Οι “δεύτερες σκέψεις” του Σωκράτη Κόκκαλη για την Intracom Defence

Οκτώ μήνες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία -εξέλιξη που έμελλε να σηματοδοτήσει μία νέα εποχή στη μεταπολεμική Ευρώπη- και σε μία περίοδο που οι αναταράξεις στις αγορές αποτελούν πλέον τη νέα…κανονικότητα,ένας από τους λίγους κλάδους, που πηγαίνουν…σφαίρα... είναι αυτός της αμυντικής βιομηχανίας.Οι προϋπολογισμοί για Aerospace & Defence σε ανοδική τροχιά-ήδη- από το 2019 έχουν εκτοξευθεί στην κυριολεξία μετά την σημαδιακή 24η Φεβρουαρίου.Ενδεικτικά στοιχεία:

  • Tο 2020 οι δαπάνες για A&D έφτασαν τα 1,9 τρισ$ αυξημένες κατά περίπου +15% με το 2019 και +37% σε σχέση με το 2018.

Εξίσου ενδεικτική η ιστορικού χαρακτήρα στροφή του Βερολίνου με την ψήφιση προϋπολογισμού ύψους 100 δισ. ευρώ για επενδύσεις στον αμυντικό τομέα.Σε αυτή την συγκυρία όμιλοι, όπως οι Γερμανικοί Rheinmetall, η MTU Aero Engines η γαλλική Thales ή η ιταλική Leonardo  αποτελούν αντικείμενο και επενδυτικού ενδιαφέροντος, ενώ ο αντιπροσωπευτικός δείκτης Europe TMI Aerospace & Defence έχει μεγαλύτερη…ζήτηση από τον Eurostoxx Banks 600.

…διά χειρός Hλία Τσίπα

  • “Nέα εποχή” και εύλογα εξειδικευμένες εταιρείες βρίσκονται στο monitoring ομίλων του κλάδου και funds, με την Intracom Defence να αποτελεί αυτή την περίοδο το πιο hot ελληνικό χαρτί της κατηγορίας.

Οι κρούσεις από την πλευρά Γερμανικών και Ισραηλινών ομοειδών εταιρειών είναι γνωστές, όπως και η εδώ και χρόνια στενή συνεργασία με Αμερικανικές.Από αυτή την άποψη σενάρια για πώληση της IDE που κυκλοφορούν τους τελευταίους μήνες και βάσιμα είναι και λογικά.Ωστόσο ακριβώς αυτή η τεράστια προστιθέμενη αξία που έχει διαμορφωθεί το 2022 φαίνεται να δημιουργεί και “δεύτερες σκέψεις” στους επιτελείς του ομίλου.

  • Θα είχε νόημα ο Σωκράτης Κόκκαλης αντί να πουλήσει την IDE, να αναθεωρήσει και να προχωρήσει στην διάθεση στρατηγικού μειοψηφικού ποσοστού διατηρώντας (μέσω της Intracom Holdings) σημαντικό μετοχικό μερίδιο επιδιώκοντας σε επόμενη φάση την εισαγωγή της εταιρείας σε κάποιο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο;

Οι γνωρίζοντες δεν αποκλείουν στην περίπτωση στρατηγικής συνεργασίας (και σε μετοχική βάση) λ.χ με την Rheinmetall, η  IDE (με νέα μετοχική σύνθεση) να εισάγονταν για παράδειγμα στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης….

-banks.com.gr

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.