Ο θεός του.. αθάνατου λαϊκού τραγουδιού

Χρήστος Νικολόπουλος. Μάλιστα, κύριε. Η ιστορία δεν τον έχει αδικήσει, του έχει αφιερώσει πολλές σελίδες. Αμέτρητα δημοσιεύματα τον έχουν καταγράψει ως ανεπανάληπτο συνθέτη, έναν βιρτουόζο του μπουζουκιού, αλλά και εργάτη της τέχνης του. Το έργο του εστιάζεται στο λαϊκό τραγούδι, έχοντας εμφανή στοιχεία και από την παραδοσιακή μουσική.

Και μερικά από τα πλέον γνωστά τραγούδια τα: «Νυχτερίδες και αράχνες» (1968), «Απόψε σ’ έχω στην αγκαλιά μου» (1968), «Αγριολούλουδο» (1972), «Νύχτα στάσου» (1975), «Υπάρχω» (1975), «Στο σταυροδρόμι» (1977), «Οι κυβερνήσεις πέφτουνε μα η αγάπη μένει», «Παίξε Χρήστο επειγόντως», «Οι νταλίκες», «Όλοι δικοί μας ήμαστε», «Ο Σαλονικιός», «Αγάπη όλο ζήλια», «Το βραδάκι», «Συλλαβιστά – ­Ψιθυριστά», «Μη μιλάς, μη γελάς, κινδυνεύει η Ελλάς», «Η νύχτα θέλει έρωτα», «Όλες του κόσμου οι Κυριακές» κ.α.

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Τι να πρωτοθυμηθώ, θα σταθώ σε αυτό το μνημειώδες περιστασιακό. Το 1965 ο μουσικός Πέτρος Ιατρού τον σύστησε στον Στέλιο Καζαντζίδη, με τον οποίο δούλεψε μαζί τα τελευταία χρόνια των τότε εμφανίσεων του Καζαντζίδη (1965-1966). Πήγαν σε περιοδείες στην Αμερική, Γερμανία, αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Ο Στέλιος Καζαντζίδης την άνοιξη του 1966 αποχώρησε από τα κέντρα και από τότε δεν ξαναεμφανίστηκε (παρά μόνο πολύ αργότερα και συμβολικά πλέον). Μεταγενέστερα και παρά τις καλές σχέσεις που είχαν οι δύο άνδρες κατά το παρελθόν υπήρξε και σχετική έριδα μεταξύ τους για την πατρότητα κάποιων τραγουδιών, που κάλυψαν σε ευρεία κλίμακα τα ΜΜΕ της εποχής αυτής. Ο Χρήστος Νικολόπουλος συνέχισε την πορεία του αυτόνομα, γνώρισε και εργάστηκε σχεδόν με όλους τους ρεμπέτες της εποχής (Βασίλης Τσιτσάνης, Γιάννης Παπαϊωάννου, Γιώργος Κυριαζής, Μάρκος Βαμβακάρης, Σταύρος Κουγιουμτζής).

Χρήστος Νικολόπουλος: Η αποκάλυψη για τον Στέλιο Καζαντζίδη πριν φύγει από  τη ζωή | Hello Magazine

Γι’ αυτόν τον κύριο. Εκτός από τεράστιο μουσικό, με ανεξάντλητο οπλοστάσιο. Είναι και σεμνότατος και εναρετότατος, δεν έχει καμία σχέση με αυτούς που πρωταγωνιστούν σήμερα. Λοιπόν, αποφασίστηκε το εξής : Aυτό το καλοκαίρι, σε επιλεγμένα σημεία σε όλη την Ελλάδα. Και στην Πάτρα (Παμπελοποννησιακό Στάδιο) την Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024. Nα τραγουδήσουν μαζί : Γλυκερία, Στέλιος Διονυσίου, Πέγκυ Ζήνα, Κώστας Μακεδόνας, Πίτσα Παπαδοπούλου. «Αλφαβητική ταξινόμηση»

Guest star : Μελινα Ασλανίδου!

Μπορεί να είναι εικόνα 2 άτομα και κείμενο που λέει "nATPA ΠΑΜΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΟ ΣΤΑΔΙΟ Τετάρτη 12 Ιουνίου ΧΡΟΝΙΑ 60 ΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΡΗΣΤΟΣ лonoΥ ΜιΛΟΠΟΥΛΟΣ N GUEST STAR CANTABILE ABILE CAN MEAINA ΑΣΛΑΝΙΔΟΥ more.com NOVA ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ Public αθηνόραμα"

Δεν αγνοούμε και το γεγονός πως στο “Περιβόλι του Ουρανού”, το ιστορικό μαγαζί στην Πλάκα, τον είδαμε για έκτη σεζόν, το χειμώνα που μας πέρασε. Μιας και “συνταγή” που κερδίζει, δεν την αλλάζεις.

Περιβόλι του Ουρανού
Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.