Ο κορωνοϊός διαλύει την ψυχή μας

Στην αρχή της ιστορίας αυτής, κανείς δεν περίμενε ότι ο κορωνοϊός θα μας κάνει τόσο κακό. Σήμερα, η επιστήμη το επιβεβαιώνει. Κατηγορηματικά, και απειλητικά, προκειμένου να διαφωτίσουν -Και επιβάλλεται!- μεγάλους και μικρούς. Γέρους και παιδικά. Άντρες και γυναίκες. Τους πάντες. Και το λέει με σφραγίδα ιατρική, ότι «κλονίζει» και την ψυχική υγεία ο κορωνοϊός.

Είμαστε στην εποχή που πέφτει πολύ μελέτη, και έρευνα, στη σχέση του ανθρώπου με τον χειρότερο κατά συρροή δολοφόνο κορωνοϊό. Και, όπως είπαμε, για τους ειδικούς, o κορωνοϊός διαλύει την ψυχική υγεία.

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Με την ευκαιρία. Νεότερες έρευνες, που προκύπτουν από απαντήσεις στους ειδικούς, δείχνουν πως το αυξημένο στρες, ο θυμός, η αγωνία για το μέλλον, αλλά και μεγάλη αύξηση του συναισθήματος της μοναξιάς, είναι τα χειρότερα συμπτώματα που μας προκαλεί.

Σημαντικά είναι και τα στοιχεία που προέρχονται από την Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 1036 για την πανδημία του κορωνοϊού. Η γραμμή έχει δεχθεί από τις αρχές Απριλίου περισσότερα από 100.000 τηλεφωνήματα με τα περισσότερα να έχουν να κάνουν με το φόβο για τον ιό, τον φόβο για την καραντίνα, αλλά και τον φόβο για την οικονομική κατάσταση. Οι πολίτες που έχουν τηλεφωνήσει ζητούν βοήθεια και για το αίσθημα της απομόνωσης ενώ τα στοιχεία δείχνουν και αύξηση του θυμού τόσο για την επιβολή μέτρων όσο και για το πόσο έχει αλλάξει η καθημερινότητα εξαιτίας της πανδημίας. Και φυσικά υπάρχει αρκετά αυξημένο και το αίσθημα της λύπης για τον θάνατο από κορωνοϊό.

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.