Γιάννης Παπαλέκας: Μεγάλο deal από τον βασιλιά των ακινήτων και κουμπάρος του Αντώνη Ρέμου! Αγόρασε από τον Βαγγέλη Μαρινάκη, το 18% της Capital PP, για 160 εκατ. δολάρια

Βαγγέλης Μαρινάκης - Γιάννης Παπαλέκας

H TradeWinds, αναφέρει σε δημοσίευμά της, ότι ο Βαγγέλης Μαρινάκης πουλά το 18% της Capital Product Partners στον κυπριακό όμιλο, Yoda PLC, ο οποίος γίνεται ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της εισηγμένης εταιρείας μεταφοράς φυσικού αερίου σε μια συμφωνία 160 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η Yoda PLC, είναι ένας διαφοροποιημένος κυπριακός όμιλος που δραστηριοποιείται κυρίως στον κλάδο των ξενοδοχείων και των ακινήτων, προέβη σε μια επένδυση στη ναυτιλία εξαγοράζοντας μερίδιο 18% στην Capital Product Partners ή CPLP, για 160 εκατομμύρια δολάρια.

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Συνδέεται με αυτόν που έχει τη φήμη του διορατικού επενδυτή, τον Γιάννη Παπαλέκα, που από το Ζευγολατιό Κορινθίας, έφτασε να γίνει ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες στο real estate, κυρίως σε Ρουμανία και Πολωνία. Είναι ο ιδρυτής της Globalworth, εισηγμένη στην αγορά ΑΙΜ του Λονδίνου. Το όνομά του έχει απασχολήσει πολλές φορές στο παρελθόν. Μια για τα Αστέρια Γλυφάδας, μια για το Nammos. Βάλε στο ..τραπέζι και την κουμπαριά με τον Αντώνη Ρέμο.

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι papalekas-remos.jpg
Φωτογραφικό στιγμιότυπο στο γάμο του Έλληνα τραγουδιστή με την Υβόννη Μπόσνιακ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Capital Maritime, η ναυτιλιακή εταιρεία που ελέγχει ο Βαγγέλης Μαρινάκης, πούλησε 10 εκατομμύρια κοινές μονάδες της CPLP στη Yoda προς 16 δολάρια τη κάθε μία.

Επισημαίνεται ότι η μετοχή έκλεισε στην τελευταία πράξη στα 14,20 δολάρια.  Με τη συναλλαγή αυτή αναφέρει η TradeWinds, ο όμιλος Yoda γίνεται ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της εισηγμένης στις ΗΠΑ.

H Yoda PLC εξαγόρασε το 18% των μετοχών της Capital Product Partners L.P.. του Βαγγέλη Μαρινάκη.

Την είδηση γνωστοποίησε η εταιρεία στις στις 27 Δεκεμβρίου 2023, την ημέρα που ενέκρινε το διοικητικό της συμβούλιο την είσοδο της εταιρεία στην Capital Maritime & Trading Corp., που σχετίζεται με την απόκτηση 10.000.000 κοινών μετοχών που εκπροσωπούν εταιρικά συμφέροντα περιορισμένης ευθύνης  στην Capital Product Partners L.P. («CPLP»), μια ετερόρρυθμη εταιρεία οργανωμένη σύμφωνα με τους νόμους της Δημοκρατίας των Νήσων Μάρσαλ, η οποία είναι εισηγμένη στο NASDAQ, έναντι συνολικού τιμήματος 160.000.000 USD, που διακανονίστηκε από την εταιρεία σε μετρητά.

Η Συναλλαγή αποτελεί πράξη σε καθαρά εμπορική βάση και αποτελεί μέρος του επιχειρηματικού σχεδίου της εταιρείας για περαιτέρω επένδυση και να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στον ναυτιλιακό τομέα, καθώς η CPLP είναι μια διεθνής ναυτιλιακή εταιρεία που δραστηριοποιείται στη θάλασσα μεταφοράς φυσικού αερίου και αναμένεται ότι οι επενδύσεις που κατέχει θα βοηθήσουν την εταιρεία στην επίτευξή της στόχους και μακροπρόθεσμα ναυτιλιακά επενδυτικά σχέδια.

Συγκεκριμένα, η CPLP είναι μία από τις κορυφαίες εισηγμένες στο κοινό στις ΗΠΑ κάτοχος δύο πλοίων μεταφοράς LNG με 8 σε λειτουργία και άλλα δέκα υπό παραγγελία που θα παραδοθούν μέσα στα επόμενα 3 χρόνια. Η CPLP βρίσκεται σε καλή θέση για να επωφεληθεί από τα ισχυρά θεμελιώδη στοιχεία της βιομηχανίας LNG με έξι πλοία LNG/C που θα παραληφθούν μεταξύ 2026-2027.

Ποια είναι η Yoda

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του κυπριακού ομίλου, έχει επενδύσει σε ακίνητα μέσω διαφόρων εισηγμένων και εταιρειών με την απόκτηση μετοχών στην κεφαλαιακή τους διάρθρωση ή με την παροχή χρηματοδότησης κυρίως μέσω μετατρέψιμων δανείων.

Το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο της εταιρείας περιλαμβάνει τη συμμετοχή στην «MHV» Mediterranean Hospitality Venture Limited, μια κορυφαία εταιρεία στον κλάδο της φιλοξενίας.

Στις 11 Δεκεμβρίου η Prodea απέκτησε το 55% της MHV.

Διευθύνων Σύμβουλος της Yoda

Τα ακίνητα και τα ξενοδοχεία αποτελούν τον κύριο όγκο των εργασιών της Yoda μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2023 του ομίλου, περίπου 19,3 εκατ. ευρώ (21,3 εκατ. δολάρια) από τα 23,1 εκατ. ευρώ έσοδά του εκείνη την περίοδο προήλθαν από τους κλάδους.

Το τρέχον χαρτοφυλάκιο του Ομίλου αποτελείται από εξέχοντα πολυτελή ξενοδοχεία και θέρετρα, εγκαταστάσεις κατοικιών και γραφείων όπως Parklane, ένα Luxury Collection Resort & Spa, Limassol μέλος της Marriott International, Nammos Limassol, LPM Restaurants & Bars, Park Tower Residences, δίπλα στο Parklane, The Landmark Ξενοδοχείο, Κατοικίες και Γραφεία Nicosia – όπου πραγματοποιείται αυτή τη στιγμή μια σημαντική ανακατασκευή – Aphrodite Hills PGA Golf Resort Villas and Residences στην Πάφο, Nikki Beach Resort στο Πόρτο Χέλι και Porto Paros στην Πάρο.

Η Εταιρεία επιδιώκει να επεκτείνει το χαρτοφυλάκιό της αναλαμβάνοντας πολλά νέα έργα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η Yoda, η οποία έχει επίσης επενδύσεις στην τεχνολογία, την υγειονομική περίθαλψη, κ.λπ., δεν είναι πρωτοεμφανιζόμενος στη ναυτιλία.

Οι προηγούμενες ναυτιλιακές κινήσεις της Yoda αφορούσαν κυρίως επενδύσεις σε bulkers και πραγματοποιήθηκαν μέσω συμμετοχών και συμφωνιών ανταλλαγής μετοχών που αφορούσαν διάφορες συνδεδεμένες εταιρείες και θυγατρικές, όπως η Freeway Success, η Sea Velvet Holding, η Papajust Investments και η Papaseas Maritime.

Η επένδυση του ομίλου Yoda στο CPLP, ωστόσο, είναι εντελώς διαφορετικού μεγέθους.

Η διοικητική ομάδα της Yoda

Διευθύνων Σύμβουλος, είναι ο Alon Bar, ο οποίος γεννήθηκε στο Ισραήλ την 1η Μαΐου 1980.

Ο Α. Bar είναι κάτοχος πτυχίου στην Επιστήμη Υπολογιστών (Cum Laude) από το Διεπιστημονικό Κέντρο (IDC) του Ισραήλ με κατεύθυνση στην Επιχειρηματικότητα (Πρόγραμμα Sam Zell).

Κατέχει επίσης ένα Executive MBA από το The Kellogg School of Management στο Northwestern University και στο Tel Aviv University. Ο Α. Μπαρ ολοκλήρωσε επίσης το Πρόγραμμα Προηγμένης Διαχείρισης (AMP) του INSEAD.

Ο κ. Μπαρ έχει 16ετή εμπειρία στους κλάδους των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και των επενδύσεων σε ακίνητα. Διαθέτει ισχυρή εργασιακή εμπειρία σε εταιρικά χρηματοοικονομικά, διαρθρωτικές και κεφαλαιαγορές και κατείχε διευθυντικές θέσεις σε οικογενειακά γραφεία και ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια. Ο Α. Μπαρ είναι σήμερα Διευθύνων Σύμβουλος της YODA PLC.

Ο Μάριος Αλεξάνδρου, είναι Επικεφαλής Λειτουργιών και Συμμόρφωσης. Γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 26 Δεκεμβρίου 1977. Είναι κάτοχος πτυχίου BSc (hons) στα Οικονομικά και Λογιστικά από το University of Hull, U.K. Ο Μ. Αλεξάνδρου είναι επίσης διπλωματούχος Ορκωτός Λογιστής (ACA) και πλήρες μέλος του το Institute of Chartered Accountants in England and Wales (ICAEW).

Για μια περίοδο έξι ετών εργάστηκε για την Deloitte & Touche Ltd σε διάφορες θέσεις στο Τμήμα Ελέγχου και Διασφάλισης. Από το 2008, ο Μ. Αλεξάνδρου συνεργάζεται με την IQEQ Cyprus Ltd και σήμερα κατέχει τη θέση του Client Service Director. Ο Μ. Αλεξάνδρου είναι σήμερα Επικεφαλής Λειτουργίας και Συμμόρφωσης της YODA PLC.

Ο Αχιλλέας Δωροθέου, είναι Υπεύθυνος Φιλοξενίας και Ανάπτυξης. Γεννήθηκε στη Λεμεσό στις 11 Μαΐου 1965. Είναι απόφοιτος του Hotel Institute Montreux, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στη διαχείριση φιλοξενίας από το Πανεπιστήμιο του Birmingham και μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το IMD business school του Πανεπιστημίου της Λωζάνης. Ο Α. Δωροθέου παρακολούθησε στο Πανεπιστήμιο Cornell πρόγραμμα επαγγελματικής ανάπτυξης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και ηγεσία και είναι κάτοχος της επαγγελματικής πιστοποίησης του Certified Hotel Administrator από την American Hotel and Lodging Association.

Ο Α. Δωροθέου διαθέτει ένα ισχυρό ιστορικό με 30 χρόνια καριέρας στον κλάδο του τουρισμού κατέχοντας θέσεις Εκτελεστικού Γενικού Διευθυντή και μελών Διοικητικού Συμβουλίου σε Κύπρο, Ελλάδα, Ελβετία και Γερμανία. Προηγουμένως κατείχε θέσεις Γενικού Διευθυντή και Διευθύνοντος Συμβούλου σε οργανισμούς πολυτελών ξενοδοχείων όπως Amathus Hotels, Ikos Resorts και Costa Navarino resort. Ο κ. Δωροθέου είναι σήμερα Υπεύθυνος Φιλοξενίας και Ανάπτυξης της YODA PLC.

Ο Σταύρος Ιωάννου, είναι Επικεφαλής των οικονομικών υπηρεσιών. Γεννήθηκε στη Λεμεσό στις 18 Μαρτίου 1988. Είναι κάτοχος πτυχίου BA (Econ) στη Λογιστική και τα Χρηματοοικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι επίσης διπλωματούχος Ορκωτός Λογιστής (ACA) και πλήρες μέλος του Institute of Chartered Accountants in England and Wales (ICAEW) και πιστοποιημένος από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου.

Ο Στ. Ιωάννου έχει περισσότερα από 10 χρόνια εμπειρίας στον κλάδο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών ως Διευθυντής στη Διαχείριση Επενδύσεων και στην ομάδα Private Equity της Deloitte LLP, Λονδίνο, ως Αντιπρόεδρος στην J.P. Morgan Asset Management στο Λονδίνο και διευθυντικές θέσεις σε οικογενειακά και ιδιωτικά γραφεία μετοχικών εταιρειών τόσο στο Λονδίνο όσο και στην Κύπρο. Ο Στ. Ιωάννου είναι σήμερα Οικονομικός Διευθυντής της YODA PLC.

-mononews.gr

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.