Οικογένεια Μπεκίρη: Η «εκλεκτή» των Μητσοτάκηδων στην Αχαΐα

Οικογένεια Μπεκίρη: Η «εκλεκτή» των Μητσοτάκηδων στην Αχαΐα

Είναι σαν να επαναλαμβάνεται η ίδια ιστορία με διαφορετικούς πρωταγωνιστές. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 μέχρι και σήμερα, η οικογένεια Μητσοτάκη εμπιστεύεται την αντίστοιχη των Μπεκίρηδων με υψηλές πολιτικές θέσεις.

Όμως, σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση. Και για να αρχίσουμε να ξετυλίγουμε το κουβάρι μιας αξιοσημείωτης πολιτικής συνύπαρξης, θα πρέπει να γυρίσουμε κάπου 35 χρόνια πίσω.

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Ο Βασίλης Μπεκίρης έχει να θυμάται την πολύ δύσκολη θέση στην οποία βρέθηκε όταν ο Κωστής Στεφανόπουλος τον πίεσε για να τον ακολουθήσει στη ΔΗ.ΑΝΑ., το κόμμα που ίδρυσε μετά από την ήττα του από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη στις εσωκομματικές εκλογές του 1984 για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας.

Ο βετεράνος πολιτικός αντιμετώπισε τότε ένα πολύ μεγάλο δίλημμα. Από τη μια ήταν η στενή πολιτική σχέση και φιλία που διατηρούσε με τον κορυφαίο Πατρινό πολιτικό, τον οποίο και στήριξε στην αναμέτρηση του με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Από την άλλη ήταν η πιστή προσήλωσή του στο κόμμα που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και για τον οποίο η Νέα Δημοκρατία, ως η μετεξέλιξη της ΕΡΕ που υπηρέτησε ως επικεφαλής της νεολαίας της, συνιστούσε τον φυσικό του πολιτικό χώρο που δεν του πήγαινε να εγκαταλείψει.

Τελικά, παρά το ασφυκτικό πρέσινγκ που δέχθηκε από τον Κωστή Στεφανόπουλο, μετά και από πιέσεις συναισθηματικού χαρακτήρα από τους ψηφοφόρους του, ο Βασίλης Μπεκίρης (όπως αποδείχθηκε ιστορικά) πήρε τη σωστή απόφαση. Παρέμεινε στη Νέα Δημοκρατία και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, παρότι ο Αχαιός πολιτικός βρέθηκε απέναντι του, δεν το ξέχασε. Στην κυβέρνηση που σχημάτισε μετά από τις νικηφόρες εκλογές του 1990 τον έκανε υφυπουργό Παιδείας.

Και η Μαρίκα, δεν σήκωνε κουβέντα

Εκείνη την περίοδο οι σχέσεις του Βασίλη Μπεκίρη με την οικογένεια Μητσοτάκη συσφίχθηκαν στο πλαίσιο μιας αμοιβαίας εκτίμησης. Λέγεται ότι όταν η Μαρίκα Μητσοτάκη σε μια επίσκεψη της στην Πάτρα έγινε αποδέκτης επικριτικών σχολίων για τον Βασίλη Μπεκίρη, ξέκοψε κάθε κουβέντα λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν θέλω να μου πειράζετε τον Βασιλάκη».

Η θητεία τουαγαπημένου της Μαρίκας στο υπουργείο Παιδείας έληξε με την πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Και ακολούθησε η φιλία των γόνων

Αλλά η πολιτική, όπως και η ζωή, κάνει κύκλους. Έμελλε οι γιοι των δύο ανδρών, ο Μιχάλης Μπεκίρης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, να γίνουν στενοί φίλοι. Επισφράγισαν δε τη φιλία τους και ως κουμπάροι.

Έτσι, ήταν αυτονόητο ο Μιχάλης Μπεκίρης να βρεθεί στο πλευρό του σημερινού πρωθυπουργού στην εκλογική μάχη για την αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας, στη οποία εκκίνησε από θέση αουτσάιντερ. Αυτή τη φορά, λοιπόν, ένας Μπεκίρης στήριζε έναν Μητσοτάκη.

Μετά από τη νικηφόρα έκβασή της, ο Αχαιός πρώην υφυπουργός ανέλαβε τη διεύθυνση του πολιτικού γραφείου του, θέση από την οποία παραιτήθηκε αιφνιδιαστικά πέρυσι τον Απρίλιο.

Πολλοί έκαναν λόγο για απομάκρυνση του Μιχ. Μπεκίρη με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, (η οποία, για να κρατηθούν τα προσχήματα, πήρε τη μορφή παραίτησης), ισχυριζόμενοι ότι ήταν ανεπαρκής στα καθήκοντα του. Άλλοι πάλι έκαναν λόγο για προσωπική αντιπαράθεση του με έτερο στενό συνεργάτη του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

Όποια κι αν είναι η ορθή ερμηνεία, γεγονός είναι ότι οι σχέσεις των δύο ανδρών εισήλθαν τότε σε μια περίοδο εμφανούς ψυχρότητας.

Την εντύπωση αυτή ενίσχυσε και το γεγονός ότι όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε την Πάτρα το περυσινό καλοκαίρι, ως προσκεκλημένος της «Πελοποννήσου», ο Μιχάλης Μπεκίρης έλαμψε δια της απουσίας του. Ήταν ολοφάνερο ότι το πράγμα έχει «στραβώσει».

Η αναθέρμανση που υποδήλωνε μια ολική επαναφορά

Ωστόσο, η επανεμφάνιση του στο πλευρό του Κυρ. Μητσοτάκη κατά τις τελευταίες παρουσίες του στην Πάτρα, αρχής γενομένης απ’ αυτήν για τον εορτασμό του  πολιούχου της Αγίου Ανδρέου, έδωσε τροφή στα σενάρια για επανάκαμψη του στο πολιτικό προσκήνιο.

Η αναθέρμανση των σχέσεων τους ήταν κάτι παραπάνω από βέβαιη, ενώ εκείνο που απέμενε να φανεί είναι μέχρι πού μπορούσε να φτάσει αυτή κι αν θα αποτυπωνόταν στην αξιοποίηση του Μιχ. Μπεκίρη σε κάποια σημαντική θέση, αφότου η Νέα Δημοκρατία  θα αναλάμβανε τη διακυβέρνηση της χώρας.

Ιδού και η… επιβεβαίωση 

Στην πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου, ο Μιχ. Μπεκίρης κάθισε σχεδόν ακριβώς πίσω από τον Κυρ. Μητσοτάκη, δίπλα στον διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου, Γρηγόρη Δημητριάδη.

Ήταν το προμήνυμα για τη μετέπειτα τοποθέτηση του Αχαιού πρώην υφυπουργού σε καίρια θέση στο επιτελείο Μητσοτάκη και συγκεκριμένα σ’ αυτήν του διευθυντή  του γραφείου του στη Βουλή.

Επομένως, η ιστορία συνεχίζεται…

Toυ Αλχημιστή

(εφ. 7 Μερες Ενημέρωση)

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.