Ο παγκόσμιος Έλληνας

Πως γίνεται όλος ο πλανήτης να ασχολείται και να βραβεύει τον Βαγγέλη Παπαθανασίου και η Ελλάδα να τον έχει παραπεταμένο; Είναι κάτι που με απασχολεί χρόνια τώρα. Ο Βαγγέλης δουλεύει, βραβεύεται, τιμάται και στην Ελλάδα σιωπούν. Μερικές φορές τον πολέμησαν μάλιστα.

Τον Βαγγέλη τον γνώρισαν πριν από 40 και βάλε χρόνια, του έχω κάνει 2 μεγάλες συνεντεύξεις (STATUS και ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ), έχουμε κάνει πολλές φορές παρέα, έχω πάει πολλές φορές σπίτι του στο Λονδίνο και εδώ, έχουμε κουβεντιάσει, έχουμε βγει για φαγητό… χίλια δυο πράγματα. Όταν ζούσε στο Λονδίνο, όποτε πήγαινα του κουβαλούσα και Ελληνικές λιχουδιές (από σπανακόπιτα μέχρι χοιρινό με σέλινο).

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Σήμερα θα επιχειρήσω επί τροχάδην να κάνω το πορτραίτο του ως καλλιτέχνη.Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου (πλήρες όνομα: Ευάγγελος Οδυσσέας Παπαθανασίου) γεννήθηκε στο χωριό Αγριά, έξω απ’ τον Βόλο το 1943, σαν χθες 29 Μαρτίου. Χωρίς ποτέ να σπουδάσει σε κάποιο ωδείο, από 4 ετών κάθισε στο πιάνο κι’ άρχισε να παίζει, ενώ στα 6 του έδωσε την πρώτη του δημόσια παράσταση. Ήταν αυτοδίδακτος παρά τις πιέσεις των γονιών του, αλλά και των δασκάλων του, που τον προέτρεπαν να κάνει μαθήματα μουσικής. Αργότερα, σπούδασε κλασική μουσική, ζωγραφική και σκηνοθεσία στην Ακαδημία Καλών Τεχνών στην Αθήνα.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1960 έκανε τα πρώτα του βήματα στη μουσική με τη συμμετοχή του στο συγκρότημα Forminx και έγραψε το “Jeronimo Yanka” που σημείωσε τεράστια επιτυχία καθώς έγινε χρυσό την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας του.

Το 1968 μετακόμισε στο Παρίσι και μαζί με τον Ντέμη Ρούσο και τον Λουκά Σιδερά, όπου δημιούργησαν τους Aphrodite’s Child. Ένα πολύ πετυχημένο γκρουπ με πανευρωπαϊκή επιτυχία και με λίγα χρόνια ζωής. Μόλις με 3 δίσκους κατάφεραν κι’ έγιναν top όνομα. Το τρίτο και τελευταίο τους διπλό άλμπουμ με τον τίτλο “666” θεωρείται ένα από τα καλύτερα progressive album όλων των εποχών και του έδωσε ώθηση για την αρχή μιας διεθνούς σόλο καριέρας. Διαβάστε λεπτομέρειες για τους Aphrodite’s Child, εδώ: https://bit.ly/2y2ceRl

Μετά την διάλυση των Aphrodite’s Child έφυγε για το Λονδίνο όπου κυκλοφόρησε το πρώτο σόλο του άλμπουμ “Earth”. Έκτοτε έγινε γνωστός ως Vangelis και οι δουλειές του αρχικά έφεραν σε αμηχανία τον κόσμο της δισκογραφικής βιομηχανίας γιατί δεν ήξεραν που να τον κατατάξουν. Η μουσική του ήταν εντελώς πρωτότυπη και μοναδική κάτι μεταξύ ηλεκτρονικής, progressive, ambient, τζαζ και ορχηστρικής μουσικής. Η επιτυχία που είχαν οι δίσκοι του επηρέασαν την…

Η συνέχεια εδώ:…nikosonline.gr

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.