H Σουηδία κέρδισε τον Covid-19 με την «ανοσία της αγέλης»!

Απόλυτα επιτυχημένο δείχνει πλέον το μοντέλο της «ανοσίας της αγέλης» που ακολούθησε η Σουηδία, καθώς πλέον παρά την αύξηση των κρουσμάτων οι θάνατοι στην σκανδιναβική χώρα είναι πολύ λίγοι.

H Σουηδία ουδέποτε κατέφυγε στη λύση του καθολικού lockdown, ακόμα και την περίοδο του πρώτου κύματος (Μάρτιος-Απρίλιος), όταν τα κρούσματα αυξάνονταν και οι θάνατοι ξεπέρασαν- σε μια χώρα με παραπλήσιο πληθυσμό με αυτόν της Ελλάδας- τους 5.000.

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Αντιθέτως, επέλεξε την ατραπό των αυστηρών συστάσεων προς τους πολίτες της, με την κυβέρνηση να τους εμπιστεύεται πως θα τηρήσουν στο έπακρο το social distancing και δε θα γίνουν με την συμπεριφορά τους αρωγοί στην περαιτέρω εξάπλωση του ιού.

Η σκανδιναβική χώρα ήταν μία από τις ελάχιστες παγκοσμίως που δεν ακολούθησε την «πεπατημένη» των πολύ αυστηρών μέτρων, αλλά πορεύτηκε σ’ έναν διαφορετικό δρόμο- και, ειδικά μέχρι το καλοκαίρι, επικρίθηκε σφόδρα.

Ωστόσο, η πραγματικότητα στο δεύτερο κύμα που διανύουμε τώρα, είναι πολύ διαφορετική. Και τα νούμερα είναι ξεκάθαρα: παρά το γεγονός πως η Σουηδία καταγράφει 700-800 κρούσματα ημερησίως, ο αριθμός των πολιτών τους που χάνουν την ζωή τους είναι σχεδόν μηδενικός.

Στις πρώτες δέκα ημέρες του Οκτωβρίου καταγράφηκαν τα εξής:

1/10: 752 κρούσματα 0 θάνατοι. 2/10: 668, 2 θάνατοι. 3-6/10 (μιας και στην Σουηδία ΣΚΔ δεν υπάρχουν ανακοινώσεις) συνολικά 1862, 0 θάνατοι. 7/10 532 κρούσματα, 0 θάνατοι. 8/10 855 κρούσματα, 0 θάνατοι. 9/10: 919 κρούσματα, 2 θάνατοι.

Το σύνολο των πρώτων 10 ημερών του Οκτώβρη, δηλαδή, φέρνει τα εξής άκρως εντυπωσιακά αποτελέσματα: 5588 κρούσματα, 4 θάνατοι!

Είναι πασιφανές, λοιπόν, ότι παρά το γεγονός πως παρατηρείται και στην Σουηδία αύξηση καταγεγραμμένων κρουσμάτων, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία είναι ελάχιστες και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ακόμα λιγότερες.

Κι ολ’ αυτά παρά το γεγονός πως υπάρχουν και τώρα, στο 2ο κύμα, μόνο οι εξής συστάσεις: όχι συγκεντρώσεις πάνω από 50 άτομα, δεν μπαίνει κάποιος στα ΜΜΜ αν δεν αισθάνεται καλά και δεν πάει στη δουλειά του ακόμα και με υποψία συμπτωμάτων.

Απαγορεύσεις δεν υπάρχουν, ούτε έχει επιβληθεί η καθολική χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους.

Ωστόσο, έχουν γίνει σημαντικές κινήσεις στον εντοπισμό των φορέων του ιού: το τεστ πλέον είναι δωρεάν, καθώς το στέλνουν μέσω ταχυδρομείου, το κάνεις σπίτι σου και το ταχυδρομείς πίσω στο εργαστήριο. Στη συνέχεια, σε μικρό διάστημα, ενημερώνεται ο πολίτης αν ήταν θετικό ή αρνητικό και πράττει αναλόγως (καραντίνα, σε περίπτωση που βρεθεί θετικός).

Επίσης, έχει κέντρα drive through που πηγαίνει, κάνει το τεστ μέσα στο αμάξι και το δίνει πίσω μόλις εξέρχεσαι από αυτά.

Μια πανεπιστημιακή έρευνα βρήκε τα ποσοστά του ιού στο νερό της Στοκχόλμης στα ίδια επίπεδα με τον Μάρτιο που είχαμε έξαρση, κάτι που σημαίνει πως ο ιός έχει επιστρέψει εξίσου επιθετικός.

Η Σουηδία, τουλάχιστον από άποψη αναλογίας κρουσμάτων/ θανάτων, παίρνει, άριστα.

Οι Σουηδοί, δεν μπήκαν ποτέ σε διαδικασία αυστηρότατων μέτρων όπως η χώρα μας που ήταν «κλειστή» για 1+ μήνα.

Και, το κυριότερο, η Σουηδία δείχνει πως αν και έχει μπει στο σκοτεινό μονοπάτι των σχεδόν 1000 κρουσμάτων ημερησίως, μπορεί πια ν’ ανταπεξέλθει- χάρη και στο εκπληκτικό σύστημα υγείας της.

-crashonline.gr

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.