Jumbo: Τι οδήγησε στο «ξέσπασμα» Βακάκη – Ο βαρύς «λογαριασμός» του lockdown

Απόστολος Βακάκης. Επικεφαλής Jumbo

Υπό πρωτοφανή πίεση βρίσκονται οι εμπορικές επιχειρήσεις εξαιτίας του παρατεταμένου lockdown.

Η απόφαση της κυβέρνησης να παρατείνει την αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων και μαζί την απαγόρευση του click away προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του εμπορικού κόσμου, ο οποίος καυτηρίασε τη στάση της κυβέρνησης.

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Κάποιοι μάλιστα μίλησαν για «χαριστική βολή» σε χιλιάδες επιχειρήσεις ενόψει των χειμερινών εκπτώσεων. Μια περίοδο, στην οποία πολλοί έμποροι περίμεναν για να «πάρουν ανάσα» μετά την απώλεια του χριστουγεννιάτικου τζίρου.

Έντονα αντέδρασε και ο Απόστολος Βακάκης, ο οποίος προκάλεσε αίσθηση σχολιάζοντας τον τρόπο αντιμετώπισης του λιανεμπορίου. Συγκεκριμένα, η Jumbo σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες αναφέρει πως παρά τις αναμφισβήτητες επιτυχίες στον υγειονομικό τομέα, η κυβέρνηση «τραυμάτισε βαριά το οργανωμένο ελληνικό λιανεμπόριο»ενώ κάνει λόγο για έλλειψη εναλλακτικής πολιτικής, όταν το επιδημιολογικό φορτίο ανέτρεψε τους αρχικούς σχεδιασμούς για επαναλειτουργία της αγοράς την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων.

Πολλοί αποδίδουν το «ξέσπασμα» του γνωστού επιχειρηματία στις διόλου ευκαταφρόνητες απώλειες που υπέστη η Jumbo στη διάρκεια των δυο lockdown. Μόνο τον περασμένο Δεκέμβριο, η πτώση των πωλήσεων διαμορφώθηκε στο 54% (!) ενώ στο σύνολο του 2020 διαμορφώθηκε στο 18,2%. Ποσοστό που σε απόλυτο νούμερο μεταφράζεται σε περίπου 154,3 εκατ. ευρώ ή περίπου το 1/5 του ετήσιου τζίρου της εταιρείας χωρίς ωστόσο να χάνει την επαφή με την κερδοφορία. Αν και η εταιρεία έχει επάρκεια κεφαλαίων, για να καλύψει τη ζημιά, εντούτοις «σε κανέναν δεν αρέσει να χάνει», πόσο μάλλον σε έναν επιχειρηματία του βεληνεκούς του κ. Βακάκη.

Κάποιοι θεωρούν πως ο «λογαριασμός» θα ήταν μικρότερος εάν η εταιρεία συμμετείχε στο click away. Η αποχή από την συγκεκριμένη μέθοδο, όπως λένε, σε συνδυασμό με την κατάρρευση του ηλεκτρονικού της καταστήματος στην περίοδο του Black Friday και στις αρχές Δεκεμβρίου, οπότε παρατηρείται έκρηξη της κατανάλωσης στοίχησε αρκετά στην εταιρεία. Μάλιστα, την απόφαση της Jumbo να απέχει από το click away στηλίτευσε και ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης από το βήμα της Βούλης, χαρακτηρίζοντάς την «πολύ μεγάλο λάθος».

Σε κάθε περίπτωση, οι έντονες αντιδράσεις του εμπορικού κόσμου, συμπεριλαμβανομένου του κ. Βακάκη φαίνεται πως «έπιασαν τόπο» αφού η κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει τρόπους για την άμεση επαναλειτουργία των καταστημάτων. Τουλάχιστον αυτό προκύπτει από τη χθεσινή συνάντηση του προέδρου της ΕΣΕΕ, Γιώργου Καρανίκα με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης. Για τον κ. Βακάκη πάντως η επανεκκίνηση του εμπορίου πρέπει να γίνει μέσα από ένα «συνεκτικό, καθολικό σχέδιο ισότιμης επαναλειτουργίας του συνόλου των εμπορικών επιχειρήσεων»

-mononews.gr

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.