Μένει να το αποφασίσει…

Γιάννης Ξανθόπουλος- Θανάσης Παπαγεωργίου

Δεν είναι ίδια όλα τα βιολιά. Ένα Stradivarius κοστίζει μέχρι και δυο εκατομμύρια ευρώ. Λέγεται ότι σ’ όλο τον κόσμο δεν είναι περισσότερα από 650 τα γνήσια όργανα που κατασκεύασε τη δεκαετία 1680- 1700 ο Αντόνιο Στραντιβάρι, βιολιά, άρπες, κιθάρες, βιόλες και βιολοντσέλα. Και τρακόσια χρόνια ψάχνουν να βρουν ποιο είναι το μυστικό στα βιολιά που έφτιαχνε ο Αντώνης, ο οποίος γεννήθηκε το 1644 στην Κρεμόνα και πέθανε στις 18 Δεκεμβρίου, το 1737. Που οφείλεται η μαγευτική, η ασυναγώνιστη ποιότητα του οργάνου και η τέλεια ηχητική του απόδοση.

Ασφαλώς, ο κάθε μελετητής της κατασκευής βιολιού από τον Ιταλό Σαντριβάρι εστιάζεται στα υλικά που χρησιμοποιούσε στο εργαστήρι του. Το μυστικό παραμένει… κρυφό. Η ερμηνεία, πάντως, που περισσότερο από κάθε άλλη επικρατεί είναι ότι ο Αντώνης δούλευε προηγουμένως το σφεντάμι πριν το χρησιμοποιήσει.

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Μια από τα ίδια, και με τους επιχειρηματίες της νύχτας. Υπάρχουν αρκετοί, όμως, σίγουρα δεν παίζουν όλοι το ίδιο βιολί. Εστιάζω στον ιδιοκτήτη του εμβληματικού και θεόρατου Fever-πλέον και του Lido– Θανάση Παπαγεωργίου. Ανάλογα με τις περιστάσεις και κυρίως την διάθεση του, είτε θα αγοράσει το πιο ακριβό βιολί, είτε θα το φτιάξει μόνος του. Στη δεύτερη περίπτωση, για τα αριστουργήματα του, επιλέγει ξύλο από έλατο, στα εσωτερικά του οργάνου χρησιμοποιεί ιτιά και με σφεντάμι κάνει την επένδυση στο πίσω μέρος, στα πλάγια και το λαιμό του βιολιού. Κατά καιρούς, έγιναν προσπάθειες να εξηγήσουν την ιδιαιτερότητα, την τεχνίτη του στις κατασκευές, τις καλλιτεχνικές.

Παραδείγματα έτοιμων βιολιών, που αγόρασε : Μαζωνάκης, Κιάμος, Παολα, Πάριος, Παπαρίζου, Γαρμπή, Βίσση, Καρράς .

Παραδείγματα βιoλιών που έφτιαξε μόνος του : Οικονομόπουλος, Μακρόπουλος, Πάζης, αλλά και άλλοι.

Και σκέπτεται ο αναγνώστης του tsipasblog.gr, ο οποίος πιθανόν να δίνει τη σωστή απάντηση. Δεν αποκλείεται o Παπαγεωργίου να προσπαθήσει ξανά να βρει την πατέντα του τέλειου βιολιού, καθώς και τα λεφτά έχει, αλλά και τη γνώση, για να προστατεύσει το ξύλο με το οποίο θα ”ντύσει” το όργανο.

Μένει να το αποφασίσει. Αν, δηλαδή, νιώσει και ακούσει μέσα του, εκείνο το κλικ, για να φτιάξει ένα καινούργιο βιολί. Προσωπικά ξέρω ποιος θα είναι. Ο Γιάννης Ξανθόπουλος. Σήμερα 20αρης. Στα 16 του, είχε βγει νικητής του Rising Star και όλοι είχαν πάθει πλάκα! Λαϊκή φωνή από τις λίγες. Ακόμη και το ίνδαλμα του, ο Ρέμος, τον είχε παραδεχτεί.

Διαβάστε επίσης : Οι αξίες του «σκληρού» της νύχτας

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.