Οι μηνύσεις πέφτουν ..βροχή, αλλά ο Ζαν-Ζακ Λεσουέρ -Αττικό Πάρκο- δεν “μασάει”

Νέα μήνυση κατά της «Αττικό Ζωολογικό Πάρκο Α.Ε.» για παράβαση του νόμου 4039/12 σχετικά με τις παράνομες παραστάσεις των δελφινιών.

Όπως θυμίζει η Οικολογική Συμμαχία, οι παραστάσεις ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2010 όταν εισήχθησαν τα πρώτα δελφίνια από την Λιθουανία και τη Γαλλία και από την πρώτη στιγμή οι αντιδράσεις επιστημόνων και οργανώσεων ήταν έντονες αλλά ατελέσφορες, καθώς δεν υπήρχε νομικό πλαίσιο ή πολιτική βούληση για την απαγόρευσή τους.

Μετά την ψήφιση του Ν.4039/12 του Υπ.Α.Α.Τ. (στα άρθρα 12 &13 του οποίου αναφέρεται ρητά ότι απαγορεύεται η χρησιμοποίηση ζώων για παραστάσεις ενώπιον του κοινού), πρώην μέλη του κόμματος Οικολόγοι Πράσινοι κατέθεσαν καταγγελία στο Υπ. Περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με την παράταξη, «σε συνέχεια της καταγγελίας, τον Νοέμβριο 2016 το σώμα των Επιθεωρητών ΥΠΕΝ προέβη σε επί τόπου αυτοψία, από την οποία προέκυψε απόφαση βεβαίωσης της παράβασης, βάσει της οποίας επιβλήθηκε στην “Αττικό Ζωολογικό Πάρκο Α.Ε.” πρόστιμο 44.300 Ευρώ και σχηματίστηκε αυτεπάγγελτα ποινική δικογραφία από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών».

Όμως, καταγγέλλει πως «πρακτικά το δικαστήριο δεν εξέτασε την ουσία της υπόθεσης» και ότι «παρά την εκτενή αναφορά των Επιθεωρητών στις παραστάσεις και πειστήρια όπως βίντεο και φωτογραφίες, ο κατηγορούμενος εκπρόσωπος της «Αττικό Ζωολογικό Πάρκο Α.Ε.», Ζαν-Ζακ Λεσουέρ, τον Σεπτέμβριο 2020 απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες από το Δ’ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών λόγω μη νόμιμης ποινικής δίωξης καθώς στο κατηγορητήριο δεν συμπεριλήφθηκε το άρ.20 του Ν. 4039/2012 που προβλέπει την ποινική κύρωση για την παραβίαση των άρθρων 12&13 του ίδιου νόμου.

Παράλληλα, τον Ιούλιο 2019 και τον Φεβρουάριο 2020, η Περιφέρεια Αττικής – αρμόδια για την έκδοση της άδειας της «Αττικό Ζωολογικό Πάρκο Α.Ε.», προέβη σε δύο επιπλέον αυτοψίες μετά από επιστολή της DFE και του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος και συναντήσεις με μέλη των DFE, Sea Shepherd Greece και My Dolphin Club, ενώ τον Μάρτιο 2020 προχώρησε στην ανάκληση της άδειας του δελφιναρίου κατόπιν εισήγησης της Περιφερειακής Παράταξης «Οικολογική Συμμαχία για την Περιφέρεια Αττικής», οπότε σταμάτησαν οι παραστάσεις».

Η Συμμαχία αναφέρει ότι «τον Δεκέμβριο 2020, σε συνέχεια των πολύχρονων προσπαθειών, οι εκπρόσωποι των 5 οργανώσεων και της Περιφερειακής Παράταξης αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κατάθεση μήνυσης προκειμένου να κληθεί εκ νέου σε απολογία ο εκπρόσωπος της «Αττικό Ζωολογικό Πάρκο Α.Ε.» για την κατ’ εξακολούθηση καταπάτηση του νόμου και την κακοποίηση των δελφινιών».

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Τέλος, σημειώνεται πως «ακόμα και μετά την ανάκληση της άδειας λειτουργίας, η «Αττικό Ζωολογικό Πάρκο Α.Ε.» συνέχιζε – κατά τα διαστήματα που δεν ήταν κλειστό λόγω των μέτρων – να ταΐζει τα δελφίνια παρουσία κοινού, παρά τις οδηγίες της Περιφέρειας Αττικής και να παραπλανά το κοινό ανακοινώνοντας πως οι παραστάσεις δεν πραγματοποιούνται λόγω της πανδημίας»…

edolio5.blogspot.com

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.