Πίσω από τις υπογραφές και τις εικόνες της επίσημης τελετής βρίσκεται η δύσκολη πλευρά κάθε μεγάλου έργου: η εξασφάλιση των πόρων, η σύνδεση διαφορετικών χρηματοδοτικών περιόδων και η μετατροπή του σχεδιασμού σε πραγματικό αποτέλεσμα.
Αυτήν ακριβώς τη διάσταση ανέδειξε ο Πατρινός Βασίλης Σιαδήμας, Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Τομεακών Προγραμμάτων ΕΤΠΑ, Ταμείου Συνοχής και Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, με αφορμή την υπογραφή της σύμβασης για το Μητροπολιτικό Πάρκο «ΑΕΝΑΟΝ» στον Φαληρικό Όρμο.
Ο Βασίλης Σιαδήμας παρουσίασε αναλυτικά τη χρηματοδοτική ταυτότητα μιας από τις μεγαλύτερες αστικές και περιβαλλοντικές παρεμβάσεις που έχουν δρομολογηθεί στην Αττική.
Το έργο συνδέει δύο προγραμματικές περιόδους του ΕΣΠΑ, διαθέτει συγχρηματοδότηση από το Ταμείο Συνοχής και φιλοδοξεί να αποδώσει στους πολίτες ένα μεγάλο τμήμα του παραλιακού μετώπου.
Ο ίδιος έγραψε:
«Υπογράφηκε σήμερα η σύμβαση για τη “Δημιουργία Αστικού Μητροπολιτικού Πάρκου στον Φαληρικό Όρμο”, παρουσία του Πρωθυπουργού.
Πρόκειται για το κεντρικό υποέργο της Β΄ Φάσης της Ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου, συνολικού προϋπολογισμού 299.526.709,89 ευρώ με ΦΠΑ.
Η Πράξη “Ανάπλαση Φαληρικού Όρμου – Β΄ Φάση” έχει ενταχθεί, με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Νίκου Παπαθανάση, στο Πρόγραμμα “Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή” του ΕΣΠΑ 2021–2027, με προϋπολογισμό 353.763.963,94 ευρώ και συγχρηματοδότηση από το Ταμείο Συνοχής κατά 85%. Είναι έργο στρατηγικής σημασίας για το Πρόγραμμα.
Έρχεται σε συνέχεια της Α΄ Φάσης, προϋπολογισμού 110.864.191,27 ευρώ, που υλοποιήθηκε ως Μεγάλο Έργο του ΕΣΠΑ 2014–2020. Δύο προγραμματικές περίοδοι, ένα ενιαίο εγχείρημα.
Το “ΑΕΝΑΟΝ” είναι σχεδιασμένο με βάση τις αρχές του New European Bauhaus: Βιωσιμότητα, Αισθητική, Συμπερίληψη, ενώ το 75% της έκτασής του καλύπτεται με μεσογειακή φυσική βλάστηση.
Πρόκειται για ένα ανοιχτό πάρκο για όλους, που φέρνει το πράσινο στην καθημερινότητα και τη θάλασσα στην πόλη».
Η παρέμβαση του Βασίλη Σιαδήμα φωτίζει όσα συνήθως μένουν πίσω από τις μακέτες και τις πολιτικές δηλώσεις.
Τα μεγάλα έργα απαιτούν συνέχεια, σωστή προετοιμασία και αποτελεσματική αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση, το μεγάλο στοίχημα είναι πλέον ένα: τα εκατομμύρια και τα χρονοδιαγράμματα να μετατραπούν σε ένα πάρκο που θα παραδοθεί πραγματικά στους πολίτες.
TSIPAS BLOG – ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ








