Η JPMorgan …στοίχισε ακριβά στον Μασκ: Έχασε τη θέση του δεύτερου πλουσιότερου στον κόσμο

Ο δισεκατομμυριούχος συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Tesla, Έλον Μασκ, είδε την περιουσία του να μειώνεται κατά 8,9 δισ. δολάρια την Τετάρτη, καθώς η μετοχή της αυτοκινητοβιομηχανίας ηλεκτρικών οχημάτων “βυθίστηκε” μετά την αποθαρρυντική έκθεση της JPMorgan.

Σε νέα έκθεσή της, η επενδυτική τράπεζα προειδοποίησε τους επενδυτές να μην “προσθέσουν” μετοχές της Tesla στα χαρτοφυλάκιά τους πριν την ένταξή της στον δείκτη S&P 500 στις 21 Δεκεμβρίου. Οι μετοχές της Tesla “δεν είναι απλώς υπερτιμημένες, είναι δραματικά υπερτιμημένες” προειδοποίησε ο αναλυτής της JPMorgan Ράιαν Μπρίνκμαν στην έκθεσή του, διατηρώντας την αρνητική σύστασή του για την αυτοκινητοβιομηχανία.

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Το κλείσιμο της Τετάρτης βρήκε τον τίτλο της Tesla να καταγράφει απώλειες σχεδόν 7%, και την περιουσία του Μασκ να έχει υποχωρήσει στα 135,8 δισ. δολάρια. Παρότι την Πέμπτη, η Tesla και κατ’ επέκταση ο Μασκ ανέκτησαν μέρος των απωλειών της Τετάρτης, το πλήγμα που επέφερε η έκθεση της JPMorgan ήταν αρκετό για να στερήσει στον Μασκ τη δεύτερη θέση στην κατάταξη του Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη.

Ο Μασκ είχε καταφέρει μόλις την Τρίτη να περάσει τον πρόεδρο της LVMH Μπερνάρ Αρνό και να γίνει ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, χάρη στην άνοδο που κατέγραψε η μετοχή της Tesla σε συνέχεια της είδησης ότι προχωρά σε νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 5 δισ. δολάρια.

Πλέον, όμως, ο Αρνό έχει ξανακερδίσει τον τίτλο του, χάρη και στα κερδη της LVMH το τελευταίο διήμερο, με την περιουσία του να ανέρχεται στα 146,1 δισ. δολάρια, με τον Μασκ να επιστρέφει στην τρίτη θέση, με 140,2 δισ. δολάρια

Παρότι ο Μπρίνκμαν αύξησε την τιμή-στόχο που δίνει για τη μετοχή της Tesla, στα 90 δολάρια από 80 δολάρια προηγουμένως λόγω της τελευταίας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, εξακολουθεί να δίνει μία από τις χαμηλότερες τιμές-στόχους μεταξύ των αναλυτών της Wall Street, η οποία μάλιστα κινείται 80% και πλέον χαμηλότερα από την τρέχουσα τιμή της μετοχής στο ταμπλό.

Στην έκθεσή του ο Μπρίνκμαν επισημαίνει ότι στα δύο χρόνια που έχουν μεσολαβήσει από τον Δεκέμβριο του 2018, παρότι η μετοχή της Tesla έχει καταγράψει κέρδη άνω του 800%, οι μέσες εκτιμήσεις για την κερδοφορία της έως το 2024 έχουν μειωθεί. “Ο πολλαπλασιαστής κερδών της Tesla είναι πολύ υψηλός σε ονομαστικούς όρους για οποιαδήποτε εταιρεία, οποιουδήποτε κλάδου, σε οποιαδήποτε στιγμή της ιστορίας”, καταλήγει ο αναλυτής της JPMorgan.

Η Tesla παραμένει εξάλλου μια από τις πιο αμφιλεγόμενες μετοχές της Wall Street, καθώς οι αναλυτές είναι μοιρασμένοι ως προς τις προοπτικές της: το 36% των αναλυτών δίνουν για τον τίτλο σύσταση “αγοράς”, το 31% προτείνουν “διακράτηση” και το υπόλοιπο 33% συστήνουν “πώληση”, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.

Παρ’ όλα αυτά η μετοχή της Tesla εξακολουθεί από την αρχές του έτους μέχρι σήμερα να καταγράφει κέρδη άνω του 600%. Από από τα μέσα Νοεμβρίου δε, οπότε η S&P Global ανακοίνωσε ότι η εταιρεία θα ενταχθεί στον δείκτη S&P 500 στις 21 Δεκεμβρίου, ο τίτλος έχει σημειώσει “άλμα” σχεδόν 50%.

Ο Μασκ κατέχει περίπου το 21% του μετοχικού κεφαλαίου της Tesla, καθώς και ένα ποσοστό στη διαστημική εταιρεία SpaceX.

Εν τω μεταξύ, προσφάτως τα μέσα ενημέρωσης αποκάλυψαν ότι ο Μασκ μετέφερε τον τόπο διαμονής του από την Καλιφόρνια στο Τέξας, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι οι τρεις πλουσιότεροι άνθρωποι στις ΗΠΑ -ο Μασκ, ο διευθύνων σύμβουλος της Amazon Τζεφ Μπέζος και ο συνιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς- όλοι τους διαμένουν πλέον σε πολιτείες που δεν χρειάζεται να καταβάλλουν φόρο εισοδήματος.

-capital.gr

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.