Πάτρα: Στο “σφυρί” το εργοστάσιο «Δούρος Α.Ε» – Σε πλειστηριασμό με τιμή εκκίνησης 1,66 εκατ. ευρώ

Αντιμέτωπη με την περιπέτεια των πλειστηριασμών βρίσκεται η γνωστή εταιρεία ανδρικής ένδυσης Dur, της οικογένειας Δούρου.

Πρόκειται για μια από τις πιο επιτυχημένες φίρμες στην αγορά, η οποία διαθέτει ισχυρή παρουσία με δίκτυο άνω των 30 καταστημάτων. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, λόγω και των διαδοχικών κρίσεων βιώνει οικονομικά προβλήματα.

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Έτσι, για τις 25 Σεπτεμβρίου 2024 έχει προγραμματιστεί πλειστηριασμός για το βιομηχανικό ακίνητο της εταιρείας στην Πάτρα, εάν βέβαια μέχρι τότε δεν μεσολαβήσουν κινήσεις για την αναστολή της διαδικασίας.

Επισπεύδουσα είναι η Τράπεζα Πειραιώς και η κατάσχεση έγινε για 200.000 ευρώ, ποσό που αποτελεί μέρος τη συνολικής απαίτησης.

Η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί σε 1.666.000 ευρώ.

doyros-1.jpg

Τι περιλαμβάνει το ακίνητο

Το ακίνητο βρίσκεται επί της οδού Μαραγκοπούλου στη συνοικία Ανατολικών Στρατώνων του Δήμου Πατρέων και απέχει 2 χλμ. από το κέντρο της Πάτρας. Το οικόπεδο έχει επιφάνεια 1765 τ.μ. και το κτήριο αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο, πρώτο, δεύτερο, τρίτο και τέταρτο όροφο.

Συγκεκριμένα:

• Το υπόγειο έχει συνολική επιφάνεια 372,73 τ.μ. και αποτελείται από ράμπα φόρτωσης αυτοκινήτων, είσοδο γκαράζ, γκαράζ, ατμολέβητα, αποθήκη καυσίμων και λεβητοστάσιο κεντρική θέρμανσης.

• Το ισόγειο έχει επιφάνεια 973,43 τ.μ. (τα 574,11 τ.μ. είναι σε υπόγεια στάθμη) και αποτελείται από αποθήκη υφασμάτων, (πρώην) χώρο εργοστασίου, WC, αποθήκη αχρήστων και γκαράζ.

• Ο 1ος όροφος έχει επιφάνεια 1241,10 τ.μ. και αποτελείται από χώρους εργασίας και αποθήκευσης, γραφεία και WC.

• Ο 2ος όροφος έχει επιφάνεια 1241,10 τ.μ. και αποτελείται από χώρους εργασίας και αποθήκευσης, γραφεία και WC.

• Ο 3 ος όροφος έχει επιφάνεια 1109,82 τ.μ. και αποτελείται από χώρους εργασίας, χώρους αποθήκευσης και WC.

• Ο 4 ος όροφος έχει επιφάνεια 936,94 τ.μ. και αποτελείται από χώρους εργασίας, χώρους αποθήκευσης και WC.

Η συνολική δόμηση (πλην των υπόγειων τμημάτων) βάσει του διαγράμματος κάλυψης της τελευταίας οικοδομικής άδειας είναι 4928,28 τ.μ

Κατά την αυτοψία διαπιστώθηκαν ορισμένες υπερβάσεις.

Σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης, πρόκειται για κτήριο που κατασκευάστηκε σταδιακά σε διαφορετικές περιόδους από το 1968 έως το 1987, είχε χρήση βιοτεχνίας ενδυμάτων, αλλά σύμφωνα με προηγούμενη σχετική εκτίμηση στη μεγαλύτερή του επιφάνεια (εκτός από τμήματα του υπογείου, του πρώτου και του δευτέρου ορόφου) δεν χρησιμοποιείται.

Η κατασκευή είναι με σκελετό οπλισμένου σκυροδέματος και πληρώσεις οπτοπλινθοδομών, τμήμα της αυθαίρετης προσθήκης στο ισόγειο και αερογέφυρα είναι με μεταλλικό σκελετό, τα δάπεδα είναι μωσαϊκά σε υπόγειο και ισόγειο, ενώ στο υπόλοιπο κτίριο βιομηχανικά, μωσαϊκά ή με κεραμικά πλακίδια, τα κουφώματα είναι μεταλλικά και –στα τμήματα της τελευταίας προσθήκης– αλουμινίου με μονούς υαλοπίνακες, στις στάθμες 1ου, 2ου, 3ου και 4ου ορόφου υπάρχουν ψευδοροφές και σύστημα πυρανίχνευσης, ενώ η θέρμανση πραγματοποιούνταν κατά την περίοδο λειτουργίας της βιοτεχνίας με κεντρικό σύστημα θέρμανσης

Σημειώνεται ότι σε τμήματα οροφών έχει γίνει χρήση ελλενίτ, που είναι επιβλαβές υλικό, με πολύ μεγάλο κόστος αποξήλωσης).

Η συντήρηση του ακινήτου χαρακτηρίζεται αρκετά ελλιπής, με έντονα προβλήματα υγρασίας.

Η βέλτιστη χρήση

Όπως αναφέρεται στην έκθεση εκτίμησης, το ακίνητο βρίσκεται σε περιοχή με περιορισμούς χρήσεων γης με αποτέλεσμα να υπάρχει επιφύλαξη για το αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βιοτεχνικό ακίνητο σε περίπτωση διακοπής της λειτουργίας του. Έτσι καθώς η υφιστάμενη χρήση του δεν είναι η βέλτιστη, ως σενάριο αξιοποίησης επιλέγεται η χρήση του ως πολυώροφο κτήριο επαγγελματικής χρήσης (με τις επιτρεπόμενες ειδικές χρήσεις βάσει του Γ.Π.Σ.) με υπόγειο βοηθητικής χρήσης και μηχανολογικών χώρων και ισόγειο διαμορφωμένο χώρο στάθμευσης.

Σημειώνεται ότι το ακίνητο έχει κατασκευαστεί με ειδική εγκρινόμενη δόμηση (Σ.Δ. 3,3 αντί 1,2) με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη η αλλαγή χρήσης του (πιθανότατα απαιτείται ειδική έγκριση).

Επισημαίνεται ακόμη ότι λόγω απουσίας εξωστών και αυξημένου κατασκευαστικού κόστους δεν επιλέγεται ως σενάριο αξιοποίησης η αλλαγή χρήσης σε κτήριο κατοικιών.

Ο Νικόλαος Δούρος και η διαδρομή της εταιρείας

Ιδρυτής της εταιρείας «Δούρος Α.Ε.», ήταν ο Νικόλαος Θ. Δούρος, ένα από τα έξι παιδιά μιας αγροτικής οικογένειας από την Κοντοβάζαινα Αρκαδίας. Είχε μεγάλη κλίση στα γράμματα και είχε δηλώσει πως ήθελε να γίνει στρατιωτικός γιατρός, αλλά δεν διέθετε το απαραίτητο για την εκείνη την εποχή πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων.

Τη δεκαετία του ’50 ήρθε στην Πάτρα όπου ένας μακρινός συγγενής της οικογένειας ο οποίος λειτουργούσε μια μικρή βιοτεχνία ειδών ένδυσης του προσέφερε θέση ως πλασιέ.

Ο Ν. Δούρος ταξίδευε στη Δυτική Ελλάδα και απέκτησε εμπειρία από τον χώρο του ενδύματος. Το 1960 αποφάσισε να φτιάξει δική του επιχείρηση με τη βοήθεια των αδελφών του, την «Νίκος Δούρος και Αφοί» που διέθετε στην αγορά εσώρουχα και κάλτσες.

Επόμενο βήμα, ήταν η δημιουργία βιοτεχνίας που άρχισε να φτιάχνει ανδρικά εσώρουχα τύπου μπόξερ σε μοντέρνα συσκευασία και τα οποία είχαν μεγάλη επιτυχία. Το 1971 η επιχείρηση έγινε ανώνυμη εταιρεία.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’80 γεννήθηκε η DUR, κάνοντας στροφή στο ποιοτικό ανδρικό ντύσιμο. Τη δεκαετία του ’90 η εταιρεία είχε καθιερωθεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ενώ το 2000 έκανε εισαγωγή στο Χρηματιστήριο.

Ο Ν. Δούρος απέκτησε τρία παιδιά, τον Θεόδωρο, την Αγγελική και τη Μαρίνα, τα οποία τον διαδέχθηκαν στα ηνία της επιχείρησης.

Η δεύτερη γενιά της εταιρείας, με επικεφαλής τον Θεόδωρο Ν. Δούρο, από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου, ανέλαβε τη διοίκηση το 2010 εκπονώντας φιλόδοξα σχέδια για την ανάπτυξη της εταιρείας.

Σήμερα η εταιρεία διαθέτει δίκτυο 30 καταστημάτων λιανικής πώλησης σε ολόκληρη την Ελλάδα με την επωνυμία DUR, συμπεριλαμβανομένων και των shop in shop, ενώ υποστηρίζεται και από δίκτυο χονδρικής.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Νικόλαος Δούρος από το 2008 ήταν πρόξενος της Δημοκρατίας της Ουγγαρίας για την Δυτική Ελλάδα και τα Ιόνια Νησιά ενώ το 2011 βραβεύτηκε από την πρεσβεία της Ουγγαρίας με το Μεγάλο Σταυρό του Τάγματος των Λεγεώνων, ως ο καλύτερος πρόξενος της Ελλάδας. Επίσης είχε διατελέσει Πρόεδρος των Φίλων του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών.

Ο Νικόλαος Δούρος έφυγε από τη ζωή τον Ιούλιο του 2023.

ΠΗΓΗ newmoney.gr

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.