Ο «άνθρωπος της αγοράς», εξηγεί στο Tsipas Radio : «Η νύχτα στην βαριά βιομηχανία, πρέπει να βοηθηθεί»

Θέμης Μπάκας

Η Ελλάδα, όταν βρισκόταν επί των μνημονίων, δηλαδή στη διάρκεια των 10 ετών, έχασε περίπου το 26% του ΑΕΠ. Τώρα, με τον κοροινοιό, καλείται να χάσει περίπου το 8 με 9 τοις εκατό του ΑΕΠ, μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Όταν προέκυψε η οικονομική κρίση, λέγαμε θα βοηθηθούμε από τον τουρισμό, θα βοηθηθούμε από τις ξένες επενδύσεις. Το ξεχνάμε γρήγορα σήμερα, διότι έχουν πάθει όλοι ζημιά. Άρα, μη περιμένουμε να βοηθηθούμε άμεσα με κάποιο μαγικό τρόπο, από κάποιον επενδυτή, ή από τον τουρισμό. Αυτή την άποψη εξέφρασε ο επικεφαλής του κτηµατοµεσιτικού δικτύου E-Real Estates, Θέμης Μπάκας, μιλώντας στο Tsipas Radio για την κατάσταση στην αγορά γενικότερα.

Παράλληλα, ο «άνθρωπος της αγοράς και των αριθμών», που τον ακούνε, τον αναγνωρίζουν, τον σέβονται όλοι, από τους επιχειρηματίες, τις τράπεζες και την κυβέρνηση, αναφέρθηκε στο τεράστιο πρόβλημα των ανέργων.

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Δεν υπάρχει η Νύχτα

«Πόσοι άνθρωποι δουλεύανε σε ένα μαγαζί, όταν υπήρχε; Από τις 12 το βράδυ, μέχρι τις 7 το πρωί. Από σερβιτόρο, τσεκαδώρο, τραγουδιστή, τους μουσικούς. Πάρα πολλά άτομα. Όλοι αυτοί, οι οποίοι έχουν να δουλέψουν από τον Μάρτιο μήνα, τι θα κάνουν; Πως ζούσαν αυτό το χρονικό διάστημα το προηγούμενο;. Μπορεί αυτή τη στιγμή να έχουν ανοίξει κάποια μαγαζιά και να δουλεύουν νωρίς, αλλά, πλέον, τα δεδομένα είναι τελείως διαφορετικά. Δεν έχουμε μπουζούκια, δεν έχουμε διασκέδαση».

Τουρισμός, Εστίαση, Νύχτα, η βαριά βιομηχανία στην Ελλάδα

«Είναι οι τρείς βασικοί πυλώνες, που βλέπεις ότι συντηρούν τις βασικές σου βιομηχανίες, στηρίζουν την οικονομία της χώρας, όλα αυτά τα χρόνια. Σε ότι αφορά τον Τουρισμό, δεν θα μας επιλέξουν φέτος. Είναι τελείως διαφορετική χρονιά. Βλέπεις, μετά ότι η νύχτα δεν λειτουργεί. Η Εστίαση περνάει πάρα πολύ δύσκολα. Πως θα περιμένουμε την επόμενη μέρα;».

Αδύνατη η μείωση των ενοικίων

«Σε μια κοινή συνέντευξη, που ήταν και ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, ο κύριος Σταύρος Καφούνης, αυτό που συζητάγαμε, ήταν ότι ναι, υπάρχει η δυνατότητα αυτή τη στιγμή, κάποια μαγαζιά εστίασης ή οτιδήποτε υγειονομικού ενδιαφέροντος, να μειώσουν οικειοθελώς οι ιδιοκτήτες τα ενοίκια, κατά 30% και να επωφεληθούν 15% φοροαπαλλαγές. Στην πράξη, όμως, αυτό Ηλία, δεν γίνεται. Εδώ στην Αθήνα, στο κέντρο, στη Βαλαωρίτου, στη Ξενοφώντος, ακόμη και σε κεντρικούς δρόμους του Κολονακίου, βλέπουμε να έχουν γίνει ήδη οι πρώτες εξώσεις, λόγω μη πληρωμής του ενοικίου».

Και ψυχολογικό το πρόβλημα

«Δεν είναι μόνο το μέτρο της μάσκας που το φοράς, δεν είναι μόνο ότι μετά τις 12:30 δεν θα βγεις έξω. Εγώ δεν λέω ότι όλος ο κόσμος καθημερινά θα ήταν έξω, αλλά ψυχολογικά αυτό σε βαραίνει. Νιώθεις ότι κάτι δεν πάει καλά. Σου δημιουργεί αναστάτωση».

Στάση αναμονής οι μεγάλοι

«Όλοι περιμένουν, αυτή τη στιγμή, πως θα εξελιχθούν τα δεδομένα, μέρα με την ημέρα. Είναι εντελώς λογικό αυτό. Ποιος άνθρωπος θα πάει να επενδύσει σήμερα, ας πούμε στην εστίαση; Θα σου πω ένα παράδειγμα. Πήρα ένα τηλέφωνο, σε ένα κατάστημα 25 τ.μ στην Πάτρα, στη Ρήγα Φεραίου συγκεκριμένα, για να ρωτήσω αν το νοικιάζουν. Για να πάρω την εξής απάντηση. Αν το θέλουμε για λειτουργεία υγειονομικού ενδιαφέροντος μαγαζί, δεν το νοικιάζουν. Διότι, αν θυμάσαι καλά, ήταν αυτό με το 40% μείωσης ενοικίου, ως μέτρο στήριξης, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, και βλέπουμε ταυτόχρονα ότι πολλοί ιδιοκτήτες δεν μπορούν να το πληρώσουν».

Στα μέσα του 2021, ίσως δούμε μια αλλαγή

«Τα λεφτά που περιμένουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εμείς θεωρούμε, στις αναλύσεις που κάνουμε, θα πέσουν στην αγορά, θα το καταλάβει ότι κάτι καλό συμβαίνει, μετά το τέλος του πρώτου εξαμήνου το 2021. Αλλά ας μην είμαστε πολύ αισιόδοξοι, ότι αυτό θα αλλάξει τα δεδομένα, από τη μία μέρα στην άλλη».

Όσοι δούλευαν με μαύρα, δεν έχουν να ζήσουν

«Σαφώς, προέχει η υγεία, αλλά οι ειδικοί πρέπει να καταλάβουν, ότι υπάρχουν οικογένειες, άνθρωποι, που δεν ήταν δηλωμένοι, που δουλεύαν μαύρα. Ότι όλοι αυτοί, όλο αυτό το χρονικό διάστημα, δεν έχουν να ζήσουν».

Οι τοπικοί άρχοντες πρέπει να πάρουν πρωτοβουλίες

«Χρειαζόμαστε να δούμε διαφορετικά τα δεδομένα, να μπούμε σε μια διαδικασία να βοηθήσουν οι αρμόδιοί Υπουργοί, τα αρμόδιά στελέχη των Υπουργείων, οι αρμόδιοι φορείς, για να επανεκκινήσουν την οικονομία. Είδαμε ότι η Περιφέρεια Αττικής, δημιούργησε ένα πρόγραμμα μικροπιστώσεων και μικροδανείων, για τις πληττόμενες επιχειρήσεις. Αυτά τα μοντέλα, πρέπει να λειτουργήσουν σε πανελλαδικό επίπεδο. Γιατί, μη περιμένουνε το «το μάννα εξ ουρανού» να το κάνει το Υπουργείο Οικονομικών, ή το Υπουργείο Ανάπτυξης. Υπάρχουν και τοπικοί άρχοντες, σε κάθε Περιφέρεια. Μπορούν να πάρουν πολλές πρωτοβουλίες, για να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις της περιοχής, γιατί από εκεί είναι τα έσοδα. Δεν μπορώ να περιμένω το Υπουργείο Οικονομικών να λύσει το πρόβλημα στην Πάτρα, ή στην Αμαλιάδα, ή στο Αγρίνιο, ή στο Μεσολόγγι. Αυτό δεν γίνεται».

Επιταγή κοινωνικού τουρισμού για χειμερινό εγχώριο τουρισμό

«Ηλία, τα είχαμε πει πριν τον κορονοϊό. Και λέγαμε ότι, πλέον, πρέπει να μπούμε στη διαδικασία να στηρίξουμε και τον τουρισμό της κάθε περιοχής. Υπάρχουν κονδύλια, που δεν έχουν καταναλωθεί, που δεν τα έχουν διαθέσει οι Περιφέρειες, ο Δήμος, για την διαφήμιση του τουρισμού στη συγκεκριμένη περιοχή. Θα μπορούσαν, λοιπόν, να βοήσουν τα χρήματα αυτά και να δημιουργηθεί ένας εσωτερικός τουρισμός, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, οπουδήποτε αλλού. Και το χειμώνα θα μπορούσε να γίνει αυτό. Διάβασα μια έρευνα, τις προηγούμενες ημέρες, που έλεγε το εξής. Φέτος, αυτοί οι Έλληνες, οι οπαίοι επέλεγαν το να κάνουν χειμερινά σπορ και διακοπές, σε τουριστικά θέρετρα στην Ελβετία, την Βουλγαρία, φέτος θα κινηθούν όλοι σε περιοχές της χώρας μας. Εγχώριος τουρισμός. Είναι πολύ μεγάλη ευκαιρία, πρέπει να το εκμεταλλευτούμε. Έχουμε περιοχές πολλές, ώστε με τη βοήθεια των Δήμων και των Περιφερειών, να μοχλεύσουμε τον τουρισμό στην περιοχή».

Έβλεπαν ότι κάτι θα συμβεί

«Συγκεκριμένοι οικονομικοί αναλυτές, το 2019, τον Οκτώβριο με Νοέμβριο, θεωρούσαν ότι κάτι θα συμβεί το 2020, που θα επηρεάσει την οικονομία γενικότερα. Το έβλεπαν, ότι οι δείκτες χρεών των κρατών δεν έβγαιναν. Θέλετε αυτό να λέγεται Τουρκία, θέλετε αυτό να λέγεται κάτι άλλο, όλοι κάτι περιμένανε. Απλά δεν περίμεναν αυτό που λέγεται Κορονοϊός».

Γυρνάμε στο 2012

«Αυτή η πανδημία, με τα αποτελέσματα που έχει δημιουργήσει στην οικονομία, μας φέρνει πίσω στο 2012. Θα ζήσουμε συνθήκες του 2012. Αν δεν βγει το εμβόλιο και διατεθεί σε όλο τον πληθυσμό, και πρώτα στις ευάλωτες κοινωνικά και οικονομικά ομάδες».

Τέλη του 2021 το εμβόλιο

«Αν κάποιος ψάξει να δει πόσο καιρό χρειάζονται οι κλινικές μελέτες για ένα φάρμακο, ασπιρίνη, ντεπόν, οτιδήποτε, χρειάζεται ακόμη και μια 5ετία. Εμείς, ας υποθέσουμε τώρα, ότι έχουν πέσει όλα τα μυαλά του κόσμου, όλοι οι επιστήμονες, όλοι οι γιατροί, όλοι οι αναλυτές, να ψάξουν το εμβόλιο του κορονοϊού. Μέχρι αυτό το πράγμα, να δούμε ότι όντως κάνει καλό στον ανθρώπινο οργανισμό και δεν δημιουργεί παρενέργειες, θεωρώ ότι, τουλάχιστον, θα μιλάμε για τα τέλη του 2021. Ό ίδιος ο Μπιλ Γκέιτς είπε πως θα φοράμε μάσκα για δύο χρόνια».

Χρειαζόμαστε επενδύσεις

«Αντί να συζητάμε πόσα εργοστάσια θα ανοίξει η Ελλάδα και πως θα λειτουργήσουν στην εκάστοτε Περιφέρεια, που έχει το πρόβλημα, εμείς συζητάμε συνέχεια για ένα τουρισμό, για ένα καφέ, για ένα σουβλατζίδικο, για ένα μαγαζί διασκέδασης. Όταν μιλάμε για επενδύσεις, πρέπει να κοιτάμε παραδείγματα όπως η εγκατάσταση της Microsoft στο Λαύριο».

Διαβάστε επίσης : Σπυρόπουλος ΑE : Βαρύνουσας σημασίας η συμμετοχή της στο πρώτο «πράσινο» νησί- Κ. Τομάρας στο Tsipas Radio

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.