Λουκέτο και αίτηση πτώχευσης για τον Κοντοβερό

Βάζει λουκέτο στο εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο και καταθέτει αίτημα για πτώχευση στο Πρωτοδικείο Αθηνών η Κοντοβερός γράφοντας έτσι τους  τίτλους τέλους σε μια διαδρομή που μετρά πάνω από μισό αιώνα ζωής στην αγορά κατεψυγμένων αλιευμάτων.

Υπό τον ασφυκτικό κλοιό των χρεών που διογκώνονταν τα τελευταία χρόνια και την αδυναμία εξεύρεσης «λευκού ιππότη» παρά τις διαπραγματεύσεις με πιθανούς επενδυτές,  η ιστορική εταιρεία, μια εκ των βασικών παικτών που κυριάρχησαν στην επεξεργασία και συσκευασία κατεψυγμένων αλιευμάτων, κήρυξε στάση πληρωμών στις αρχές Μαρτίου.

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Διακοπή λειτουργίας του εργοστασίου

Λίγες ημέρες αργότερα το Δ.Σ. της εταιρείας κατεψυγμένων και νωπών ειδών διατροφής με τον διακριτικό τίτλο Frescot, με επικεφαλής τον Μάριο Κοντοβερό, αποφάσισε την  άμεση διακοπή της λειτουργίας της βιομηχανικής μονάδας στον Ασπρόπυργο, με το εργοστάσιο επεξεργασίας, διατήρησης, τυποποίησης και κατάψυξης ψαριών και μαλακίων, έτοιμων γευμάτων με κύριο συστατικό το ψάρι, καθώς και αποθηκών ψυγείων. Αιτία για την απόφαση αυτή, όπως αναφέρεται από τη διοίκηση υπό τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο,  Μάριο Κοντοβερό στον ισολογισμό που αναρτήθηκε στο ΓΕΜΗ, ήταν η δυσμενής οικονομική πορεία, τα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση, τον ΕΦΚΑ, τις τράπεζες και την αδυναμία αντιμετώπισης ακόμη και των ανελαστικών της δαπανών.Remaining Time-0:00FullscreenMute

Σημειώνεται ότι με βάση τις τελευταίες οικονομικές καταστάσεις ο αριθμός των εργαζομένων στο τέλος του 2022 ήταν 55 από 67 εργαζόμενους το 2021.

Δεν βρέθηκε «λευκός ιππότης»

Οι συσσωρευμένες ζημιές στο τέλος του 2022 είχαν φτάσει στο ποσό των 23,547 εκατ. ευρώ, τα ίδια κεφάλαια ήταν αρνητικά στο ποσό των 18,198 εκατ. ευρώ, οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις  ανέρχονται σε 35,813 εκατ. ευρώ. Το σύνολο των τραπεζικών υποχρεώσεων στο τέλος του 2022 ήταν στα 24,048 εκατ. ευρώ ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στο δημόσιο άνω των 4 εκατ. ευρώ. Οι δανειακές συμβάσεις έχουν καταγγελθεί από τις πιστώτριες τράπεζες και επιπρόσθετα έχουν  προχωρήσει σε αναγκαστική κατάσχεση ακίνητης περιουσίας και μηχανολογικού εξοπλισμού.

Συνέπεια όλης αυτής της κατάστασης και με δεδομένο ότι απέτυχαν οι διαπραγματεύσεις με πιθανούς αγοραστές- επενδυτές αλλά και η μη επίτευξη συμφωνίας με τους πιστωτές είτε για υπαγωγή της εταιρείας σε καθεστώς εξυγίανσης είτε για αναδιάρθρωση των οφειλών της μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, καθώς αρνήθηκαν να συμμετάσχουν οι πιστωτές- χρηματοδοτικοί οργανισμοί, ήταν η παύση πληρωμών και η απόφαση για την υποβολή ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών αιτήματος περί πτώχευσης.

Ιστορία μισού αιώνα για την εταιρεία κατεψυγμένων αλιευμάτων

Ετσι κλείνει ένας κύκλος 55 και πλέον χρόνων για μια εταιρεία που άφησε ισχυρό αποτύπωμα στην αγορά για δεκαετίες όντας η πρώτη εταιρεία που εισήγαγε κατεψυγμένα αλιεύματα στη χώρα μας αλλά και η πρώτη που εξελίχθηκε σε μεταποιητική βιομηχανία με σημαντικό μερίδιο στην εγχώρια αγορά αλλά στις διεθνείς αγορές.

Η εταιρεία που ίδρυσε ο αείμνηστος Μανώλης Κοντοβερός το 1968, έφτασε στη χρυσή περίοδο και πριν αρχίσει η κρίση να χτυπά την αγορά και την ίδια, να έχει τζίρους της τάξης των 48 εκατ. ευρώ (σ.σ. οικ. χρήση 2011) και έκτοτε ακολούθησε πτωτική πορεία μέχρι το 2022, τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις όπου ο κύκλος εργασιών ήταν στο 1,714 εκατ. ευρώ από 3,184 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση, με το μικτό κέρδος στις 352.987 ευρώ και το καθαρό αποτέλεσμα ζημιογόνο κατά 3,131 εκατ. ευρώ.

Την ίδια χρονιά  με τα χρέη συσσωρευμένα και τους τραπεζικούς της λογαριασμούς δεσμευμένους από τον ΕΦΚΑ λόγω χρεών άνω των 2,2 εκατ. ευρώ, μπήκε για τα καλά στη δίνη των οικονομικών περιπετειών με τα περιουσιακά της στοιχεία και τη βιομηχανική μονάδα που έστησε το 2001 να βγαίνουν στο «σφυρί» μετά από αναγκαστική κατάσχεση.  Ο τελευταίος πλειστηριασμός που είχε προγραμματιστεί για τον Νοέμβριο του 2023 ανεστάλη ενώ είχαν προηγηθεί άλλοι πέντε άγονοι διαγωνισμοί.

-mononews.gr

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.