Παγώνει η Uber το delivery φαγητού στην Ελλάδα – Και πίσω από την απόφαση κρύβεται μεγάλο παιχνίδι

Η Uber φαίνεται πως βάζει στον πάγο τα σχέδιά της για είσοδο στο delivery φαγητού στην Ελλάδα.

Και αυτό δεν είναι μια απλή επιχειρηματική αλλαγή πλάνου. Είναι μια κίνηση που δείχνει πως στην ευρωπαϊκή αγορά του food delivery παίζεται πλέον πολύ μεγαλύτερο παιχνίδι.

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η Uber ανέστειλε το μεγαλύτερο μέρος των σχεδίων της για επέκταση της υπηρεσίας διανομής φαγητού στην Ευρώπη, μόλις λίγους μήνες αφότου είχε ανακοινώσει ότι θα έμπαινε δυναμικά σε νέες αγορές.

Ανάμεσα σε αυτές ήταν και η Ελλάδα.

Η εταιρεία είχε βάλει στο τραπέζι επτά νέες ευρωπαϊκές χώρες: Αυστρία, Δανία, Φινλανδία, Νορβηγία, Τσεχία, Ελλάδα και Ρουμανία. Μάλιστα, υπολόγιζε πως αυτή η επέκταση θα μπορούσε να της φέρει επιπλέον ακαθάριστες κρατήσεις ύψους 1 δισ. δολαρίων μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

Όμως τα δεδομένα άλλαξαν.

Η Uber, όπως αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα, δεν σκοπεύει πλέον να λανσάρει την υπηρεσία delivery φαγητού στις πέντε από τις επτά χώρες που είχε στο πλάνο της για φέτος. Μεταξύ αυτών φέρονται να είναι η Αυστρία, η Νορβηγία και η Ελλάδα.

Και εδώ αρχίζει το ενδιαφέρον κομμάτι.

Γιατί η απόφαση αυτή έρχεται την ώρα που η Uber εξακολουθεί να κυνηγά την εξαγορά της Delivery Hero, ενός από τους μεγαλύτερους παίκτες παγκοσμίως στον χώρο της διανομής φαγητού.

Η Delivery Hero είχε ανακοινώσει τον Μάιο ότι έλαβε πρόταση εξαγοράς από την Uber στα 33 ευρώ ανά μετοχή, ενώ σύμφωνα με το Reuters, η αμερικανική εταιρεία αύξησε το ποσοστό συμμετοχής της στη γερμανική εταιρεία σχεδόν στο 37%.

Με απλά λόγια, η Uber μπορεί να παγώνει το άμεσο λανσάρισμα σε αγορές όπως η Ελλάδα, αλλά δεν εγκαταλείπει το παιχνίδι. Αντίθετα, φαίνεται πως αλλάζει διαδρομή.

Αντί να μπει μόνη της σε κάθε χώρα, με όλο το κόστος και τον ανταγωνισμό που αυτό συνεπάγεται, κοιτάζει την αγορά από ψηλότερα. Μέσα από στρατηγικές κινήσεις, συμμετοχές και πιθανές εξαγορές.

Η ίδια η Uber φέρεται να δήλωσε στους Financial Times ότι αποφάσισε να αναπροσαρμόσει τα σχέδιά της μετά την «τεράστια επιτυχία» των λανσαρισμάτων της στη Φινλανδία και τη Δανία, επιλέγοντας πλέον να επικεντρωθεί στις αγορές όπου ήδη έχει δυναμική.

Για την Ελλάδα, το μήνυμα είναι ξεκάθαρο.

Το delivery φαγητού παραμένει μια σκληρή, ακριβή και ιδιαίτερα ανταγωνιστική αγορά. Και όποιος θέλει να μπει, δεν αρκεί να έχει όνομα. Χρειάζεται δίκτυο, συνεργασίες, κεφάλαια και αντοχή.

Η Uber κάνει πίσω για την ώρα.

Αλλά το μεγάλο παιχνίδι στο delivery μόλις τώρα αρχίζει.

TSIPAS BLOG – ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ