Μεγαλοφειλέτες του Δημοσίου: Ο «πρώτος των πρώτων», οι διάσημοι, οι συγγενείς και οι δια παντός χαμένοι…

Μεγαλοφειλέτες του Δημοσίου: Ο «πρώτος των πρώτων», οι διάσημοι, οι συγγενείς και οι δια παντός χαμένοι…

Την επικαιροποιημένη λίστα με τα ονόματα των μεγαλοφειλετών του Δημοσίου έδωσε στη δημοσιότητα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Τα ονόματα αναρτήθηκαν στο www.aade.gr.

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Πρόκειται για 2 λίστες που περιλαμβάνουν ονόματα φυσικών και νομικών προσώπων, οφειλετών του Δημοσίου ή/και του ΕΦΚΑ, με βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή άνω των 150.000 ευρώ ανεξόφλητη άνω του ενός έτους.

Συγκεκριμένα, δημοσιοποιούνται ονόματα φυσικών και νομικών προσώπων με:

α) βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή προς το Δημόσιο ανά φυσικό πρόσωπο που υπερβαίνει το ποσό των εκατόν πενήντα χιλιάδων (150.000) ευρώ και η καταβολή της καθυστερεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους κατά την ημερομηνία άντλησης των στοιχείων αυτών από τα πληροφοριακά συστήματα Φορολογίας (TAXIS) και Τελωνείων (ICISnet).

β) βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή από εισφορές κοινωνικής ασφάλισης προς τον Ε.Φ.Κ.Α. ανά φυσικό πρόσωπο που υπερβαίνει το ποσό των εκατόν πενήντα χιλιάδων (150.000) ευρώ και η καταβολή της καθυστερεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους κατά την ημερομηνία άντλησης των στοιχείων αυτών από το πληροφοριακό σύστημα (ΟΠΣ/ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (Κ.Ε.Α.Ο.).

Ο «πρώτος των πρώτων»
Μεταξύ των ονομάτων αυτών φιγουράρουν πολλά γνωστά ονόματα, τόσο λόγω των… χιλιομέτρων που έχουν γράψει σε ό,τι αφορά τα χρέη τους προς το Δημόσιο όσο και λόγω της επιχειρηματικής ή καλλιτεχνικής δράσης τους.

Από τη φετινή λίστα απουσιάζει, ωστόσο, ο μέχρι πρότινος «πρωταθλητής» μεγαλοφειλέτης του Δημοσίου, ο οικονομολόγος «φαντομάς» όπως τον αποκαλούσαν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, Νίκος Κασιμάτης, ο οποίος για χρόνια βρισκόταν στην κορυφή του σχετικού καταλόγου με χρέη άνω του ενός δισ. ευρώ.

Ο λογιστής, ο οποίος το 2002 είχε καταδικαστεί σε 504 χρόνια φυλάκισης (!) για φοροδιαφυγή μέσω της μεθόδου των εικονικών τιμολογίων, είναι πλέον ελεύθερος (αποφυλακίστηκε με βάση τις ευνοϊκές ρυθμίσεις του νόμου Παρασκευόπουλου), ενώ η οφειλή του προς το Δημόσιο έχει διαγραφεί ως «ανεπίδεκτη είσπραξης».

«Πρώτος των πρώτων» είναι πλέον ο δικηγόρος Γεώργιος Ανθεμίδης, ο οποίος φέρεται να οφείλει στο Ελληνικό Δημόσιο το ποσό των 238.841.632,12 ευρώ.

Μάλιστα στη σχετική λίστα, στην όγδοη θέση, εμφανίζεται και το όνομα του αδελφού του, ιατρού Ηρακλή Ανθεμίδη, με χρέη 161.523.938,86 ευρώ, ενώ λίγο πιο πάνω, στην πέμπτη θέση αυτό του συγκατηγορούμενού τους, Ευάγγελου Ισαακίδη, με συνολικά χρέη 184.334.421,10 ευρώ.

Οι «διαβόητοι» αδελφοί Γιώργος και Ηρακλής Ανθεμίδης ξεκίνησαν να απασχολούν τις Αρχές το 1993, όταν ο δεύτερος κατηγορήθηκε για παράνομη (λόγω εμπάργκο) εξαγωγή φαρμακευτικού υλικού στα Σκόπια, μέσω της Βουλγαρίας. Ωστόσο το μεγάλο «μπαμ» έγινε όταν το όνομά τους συνδέθηκε με υποθέσεις λαθρεμπορίου τσιγάρων και καυσίμων.

Το 2004 ο Ηρακλής Ανθεμίδης οδηγήθηκε στη φυλακή, με κάθειρξη 15 ετών για πλαστογραφία, ηθική αυτουργία σε ψευδή βεβαίωση και δωροδοκία για την υπόθεση εικονικών εξαγωγών 158 φορτίων καυσίμων στη Βουλγαρία το 1994.

Συγκατηγορούμενός του, που υπέδειξε τον Ανθεμίδη ως ιδιοκτήτη των εταιρειών, ήταν ο Ευάγγελος Ισαακίδης (νούμερο 5 στην φετινή λίστα της ΑΑΔΕ), ο οποίος καταδικάσθηκε σε ισόβια κάθειρξη (πριν τελικά η ποινή του πέσει στα 10 χρόνια στο Eφετείο).

Λίγους μήνες μετά ο Ηρακλής Ανθεμίδης αποφυλακίστηκε για λόγους υγείας.

Όμως, τον Μάρτιο του 2005 διατάχθηκε τόσο η δική του σύλληψή όσο και του αδελφού του Γεώργιου, για υπόθεση λαθρεμπορίου τσιγάρων, ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ.

Η υπόθεση είχε αποκαλυφθεί το 2001, όταν το ΣΔΟΕ εντόπισε σε αποθήκη του ΟΛΘ 18 εκατ. λαθραία πακέτα σε 34 κοντέινερ. Υπολογίζεται πως στην «καριέρα» τους διακίνησαν περί των 50 εκατ. λαθραίων πακέτων τσιγάρων.

Ωστόσο, τα δύο αδέλφια είχαν καταφέρει να εξαφανιστούν…

Αν και οι αρχές κατάφεραν να εντοπίσουν τον Ηρακλή, ο οποίος πλέον έχει αποφυλακιστεί, ο δικηγόρος Γεώργιος Ανθεμίδης κατάφερε να διαφύγει στη Βουλγαρία και να παραμείνει ασύλληπτος για 15 ολόκληρα χρόνια.

Πάντως, υπήρχαν συχνά αναφορές πως κυκλοφορούσε «ελεύθερος και ωραίος» στην Ελλάδα, απολαμβάνοντας τη νυχτερινή ζωή της Θεσσαλονίκης, όταν δεν έμενε στην πολυτελή του βίλα με πισίνα, 13 χιλιόμετρα από τα σύνορα, στο Πετρίτσι Βουλγαρίας.

Τελικά συνελήφθη τον Απρίλιο του 2017, έπειτα από έκρηξη χειροβομβίδας στο σπίτι όπου διέμεναν η γυναίκα και ο γιος του στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης.

Ο «θεοσεβούμενος»
Μεταξύ των μεγάλων οφειλετών, στην έβδομη θέση, ξεχωρίζει το όνομα του Πέτρου Κυριακίδη, ο οποίος εμφανίζεται να οφείλει στο δημόσιο 171.025.314,4 ευρώ.

Ο φίλος, φυσικοθεραπευτής και πρώην συνέταιρος του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, υπήρξε ένας άνθρωπος με ιδιαίτερο χαρακτήρα, που αγαπούσε την εναλλακτική ιατρική, τη φύση, την υγιεινή διατροφή και τη θρησκεία.

Μαζί με τον Λαυρεντιάδη και τις επιχειρήσεις στις οποίες συμμετείχαν από κοινού, ο Κυριακίδης είχε στην κατοχή του τα καταστήματα βιολογικών ειδών «Βιολογικά Κυριακίδης», το εστιατόριο Bio Bar Resto με βιολογικά τρόφιμα στην οδό Ακαδημίας, τα θρησκευτικά βιβλιοπωλεία Κυριακίδης καθώς και τις θρησκευτικές εκδόσεις Ακρίτας.

Απέκτησε επίσης πλήθος επιχειρήσεων μέσων μαζικής ενημέρωσης στο χαρτοφυλάκιο των επενδύσεών του, χτίζοντας μεγάλο όνομα στον χώρο στα τέλη της δεκαετίας του 2000.

Ο Κυριακίδης είχε υπό τον έλεγχό του εκείνη την εποχή  την Daily Press Magazines («Εspresso Κύπρου», περιοδικό «Top Scorer»), την Ημερήσιος Τύπος («Espresso», «Espresso της Κυριακής»), την Ημεροσκόπος (ραδιοφωνικός σταθμός Flash), τη Myenpi («Athens News»), την ΑΔΕΛΕ («Ισοτιμία») καθώς και τη ΝΕΠ (περιοδικά «L’Οfficiel», «Olive», «Parents», «Ντόρα η μικρή εξερευνήτρια»…). Κάποια στιγμή μάλιστα προσπάθησε να αποκτήσει το 10% του ραδιοφώνου ΣΚΑΪ, πριν το ΕΣΡ βάλει «στοπ» στα σχέδιά του.

Μόνο που η στενή επιχειρηματική σχέση του σχέση με τον Λαυρεντιάδη τον έφερε στο μικροσκόπιο της ΤτΕ, της Αρχή  Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και  του Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης. Και κυρίως του αρμόδιου εισαγγελέα που ερευνούσε την υπόθεση της PROTON BANK.

Ο Κυριακίδης βρέθηκε κατηγορούμενος στην υπόθεση των ζημιογόνων δανείων, τα οποία χορηγούσε η PROTON σε εταιρίες συμφερόντων του Λαυρεντιάδη, που συνολικά ξεπερνούν τα 700 εκατομμύρια ευρώ.

Έκτοτε, η τύχη του αγνοείται, καθώς πρόλαβε, όπως λέγεται, να διαφύγει στο εξωτερικό (κατά καιρούς ακούγεται ότι μπορεί να βρίσκεται στα… Ιεροσόλυμα ή κρυμμένος κάπου στο Άγιον Όρος!).

Ο Μr Express Service
Ιδιαίτερη θέση μεταξύ των πρωταθλητών της λίστας της ΑΑΔΕ έχει ο κ. Ιωάννης Ραπτόπουλος. Και αυτό καθώς δεν φέρεται να χρωστά ούτε ευρώ στην Εφορία!

Ωστόσο, είναι το φυσικό πρόσωπο με τις μεγαλύτερες οφειλές προς τον ΕΦΚΑ, οι οποίες φτάνουν τα 136.399.928,82 ευρώ, φέρνοντάς τον στην πρώτη 15άδα των μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου.

Αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας από τη Θεσσαλονίκη, πρώην πυγμάχος του Ηρακλή που δούλευε σε συνεργείο αυτοκινήτων για να βγάλει τα προς το ζην και αργότερα τεχνίτης του ΟΑΣΘ, κατάφερε από το τίποτα να δημιουργήσει τον κολοσσό της Express Service, η οποία μεγαλούργησε τις δεκαετίες του 1980 και του 1990, ξεχωρίζοντας για την ποιότητα των υπηρεσιών της.

Εκμεταλλευόμενος την επιτυχία του, αλλά και τις σχέσεις που απέκτησε με τον πολιτικό και καλλιτεχνικό κόσμο (στις διαφημίσεις της Express Service πρωταγωνιστούσαν από την στενή του φίλη Αλίκη Βουγιουκλάκη έως τον «Ιππότη της Ασφάλτου» Ντέιβιντ Χάσελχοφ!), ο Ραπτόπουλος απέκτησε σύντομα την δόξα που επιθυμούσε.

Τα προβλήματα ξεκίνησαν στα μέσα της δεκαετίας του 1990, όταν στο παιχνίδι της οδικής βοήθειας μπήκαν οι ασφαλιστικές εταιρείες, με τον Ραπτόπουλο να προσπαθεί να προσφύγει στη δικαιοσύνη κατηγορώντας τις για αθέμιτο ανταγωνισμό. Ωστόσο τα χρέη μεγάλωναν, καθώς οι πελάτες αποχωρούσαν μαζικά από την ακριβή Express Service. Παρά τη στήριξη που έλαβε από τους πολιτικούς του φίλους, τα χρέη της Express Service συνέχισαν να διογκώνονται, καθώς οι ισολογισμοί ήταν για χρόνια ελλειμματικοί, με τον Ραπτόπουλο να καταλήγει να χρωστά μεγάλα ποσά στο ΙΚΑ.

Τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας κατασχέθηκαν από το ΙΚΑ, ενώ πλέον τα χρέη του έχουν μεταφερθεί στον ΕΦΚΑ.

Ο Τόλης και ο Άκης!
Στη λίστα βρίσκεται ακόμα ο Τόλης Βοσκόπουλος με συνολικά χρέη προς το Δημόσιο ύψος 842.259,18 ευρώ.

Εμφανίζονται επίσης ο Βασίλης Παϊτέρης, αλλά και ο επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος, όπως και ο Άκης Τσοχατζόπουλος και πολλά άλλα γνωστά ονόματα της καλλιτεχνικής και επιχειρηματικής σκηνής…

-mononews.gr

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.