Κλιματική αλλαγή και τρόφιμα, ακρίβεια, σπατάλη και…άλλα

Ο Σωτήρης Γεωργίου κάνει focus στις ειδήσεις και τις ανακοινώσεις περί τροφίμων και…ακρίβειας!

Γράφει στο ecogreennet.gr :

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Η κλιματική αλλαγή είναι δεδομένη. Το γιατί είναι μια άλλη ιστορία. Το αποτέλεσμα το βιώνουμε ήδη. Εδώ είναι σημαντικό να δούμε και άλλα πράγματα που επηρεάζει, καθώς οι περισσότεροι συνδυάζουν το κλιματική αλλαγή μόνο με τον καιρό. Λάθος! Η κλιματική αλλαγή παίζει σημαντικό ρόλο στην διατροφική αλυσίδα. Διαβάζουμε τις επιπτώσεις της ακόμα και στο ελαιόλαδο. Επίσης, η αύξηση της θερμοκρασίας φέρνει ακραία και πλημμυρικά φαινόμενα παγκοσμίως, με αποτέλεσμα την καταστροφή των καλλιεργειών. Αν προσθέσετε και τα προβλήματα με την εξαφάνιση των εποχών και μαζί και τις ακραίες μεταβολές στις θερμοκρασίες κτλ έχουμε ένα εκρηκτικό κοκτέιλ. Διαβάζαμε προ ημερών ότι το κακάο έφτασε να πωλείται ως πρώτη ύλη στην τιμή του χαλκού, λόγω της ξηρασίας στην Αφρική που είναι το 60% της παγκόσμιας παραγωγής σε δύο χώρες της Ηπείρου. Τρομερό. Και έρχονται και άλλες αυξήσεις να προστεθούν στις προυπάρχουσες.

Ο κόσμος ανησυχεί αν θα έχει πρόσβαση σε ότι αγόραζε με την ακρίβεια που έχουμε. Ανεβαίνουν τα καύσιμα; Πάνω οι τιμές. Πόλεμος στην Ουκρανία; Πάνω οι τιμές.Κόβιντ; Πάνω οι τιμές. Μια σου λένε λόγω ελλείψεων και μια λόγω πληθωρισμού! Και άμα καταλάβεις τι συμβαίνει έλα πες μου. Ακόμα κι αν είσαι ειδικός. Σου λένε όλα είναι χρηματιστήριο και καθάρισαν. Το αν κανείς πχ επεμβαίνει και χειραγωγεί πχ τις τιμές ή τις επηρρεάζει με άλλο τρόπο δεν θα στο πουν ποτέ. Σας τα είχα πει και για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Νέα υψηλά τα χρηματιστήρια παγκοσμίως και νέα υψηλά και τα περισσότερα χρηματιστήρια εμπορευμάτων(τροφίμων κτλ Κερδισμένοι οι “μεγάλοι” και χαμένος ο κοσμάκης. Πεθαίνει κόσμος στον πόλεμο, ο οποίος όμως καμία ανησυχία δεν προκαλεί οικονομικά στην παγκόσμια κοινότητα, σε αντίθεση με παλαιότερες εποχές.

Τώρα έχουμε και άλλα…έργα, Τσα και εμφανίζονται οι χούτι και σου λένε πάνω οι τιμές γιατί έχουμε καθυστερήσεις στις παραδόσεις. Όταν βρίσκουν μυρμήγκι στον ωκεανό είναι δύσκολο να βρουν και να καθαρίσουν με τους χούτι; Ή τελικά ακόμα και αυτό βολεύει στην άνοδο των τιμών που στην τελική πληρώνει ο κοσμάκης; Εδώ ένα ατύχημα έγινε στην γέφυρα στην Βαλτιμόρη και νάτοι πάλι οι γνωστοί άγνωστοι… Πάνω σου λένε οι τιμές γιατί δεν θα φεύγουν τα καράβια τις επόμενες ημέρες. Για πλάκα τσιμπάνε οι τιμές πια και χωρίς λόγο γιατί στο παρελθόν συνέβαιναν και χειρότερα, αλλά δεν είχαμε τόσες και άμεσες επιπτώσεις. Πλέον τα νερά κουνιούνται και ανεβαίνουν οι τιμές! Και τι άλλο έχουμε να ζήσουμε!

Τι μας περιμένει στο μέλλον;

Ακούω πολύ κόσμο να μου λέει γιατί δεν πέφτουν οι τιμές, αφού πέφτει η κατανάλωση.Αυτό θα το αναλύσω σε επόμενο άρθρο! Όπως και να έχει όμως βλέπω ένα ζοφερό μέλλον, αν δεν είναι κάποιος πλούσιος. Καθώς η κλιματική αλλαγή θα περιορίσει στο μέλλον την παραγωγή, παρά και τις νέες τεχνολογίες, που μάλλον δεν θα απευθύνονται στη μάζα.. Κάπως έτσι το παραδοσιακό και πατροπαράδοτο φαγητό που ξέραμε μέσα από ένα συνδυασμό γεγονότων και αποφάσεων(όπως πχ για τους σπόρους) θα πρέπει να το ξεχάσουμε ή θα είναι για τους ολίγους αν κρίνουμε και από τις ιδιωτικές φάρμες που αποκτούν πλέον αρκετοί πλούσιοι ανά τον κόσμο. Στο κάδρο βάλτε και ότι πολλοί ζάμπλουτοι επενδύουν πια στην κλασική γη! Γιατί άραγες; Καταλαβαίνουμε όλοι νομίζω! Ταυτόχρονα οι λόγοι που αναλύσαμε πιο πάνω συντελούν στην διαμόρφωση των τιμών προς τα πάνω και έτσι κερδίζουν οι εταιρείες, χάνοντας σε κατανάλωση και ποιότητα ο απλός πολίτης.

Να το παω πιο μακριά; Λένε ότι η Γη δεν αντέχει τόσο πληθυσμό. Εγώ δεν λέω θα έρθει μείωση πληθυσμού. Θα έρθει όμως μείωση της μαζικής πρόσβασης στα αγαθά όπως η τροφή ακόμα και σε δυτικές και ανεπτυγμένες κοινωνίες. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι πήρε έγκριση το συνθετικό κρέας που είχα πει στις εκπομπές μου από το 2015(!) και έρχονται ήδη τροφές από  ζωύφια! Η ακρίβεια δεν βλέπω να φεύγει και τολμώ να πω δεν έχουμε δει τίποτα, αν βάλουμε και ό,τι πρόκειται να ακολουθήσει στην παραγωγή, λόγω της κλιματικής αλλαγής!

Τόνοι φαγητού στα…σκουπίδια!

Μέσα σε όλα όμως έχουμε και άλλα αρνητικά δεδομένα. Τα νοικοκυριά πέταξαν στα σκουπίδια το ισοδύναμο ενός δισεκατομμυρίου γευμάτων κάθε μέρα σε όλο τον κόσμο το 2022, σύμφωνα με υπολογισμούς του ΟΗΕ, που κατήγγειλε την παγκόσμια τραγωδία της σπατάλης τροφίμων. Είναι δυνατόν ; Και όμως είναι! Πόσοι από τους οργανισμούς και τις κυβερνήσεις ενδιαφέρονται πραγματικά για το μέγιστο πρόβλημα να πεθαίνει ο κόσμος το 2024 από πείνα ακόμα και στην χώρα μας (μεμονωμένα σαφώς). Γιατί δεν δίνονται κίνητρα σε χώρες και επαγγελματίες της εστίασης αλλά και της αλυσίδας πώλησης, για να φτάνουν αυτά τα τρόφιμα σε όσους έχουν ανάγκη; Τόσο πολύ καταρρεύσαμε ατομικά και κοινωνικά, ώστε να μην μας απασχολεί αν δεν έχει να φάει ο διπλανός μας και ας το πετάμε εμείς εμμέσως ;

 «Είναι απλώς εξωφρενικό. Θα μπορούσαμε να θρέψουμε όλους τους ανθρώπους που υποφέρουν από λιμό στον κόσμο -είναι περίπου 800 εκατομμύρια- με ένα γεύμα την ημέρα, ακριβώς με τα τρόφιμα που σπαταλιούνται», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ο Ρίτσαρντ Σουάνελ από τη ΜΚΟ WRAP, που συμμετείχε στη σύνταξη της έκθεσης. Για την ιστορία τα νοικοκυριά αντιπροσώπευαν το 60% αυτής της σπατάλης, δηλαδή 631 εκατομμύρια τόνους στον κόσμο το 2022. Οι υπηρεσίες εστίασης (καντίνες, εστιατόρια κ.λπ.) «συνεισέφεραν» το 28% και τα σουπερμάρκετ, τα κρεοπωλεία και τα παντοπωλεία όλα μαζί το 12%. Άρα έχουμε και ατομική ευθύνη!

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.