Kompania Bello: Πώς η αλβανική μαφία έγινε πρωταγωνιστής στο ναρκεμπόριο

Από την πτώση του καθεστώτος Χότζα έχουν μεσολαβήσει τρεις δεκαετίες. η Αλβανία είναι σήμερα ένα από τα κύρια κέντρα του οργανωμένου εγκλήματος στην Ευρώπη. Είναι κέντρο παραγωγής και διακίνησης ναρκωτικών, εμπορίας ανθρώπινων οργάνων κλπ. Σταδιακά, όμως, η αλβανική μαφία έχει καταστεί παγκόσμιος παίκτης με πλοκάμια και στη Λατινική Αμερική.

Ομάδες οργανωμένου εγκλήματος από τα Δυτικά Βαλκάνια έχουν καταστεί βασικοί παράγοντες σε τομείς του λαθρεμπορίου διεθνώς, σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας κατά του Διακρατικού Οργανωμένου Εγκλήματος που δημοσιεύτηκε το καλοκαίρι του 2020. Η έκθεση ανέλυσε δεδομένα σχετικά με εγκληματικές δραστηριότητες ομάδων από Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κοσσυφοπέδιο, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία και Σερβία, εστιάζοντας κυρίως στις δραστηριότητές τους σε Δυτική Ευρώπη, Λατινική Αμερική, Νότια Αφρική, Τουρκία και Αυστραλία.

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Εκτός από το εμπόριο ναρκωτικών, οι μαφίες των Δυτικών Βαλκανίων δραστηριοποιούνται επίσης στο λαθρεμπόριο τσιγάρων και μεταναστών στην Τουρκία. Σημείο εισόδου των ναρκωτικών στη δυτική Ευρώπη είναι η ανατολική ακτή της Ιταλίας, όπως δείχνουν οι κατασχέσεις ναρκωτικών σε δοχεία στο Μπάρι και στην Αγκόνα, τα οποία έφτασαν με τα φέρι από το Δυρράχιο. Οι Αλβανοί στην Ιταλία που εισάγουν ναρκωτικά κατά μήκος της ακτής της Απουλίας έχουν διπλό πλεονέκτημα: έχουν δεσμούς με τους συμπατριώτες τους στην πηγή εφοδιασμού και με ομάδες στην Ιταλία που διευκολύνουν τη διανομή.

Το λιμάνι της Βαλένθια είναι βασικός κόμβος για ομάδες από Σερβία και Μαυροβούνιο. Η Βαλένθια έπαιξε βασικό ρόλο στην εξέλιξη του καρτέλ Κοτόρ από το Μαυροβούνιο. Εκεί, περίπου 200 κιλά κοκαΐνης εξαφανίστηκαν από το διαμέρισμα του Γκόραν Ραντόμαν το 2014. Η αλβανική μαφία δραστηριοποιείται έντονα και στην Ολλανδία. Ασχολείται από την εστίαση μέχρι την εμπορία ανθρώπινων οργάνων και βέβαια με το εμπόριο ναρκωτικών και τη διακίνηση μεταναστών. Η Τσεχία είναι επίσης σημαντική βάση για επιχειρήσεις οργανωμένου εγκλήματος από τα Βαλκάνια. Προσωπικότητες του βαλκανικού υπόκοσμου είχαν ή έχουν εταιρείες εκεί.

Παραγωγή κάνναβης και πανδημία

Η Αλβανία θα αυξήσει την καλλιέργεια κάνναβης μετά την πανδημία. Σύμφωνα με παλαιότερη έκθεση της Europol, η καλλιέργεια φυτικής κάνναβης αναμένεται να αυξηθεί, καθώς η χρηματοδότηση των διωκτικών αρχών, αλλά και η προσοχή έχουν εκτραπεί για να επιβλέπουν το lockdown. Η έκθεση είχε επισημάνει ότι διαδρομές διακίνησης από τα Δυτικά Βαλκάνια εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται, με βάση τις πρόσφατες μεγάλες κατασχέσεις κάνναβης στο Μαυροβούνιο, τη Βόρεια Μακεδονία και τη Σερβία.

Σύμφωνα με πηγές, η πανδημία δεν έχει άμεση επίδραση στην καλλιέργεια κάνναβης. Μόνο η Βουλγαρία ανέφερε μείωση. Αυτό οφείλεται στη συνέχιση των δραστηριοτήτων του οργανωμένου εγκλήματος. Στην Αλβανία, ο γενικός εισαγγελέας Όλσιν Σέλα δήλωσε ότι η καλλιέργεια κάνναβης έχει αυξηθεί και εξέφρασε επιφυλάξεις για το σχέδιο της κυβέρνησης σχετικά με τον έλεγχο της αγοράς.

Επί του παρόντος, η κάνναβη είναι παράνομη στην Αλβανία, αλλά είναι κοινό μυστικό ότι η χώρα είναι κέντρο και καλλιέργειας και διέλευσης ναρκωτικών από Ασία και Λατινική Αμερική με προορισμό τη Δυτική Ευρώπη. Το 2014, η αστυνομία πραγματοποίησε επιδρομές και κατέστρεψε μεγάλες φυτείες κάνναβης στο χωριό Λαζαράτι, δίπλα στο Αργυρόκαστρο. Σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, η επιδρομή κατέστρεψε 102 τόνους κάνναβης και 530.000 φυτά με εκτιμώμενη αγοραία αξία 6,4 δισ. ευρώ, πάνω από το 60% του αλβανικού ΑΕΠ.

Η Αλβανία εξακολουθεί να θεωρείται το ευρωπαϊκό κέντρο καλλιέργειας κάνναβης. Στην Έκθεση Στρατηγικής Ελέγχου Ναρκωτικών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το 2019, η Αλβανία εκτιμήθηκε ως «τόσο χώρα προέλευσης κάνναβης όσο και, όλο και περισσότερο, χώρα διέλευσης για κοκαΐνη και ηρωίνη που διοικούνταν σε μεγάλο βαθμό από στοιχεία οργανωμένου εγκλήματος που μεταφέρουν παράνομα ναρκωτικά από χώρες προέλευσης σε ευρωπαϊκά αγορές».

Εμπόριο κοκαΐνης και αλβανική μαφία

Την περίοδο 2008-2020, η Λατινική Αμερική έγινε εστία εγκληματικών ομάδων από τα Βαλκάνια. Ο κύριος λόγος είναι η υψηλή ζήτηση για κοκαΐνη στην Ευρώπη και η διακοπή του εφοδιασμού από την Κολομβία μετά το 2016. Μαφίες από Αλβανία, Μαυροβούνιο και Σερβία έχουν πάει στις χώρες παραγωγής κοκαΐνης για να συμμετάσχουν στη διανομή. Τέτοιες βάσεις της βαλκανικής μαφίας λειτουργούν κυρίως σε Κολομβία, Ισημερινό, Ουρουγουάη, Περού και Βραζιλία.

Από ένα κελί στον Ισημερινό, ο Ντρίταν Ρεξέπι συντόνισε μια εξελιγμένη “διακρατική εγκληματική ομοσπονδία” Αλβανών εμπόρων ναρκωτικών, ελέγχοντας τη ροή της κοκαΐνης από τη Νότια Αμερική στην Ευρώπη, από την εξαγωγή έως τη διανομή της. Το 2006 ο Ρεξέπι δραπέτευσε από αστυνομικό τμήμα του Δυρραχίου. Από τότε, ο Ρεξέπι δημιούργησε ένα διεθνές συνδικάτο εγκλήματος που έχει διοχετεύσει κοκαΐνη αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από τη Νότια Αμερική στην Ευρώπη, ακόμη και μετά το 2014, όταν φυλακίστηκε στον Ισημερινό.

Τον Σεπτέμβριο 2020, η αστυνομία συνέλαβε 20 Αλβανούς σε 10 χώρες της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής για να διαλύσει το αλβανικό συνδικάτο εγκλήματος Kompania Bello. Σύμφωνα με την Europol, οι εισαγωγείς κοκαΐνης παραδοσιακά εργάζονταν χωριστά από τους χονδρεμπόρους και τις συμμορίες που διανέμουν το ναρκωτικό. Η Kompania Bello, όμως, έλεγξε ολόκληρη την αλυσίδα.

Θρύλος του υποκόσμου

Η επιχείρηση για την διάλυση της εν λόγω μαφίας έγινε μετά από πενταετή έρευνα με επικεφαλής Ιταλούς εισαγγελείς στη Φλωρεντία και θεωρείται, σύμφωνα με την Europol «η μεγαλύτερη του είδους της κατά του αλβανικού οργανωμένου εγκλήματος». Σύμφωνα με την δικογραφία, οι Ιταλοί εισαγγελείς θεωρούν τον Ρεξέπι «τον αδιαμφισβήτητο κάπο της Kompania Bello με πρόσβαση σε ατελείωτες ποσότητες κοκαΐνης».

Υπό το όνομα “Γκράμοζ”, η εγκληματική σταδιοδρομία του Ρεξέπι χρονολογείται από τη δεκαετία του 1990. Το 2013, καταδικάστηκε ερήμην στα Τίρανα σε 25 χρόνια φυλάκισης για δολοφονίες δύο ατόμων το 1998, ένα εκ των οποίων ήταν αστυνομικός. Ο Ρεξέπι έχει επίσης καταδικαστεί για διακίνηση κοκαΐνης στην Ιταλία και για ένοπλη ληστεία στο Βέλγιο. Έχει γίνει θρύλος στον υπόκοσμο για το γεγονός ότι έχει μπει σε περισσότερες φυλακές από τον περίφημο Μεξικανό ναρκέμπορο Joaquin Guzman Loera, γνωστότερο ως “Ελ Τσάπο”.

Έχει φυλακιστεί στην Ιταλία, απ’ όπου δραπέτευσε. Συνελήφθη μετά στην Ισπανία και εκδόθηκε στο Βέλγιο, απ’ όπου επίσης δραπέτευσε. Τον Ιούνιο 2014, ο Ρεξέπι συνελήφθη στο Κίτο (πρωτεύουσα του Ισημερινού), στο πλαίσιο αστυνομικής επιχείρησης, στην οποία κατασχέθηκαν 278 κιλά κοκαΐνης. Σήμερα εκτίει ποινή 13 ετών και είναι καταζητούμενος σε Αλβανία, Ιταλία και Βέλγιο.

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.