Ο Ρέγγας δεν ξεχνά την 19η Μαΐου

Μπάμπης Ρέγγας

Επιχειρηματίας γερός και δυνατός, εντός και εκτός των συνόρων. Μην το ξεχνάμε αυτό, επιχειρηματίας, δραστήριος, που έχει όραμα, σχέδια και είναι large, κιμπάρης και με το παραπάνω, με αυτούς που πρέπει ! Ο κ. Μπάμπης Ρέγγας, παρ’ όλα αυτά, στην καθημερινή επαφή του με τα social media, δίνει και μηνύματα, που μας δείχνουν πως είναι υπερήφανος πολύ που είναι Έλληνας και ο οποίος, δεν ξεχνά τα μεγάλα γεγονότα, που άλλαξαν την ιστορία μας. Είτε θετικά είτε αρνητικά.

Μια τέτοια είναι η σημερινή μαύρη μέρα. Η 19η Μαΐου, που έχει αναγνωριστεί ως η ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Ανέβασε φώτο, λοιπόν, στο instagram και γράφει, “για να μην την ξεχνάμε”.

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Θεωρείται μια από τις πρώτες σύγχρονες γενοκτονίες. Η γενοκτονία ήταν ένα προμελετημένο έγκλημα, το οποίο η κυβέρνηση των Νεότουρκων έφερε σε πέρας με συστηματικότητα. Οι μέθοδοι που χρησιμοποίησε ήταν ο ξεριζωμός, η εξάντληση στις κακουχίες, τα βασανιστήρια, η πείνα και η δίψα, και τα στρατόπεδα θανάτου στην έρημο.

Η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου αναφέρεται σε σφαγές και εκτοπισμούς εναντίον Ελληνικών πληθυσμών στην περιοχή του Πόντου που πραγματοποιήθηκαν από το κίνημα των Νεότουρκων κατά την περίοδο 1914-. Εκτιμάται ότι στοίχισε τη ζωή περίπου 213.000-368.000 Ελλήνων. Οι επιζώντες κατέφυγαν στον Άνω Πόντο (στην ΕΣΣΔ) και μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922, στην Ελλάδα. Τα γεγονότα αυτά αναγνωρίζονται επισήμως ως γενοκτονία από το Ελληνικό Κράτος, την Σουηδία και την Αυστραλία αλλά και από διεθνείς οργανισμούς όπως η Διεθνής Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών.

Η διεθνής βιβλιογραφία και τα κρατικά αρχεία πολλών χωρών βρίθουν μαρτυριών για το ειδεχθές έγκλημα, που διαπράχθηκε εναντίον του Ελληνικού λαού. Η Γενοκτονία των Ελλήνων πραγματοποιήθηκε παράλληλα με γενοκτονίες σε βάρος και άλλων χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, όπως των Αρμενίων και των Ασσυρίων. Η Βουλή των Ελλήνων αναγνώρισε τη γενοκτονία το 1994, και ψήφισε την ανακήρυξη της 19ης Μαϊου ως «Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο».

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.