O Macron λέει να αφήσουμε τους ανθρώπους να ζήσουν – Ο Μητσοτάκης τι λέει;

Κυριάκος Μητσοτάκης -Εμμανουέλ Μακρόν

Αν ο Emmanuel Macron αλλάζει στρατηγική, όσον αφορά τον τρόπο αντιμετώπισης του κορωνοϊού, αναρωτιέται, Πιτσιρίκο, η Le Monde, καθώς σε πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο ο Γάλλος πρόεδρος υιοθέτησε μία διαφορετική στάση σε σχέση με την άνοιξη, αρνούμενος να πάρει αυστηρά μέτρα, παρά την έξαρση της επιδημίας.

“Δεν θα πληρώσουν όλοι οι Γάλλοι την ανικανότητά μας με τα διαγνωστικά τεστ” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Macron.

…διά χειρός Hλία Τσίπα

O λόγος ήταν ότι αν και γίνονται σχεδόν 1 εκ. τεστ για κορωνοϊό την εβδομάδα, τα αποτελέσματα αργούν πολύ να βγουν.

Ο Γάλλος πρόεδρος απέρριψε και τις προτάσεις του υπουργού Υγείας Olivier Verran και του γενικού διευθυντή Δημόσιας Υγείας Jerome Salomon να κλείσουν τα μπαρ και τα εστιατόρια στο Μπορντώ και τη Μασσαλία εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων.

Κι αυτό διότι θεωρεί ότι δεν θα υπάρξει κοινωνική αποδοχή των συγκεκριμένων μέτρων, ενώ θέλει να αναλάβουν μέρος της ευθύνης και οι κυβερνώντες.

“Ο Macron είναι πεπεισμένος πια ότι πρέπει να αφήσουμε τους ανθρώπους να ζήσουν, προστατεύοντας ταυτόχρονα τα πιο ευάλωτα άτομα” υποστήριξε άνθρωπος από το περιβάλλον του Γάλλου προέδρου.

“Θα πρέπει να μάθουμε πλέον να ζούμε με τον ιό” ισχυρίστηκε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Jean Castex.

Σε πολλών τα μάτια, ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρος ο στόχος της κυβέρνησης.

Θέλει να εξαλείψει τον ιό ή να τον περιορίσει; Να προστατέψει τα ευάλωτα άτομα ή να επικεντρωθεί εκεί που υπάρχουν εστίες κορωνοϊού;

Η γαλλική κυβέρνηση δεν ακολούθησε το σουηδικό μοντέλο -να αφήσει, δηλαδή, τον ιό να εξαπλωθεί για να επιτευχθεί σταδιακά η ανοσία της αγέλης- αλλά πλέον εκτιμά ότι μπορεί να ελέγξει τον κορωνοϊό.

Από τον Γάλλο να περάσουμε, όμως, στον Αμερικάνο πρόεδρο, καθώς ο Donald Trump αρνείται ότι υποβάθμισε τη σοβαρότητα του κορωνοϊού για να αποτρέψει το ενδεχόμενο πανικού, όπως μεταδίδει το BBC.

Συγκεκριμένα, τον Φεβρουάριο σε συνέντευξή του στον διακεκριμένο δημοσιογράφο Bob Woodward, o Αμερικάνος πρόεδρος είχε πει ότι ήξερε περισσότερα για τη σοβαρότητα του ιού -ακόμα και την αερογενή μετάδοσή του- από όσα έλεγε δημόσια.

Σε τηλεοπτικό event με ψηφοφόρους ο Donald Trump υποστήριξε, ωστόσο, ότι η απόφαση του να κλείσει έγκαιρα τα σύνορα σε ταξιδιώτες από την Κίνα και την Ευρώπη και σώζοντας έτσι χιλιάδες ζωές, δείχνει ότι κάθε άλλο παρά υποτίμησε τον κίνδυνο της Covid 19.

Ωστόσο, τον έβαλε στη θέση του μία καθηγήτρια με υποκείμενα νοσήματα σχετικά το αν διαθέτει πλάνο για την υγειονομική κρίση, ενώ έχει επικριθεί πολλάκις για το γεγονός ότι άργησε να πάρει μέτρα, αλλά και για τις αμφιλεγόμενες δηλώσεις του ότι ο ιός θα εξαφανιστεί από μόνος του και τα αντιφατικά σχόλια που έχει κάνει για τις μάσκες.

Ο Trump επανέλαβε, εξάλλου, ότι ένα εμβόλιο κατά του κορωνοϊού θα είναι έτοιμο σε μερικές εβδομάδες, παρά τον σκεπτικισμό που υπάρχει για αυτό από αρκετούς εμπειρογνώμονες υγείας στις ΗΠΑ.

Για κανένα εμβόλιο δεν έχουν ολοκληρωθεί οι κλινικές δοκιμές, κάτι που κάνει πολλούς επιστήμονες να φοβούνται ότι η πολιτική μπαίνει πάνω από την ασφάλεια και την υγεία, προκειμένου να υπάρχει με κάθε τρόπο ένα εμβόλιο πριν τις προεδρικές εκλογές στις 3 Νοεμβρίου.

Να επανέλθουμε, όμως, στη Γαλλία, όπου 12 ΜΚΟ και άλλες οργανώσεις έκαναν κατάληψη στο δικαστήριο της Λιλ, επειδή απαγόρευσε τη διανομή τροφίμων στο κέντρο κράτησης μεταναστών του Καλαί, όπως αναφέρει η Liberation.

Συγκεκριμένα, το δικαστήριο είχε αποφασίσει στις 10 Σεπτεμβρίου να απαγορεύσει τη δωρεάν διανομή ποτών και τροφίμων σε 20 δρόμους, αποβάθρες και άλλα κεντρικά σημεία του Καλαί από οποιονδήποτε μη κυβερνητικό φορέα.

Οι αρχές επικαλέστηκαν τους υγειονομικούς κινδύνους, λόγω Covid 19, που θα εγκυμονούσε η μεγάλη συγκέντρωση κόσμου σε όλα τα παραπάνω σημεία.

Οι ΜΚΟ και οι άλλες οργανώσεις ζήτησαν, ωστόσο, την αναστολή αυτής της απόφασης και το αίτημά τους θα εξεταστεί από το δικαστήριο.

Είναι κι αυτό μια παρηγοριά.

Όπως και οι εκπλήξεις που έκρυβαν για άλλη μία φορά την Πέμπτη τα κρυστάλλινα νερά.

Και θαλάσσια χελώνα και σαλάχι τρυγόνα.

Αλλά και το κερασάκι στην τούρτα μόλις βγήκα στο γιαλό με έναν μικρό κάβουρα βασιλικό.

Μικρόσωμη είναι και η θαλάσσια χελώνα, που έχει ριζώσει για τα καλά στη δαντελένια ακρογιαλιά.

Μικρότερο ήταν και το σαλάχι από την άλλη τρυγόνα που είχα δει τον Αύγουστο στο Σούνιο, απλά αυτή εδώ τη φωτογράφισα από πολύ κοντά.

Μεγαλούτσικη ήταν μία δράκαινα που καθόταν επίσης στην άμμο του πυθμένα, ενώ μελανούρια, μουρμούρες, κακαρέλοι, καλόγριες και σαργοί κολυμπούσαν γύρω από τη βραχώδη ακτή.

-πηγή : pitsirikos.net

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.