Είναι μεγάλος «παίκτης» ο Γιάννης Παπαλέκας και φαίνεται! Ο συνεταιρισμός με τον μεγαλοεφοπλιστή και μιντιάρχη Βαγγέλη Μαρινάκη, ως δεύτερος μεγαλομέτοχος με 27,7% στην Capital και η αγορά δεκάδων εμβληματικών κτηρίων στο κέντρο της Αθήνας, που νοικιάζει σε τράπεζες και μετατρέπει σε πολυτελή ξενοδοχεία

Για όσους γνωρίζουν ο Γιάννης Παπαλέκας έχει ξεφύγει από κάθε στόχο πρόβλεψης και αποτελεί σήμερα τον βασιλιά του Real Estate στην Ελλάδα. Το γεγονός εξ άλλου ότι ο μεγαλοεφοπλιστής Βαγγέλης Μαρινάκης τον επέλεξε ως συνέταιρο δεν είναι τυχαίο. 

Ο επιχειρηματίας συμμετέχει με ποσοστό στη ναυτιλιακή Capital Product Partners (CPLP) με 25,7% και αποτελεί πλέον τον δεύτερο μεγαλύτερο μέτοχο της εταιρείας του Βαγγέλη Μαρινάκη.

Η Yoda PLC του Παπαλέκα κατέχει 14,166,739 κοινές μετοχές της CPP, μετά από την εξαγορά 564,201 τίτλων που απέκτησε μεταξύ 30 Ιανουαρίου και 23 Φεβρουαρίου 2024.

Η Yoda PLC, είναι ένας διαφοροποιημένος κυπριακός όμιλος που δραστηριοποιείται κυρίως στον κλάδο των ξενοδοχείων και των ακινήτων.

Ο επιχειρηματίας επένδυσε για πρώτη φορά στην Capital Product τον περασμένο Δεκέμβριο, εξαγοράζοντας ποσοστό 18% του μετοχικού της κεφαλαίου έναντι 160 εκατ. δολαρίων.

Η οικογένεια Μαρινάκη παραμένει ο μεγαλύτερος μέτοχος της εισηγμένης στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ναυτιλιακής, με ποσοστό περίπου 54%. Ας έρθουμε όμως στο αγαπημένο σπόρ του Παπαλέκα που είναι το Real Estate.

Όπως γνωρίζουν καλά οι μυημένοι στα άδυτα της αγοράς του Real Estate, το εμβληματικό ακίνητο της Εθνικής τράπεζας επί της οδού Σταδίου, στο ύψος της Πλατείας Κλαυθμώνος και ακριβώς απέναντι από το Υπ. Εργασίας, έχει περάσει στην ιδιοκτησία του στον οποίο η τράπεζα καταβάλει ενοίκιο για όσο διάστημα ο μεγαλοεπιχειρηματίας θα της παραχωρεί το εν λόγω ακίνητο!

Ωστόσο όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές ο Γ. Παπαλέκας φέρεται να σχεδιάζει να μετατρέψει το ακίνητο των 11.000 τ.μ. σε ξενοδοχείο και μάλιστα οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με πασίγνωστη ξενοδοχειακή αλυσίδα, πιθανότατα με την Mandarin Oriental σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους!

Οι ίδιοι κύκλοι επιμένουν ότι για την ολοκλήρωση αυτού του φιλόδοξου project ο Γιάννης Παπαλέκας φέρεται να ήρθε σε επαφή και με την Διοίκηση της Alpha Bank προκειμένου να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις της για το όμορο με της Εθνικής κτίριο της Alpha που «βλέπει» πάνω στην Πλατεία Κοραή!

Ωστόσο κατά τις πληροφορίες η Alpha δεν προτίθεται την ώρα τούτη να πωλήσει ένα σημαντικό ακίνητο της στο οποίο στεγάζονται σημαντικές υπηρεσίες της!

Σε κάθε περίπτωση πάντως, τραπεζικές και ξενοδοχειακές πηγές επιμένουν ότι ο πολύ σοβαρός επιχειρηματίας που τα τελευταία χρόνια κυριαρχεί στην αγορά του Real Estate φέρεται να έχει καταλήξει οριστικά στην μετατροπή του περίφημου κτιρίου των 11.000 τ.μ. σε ξενοδοχείο. O Παπαλέκας έχει σήμερα στην κατοχή του – εμφανώς τουλάχιστον – 18 ακίνητα από την Prodea Investments ΑΕΕΑΠ, συνολικής αξίας 134,2 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για ακίνητα τα οποία είχαν μεταβιβαστεί στην Prodea, που στο παρελθόν ονομάζονταν Πανγαία και ήταν θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας. Μάλιστα, κάποια από τα ακίνητα είχαν στη συνέχεια μεταβιβαστεί από την ΑΕΕΑΠ σε εταιρείες συμφερόντων του επιχειρηματία Γιάννη Παπαλέκα. Συγκεκριμένα, το ένα από τα τρία κτίρια τα οποία έχει αγοράσει ήδη η Εθνική και το οποίο βρίσκεται επί της οδού Σοφοκλέους, πωλήθηκε στην τράπεζα από εταιρεία συμφερόντων του Παπαλέκα.

Η δυναμική πορεία του επιχειρηματία στην Ελλάδα ξεκινά εντονότερα το 2020, όταν ο ίδιος θεώρησε ότι ήταν η κατάλληλη συγκυρία να κάνει το μεγάλο «άνοιγμα» στην ελληνική και την κυπριακή αγορά ακινήτων. Μετά την αγορά των 18 ακινήτων από την Prodea, το επόμενο βήμα ήταν η σύσταση της Mediterranean Hospitality Venture (MHV) Ltd. Πρόκειται για το κοινό επενδυτικό σχήμα της Prodea, του βασικού μετόχου της, Invel, και του επιχειρηματία Γιάννη Παπαλέκα, με στόχο να χτιστεί ένα χαρτοφυλάκιο τουριστικών ακινήτων αξίας δισεκατομμυρίων.

Ωστόσο, πριν από το 2020 οι πληροφορίες γύρω από τις επενδυτικές κινήσεις του στην Ελλάδα ήταν παραπάνω από φειδωλές, πλην του γνωστού Nammos της Μυκόνου, του οποίου το ακίνητο, μαζί με αλλά γειτονικά, τα αγόρασε κοντά στα 11 εκατ. ευρώ. Εκτός από το διάσημο Nammos στη Μύκονο, το 2017 το όνομα του Γιάννη Παπαλέκα είχε βρεθεί και πάλι στο προσκήνιο, μέσω της συμφωνίας της Grivalia του ομίλου Eurobank για την αξιοποίηση των ακινήτου στα «Αστέρια» Γλυφάδας. Συγκεκριμένα, η Grivalia μέσω του τουριστικού της «βραχίονα», της Grivalia Hospitality, είχε αποκτήσει το 80% της εταιρείας Ναυσικά, του Ομίλου Παπαθεοχάρη . Ο Γιάννης Παπαλέκας είχε προ ετών δανειοδοτήσει με 12.325.000 ευρώ την εταιρία Ναυσικά, με αποτέλεσμα η συμφωνία μεταξύ Grivalia Hospitality και της πλευράς Παπαθεοχάρη να προέβλεπε πως η θυγατρική της εισηγμένης επενδυτικής εταιρείας ακινήτων αναλαμβάνει και την αποπληρωμή «υφιστάμενων δανειακών υποχρεώσεων υπέρ ιδιώτη δανειστή, συνολικού ύψους 12.325.000 ευρώ».

Ο Γιάννης Παπαλέκας θεωρείται, ωστόσο, ο βασιλιάς του real estate καθώς για σχεδόν μια δεκαετία πρωταγωνιστούσε στην αγορά γραφείων της Ρουμανίας. Η πορεία του, όμως, στο εξωτερικό ξεκινά ακόμη πιο παλιά, στο μακρινό 2001, τότε που ο ίδιος έτρεχε επενδύσεις τρίτων επιχειρηματιών και εν συνεχεία δικές του, δημιουργώντας σταδιακά ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων, το οποίο κατά το μεγαλύτερο μέρος του ρευστοποιήθηκε. Το όνομά του είχε περάσει και από το ελληνικό Χρηματιστήριο μέσω της ΝΤΕΣΠΕΚ Συμμετοχών στις αρχές της δεκαετίας του 2000, ως μετόχου της εταιρείας που ρευστοποίησε τη συμμετοχή του νωρίς.

Έχοντας παραμείνει ενεργός παίκτης στο ρουμανικό real estate, το 2013 δημιούργησε την Globalworth, η οποία είχε ως αντικείμενο την ανάπτυξη και διαχείριση επαγγελματικών χώρων υψηλών προδιαγραφών. Το ίδιο έτος την εισήγαγε στην αγορά ΑΙΜ του Λονδίνου, αντλώντας τότε πάνω από 53 εκατ. ευρώ, για να ακολουθήσει το 2014 Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου με την άντληση 144 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία στη συνέχεια ακολούθησε φρενήρεις ρυθμούς ανάπτυξης, από το 2017 και μετά. Ένα από τα ορόσημα ήταν η έκδοση εταιρικών ομολόγων 550 εκατ. ευρώ και φυσικά η επέκταση στην Πολωνία, τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για τον όμιλο. Η Globalworth, που μετεξελίχθηκε σε κολοσσό, έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης μέχρι και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).

Ωστόσο, ο Γιάννης Παπαλέκας, θέλοντας να επικεντρωθεί στην ελληνική αγορά ακινήτων, αποφάσισε να ρευστοποιήσει τη συμμετοχή του αποκομίζοντας κεφάλαια άνω των 330 εκατ. ευρώ και να αποχωρήσει. Να σημειωθεί ότι αγοραστής της άμεσης και έμμεσης συμμετοχής του Γιάννη Παπαλέκα στην Globalworth ήταν ο επενδυτικός όμιλος CPI Property Group (CPIPG), που διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία αξίας 7,9 δισ. ευρώ. Ιδιοκτήτης με 90% της CPIPG είναι ο Τσέχος δισεκατομμυριούχος Ράντοβαν Βίτεκ.

…διά χειρός Hλία Τσίπα

πηγή : edolio5

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.