Ο Λύρας καλεί σε διάλογο τον Μητσοτάκη

Γιώργος Λύρας - Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Γιώργος Λύρας, σύζυγος και μάνατζερ της τραγουδίστριας Πέγκυς Ζήνα, είναι ένας ρωμαλέος ορεσίβιος, με πηγαίο χιούμορ και έξω από τα δόντια προσεγγίσεις. Αλλά έχει και το ζορμπαλίκι στο αίμα του. Η δουλειά του συνδέεται με την νύχτα, δηλαδή την διασκέδαση μετά τις 12 στα μπουζούκια, που, όμως, τους τελευταίους 7 μήνες είναι σε πλήρη ακινησία, στο κρεβάτι, όπως συνέστησε ο γιατρός covid 19 και η νοσηλευτήρια κυβέρνηση. Πάνω σε όλο αυτό το τροπικό κλίμα, και με αφορμή την καμία είδηση, την καμία αναφορά, αλλά την εκκωφαντική σιωπή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, τον καλεί σε τετ-α-τετ συνάντησή. Μόνο του όπλο, κάποιες λογικότατες ερωτήσεις, που μάζεψε, αλλά δεν μάζεψε κανείς δημοσιογράφος, με σκοπό «να τον ξυπνήσει». Με αυτό το πιστόλι, με τα λόγια της αλήθειας «Έχετε υποχρέωση να πάψετε πια να αντιμετωπίζετε τους καλλιτέχνες αυτού του χώρου σαν μια περιττή πολυτέλεια», λέει ο φορτισμένος Λύρας και του λέει και άλλα πολλά:

“Κύριε Πρωθυπουργέ,

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Θα ήμουν ευτυχής αν μπορούσα να είχα έναν δημόσιο διάλογο μαζί σας.
Έναν διάλογο όπου δεν θα είχατε σημειωμένες ερωτήσεις για να προετοιμάσετε «απαντήσεις».
Έναν διάλογο που θα «ντυνόμουν» για λίγο δημοσιογράφος για να σας κάνω αυτές τις ερωτήσεις που «ξέχασαν» επιμελώς οι δημοσιογράφοι να σας κάνουν.

Άκουσα με πολύ προσοχή την συνέντευξη τύπου στη Θεσσαλονίκη.
Και περίμενα, όπως και χιλιάδες άνθρωποι που ασχολούνται με την τομέα της διασκέδασης, να πείτε κάτι και για αυτόν τον κλάδο.

Και το μόνο που άκουσα ήταν μια εκκωφαντική σιωπή!
Σιωπή από σας …. σιωπή και από αυτούς που ρωτούσαν.
Λες, και δεν υπάρχουμε σαν κλάδος, σαν πολίτες, σαν φορολογούμενοι.
Λες, και δεν είμαστε αυτοί που δίνουν σε χιλιάδες οικογένειες δουλειά με τη δουλειά μας.
Γιατί μάλλον σας διαφεύγει Κύριε Πρωθυπουργέ, ότι γύρω από το καλλιτεχνικό «τραπέζι» κάθονται δεκάδες άλλα επαγγέλματα που ζουν από τη δραστηριότητά μας.

Είναι σημαντικές οι θέσεις σας κύριε πρωθυπουργέ για την εξωτερική πολιτική, για την δημόσια υγειά, για τις οικονομικές βοήθειες που δώσατε , δίνετε και θα δώσετε. Όλα είναι σημαντικά!

Όσο σημαντική είναι και η κοινωνία με τα καθημερινά της προβλήματα.
Όσο σημαντικός είναι κι ένας τεράστιος αριθμός ανθρώπων που ασχολούνται με την διασκέδαση και που ζουν από αυτή!!!
Και που τώρα βρίσκονται με την δαμόκλειο σπάθη να ακουμπά πλέον το λαιμό τους, με ζωές αναποδογυρισμένες, μέλλον σκοτεινό, υποχρεώσεις που τρέχουν, και το βασικότερο; να ψάχνουν σε ηλικίες που έχουν πια χρονικά «ξεφύγει» το επόμενο επαγγελματικό τους βήμα!

Δεν είχατε για όλους αυτούς Κύριε πρωθυπουργέ έστω μια λέξη;
Μάλλον όχι!

Απλά, καθίσατε σε ένα τραπέζι «συμβουλατόρων» πίσω από κλειστές πόρτες κι αποφασίσατε πως το σωστό είναι να ανοίγουν στις 7 μαζί με τα μπακάλικα και να κλείνουν στις 12 λίγο πριν βγουν τα φαντάσματα.

Όταν, η μισή αγορά, από εμπορικά καταστήματα ένδυσης μέχρι S/M είναι ανοιχτά μέχρι τις 9 plus.
Ποιος θα βγει να διασκεδάσει για ένα δίωρο με την ψυχή στο στόμα;

Ποιος θα βγει έχοντας στο τσεπάκι τους την οικονομική εξαθλίωση, τον φόβο των ιώσεων, και το κυνηγητό της μάσκας.
Ποιος θα πάει θέατρο;…. μουσική σκηνή… μεγάλη πίστα… καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος;
Εκτός, και αν κάνουμε τις πίστες θέατρα των 50-70 ατόμων και βάλουμε κι ένα εισιτήριο 12,5 ευρώ για να’χουμε τον κόσμο να χορεύει ζεϊμπέκικα στις καρέκλες πίνοντας γκαζόζες.

Όχι κύριε πρωθυπουργέ….

Μπορεί από θέσεως να έχετε το μαχαίρι και το πεπόνι στα χέρια σας, αλλά δεν μπορείτε να απαξιώνετε χιλιάδες ανθρώπους που ανήκουν επαγγελματικά στους χώρους διασκέδασης και στους οποίους και σεις κατά καιρούς έχετε ψυχικά αποφορτιστεί, η εκμεταλλευτεί!

Έχετε υποχρέωση να πάψετε πια να αντιμετωπίζετε τους καλλιτέχνες αυτού του χώρου σαν μια περιττή πολυτέλεια, χωρίς να λαμβάνετε υπόψιν οτιδήποτε «κινείται» πολιτιστικά η επαγγελματικά γύρω από αυτούς και που σε αυτή την χρονική στιγμή έχει καταρρεύσει, με άγνωστες συνέπειες όλων των οικονομικά εμπλεκομένων πλευρών.

Μετά τιμής
Γιώργος Λύρας

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.