Η γυναίκα σκιά του Κυριάκου Μητσοτάκη

Η γυναίκα σκιά του Κυριάκου Μητσοτάκη

Συνηθίζεται να λέμε ότι πίσω από κάθε επιτυχημένο άνδρα υπάρχει μία δυναμική γυναίκα. Μπορεί να είναι και αλήθεια. Μπορεί και όχι. Μάλλον άλλοτε ισχύει, άλλοτε όχι. Στην περίπτωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, όντως υπάρχει μία γυναίκα, που φροντίζει αθόρυβα μεν, αποτελεσματικά δε (όπως τουλάχιστον προκύπτει εκ του αποτελέσματος) τη δημόσια εικόνα του. Οχι δεν αναφερόμαστε στη Μαρέβα Μητσοτάκη. Για την Κύρα Κάπη ο λόγος.

Η Κύρα Κάπη εργαζόταν στον χώρο των Μίντια. Είχε ήδη ολοκληρώσει τις σπουδές της στην επικοινωνία και στα Mέσα Μαζικής Ενημέρωσης στο πανεπιστήμιο Αθηνών, αλλά συνέχισε την ακαδημαϊκή της σταδιοδρομία στο περίφημο πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης, σε ένα από τα επίλεκτα τμήματά του: αυτό της δημοσιογραφίας.

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Αφού πέρασε από την εφημερίδα New York Times, επέστρεψε στην Ελλάδα, δουλεύοντας σχεδόν στα περισσότερα Μέσα, στην ΕΡΤ, στον Αθήνα 9.84, στο STAR, στο ΣΚΑΪ και στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ1. Στο κανάλι του Αμαρουσίου έχει αναλάβει πολιτικές εκπομπές, τα μαγκαζίνο, τα σόσιαλ μίντια και πολλά ακόμα. Ήταν εν έτει 2013, όταν ένας στενός συνεργάτης του Κυριάκου την ξεχώρισε και μεσολάβησε για το πρώτο τους ραντεβού.

Ήταν κοινό μυστικό ότι ο τότε υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης διένυε μία δύσκολη περίοδο και ένιωθε ότι χρειάζεται στήριξη στον επικοινωνιακό τομέα. Η νεαρή δημοσιογράφος προσήλθε στο ραντεβού φορτωμένη με ντοσιέ, προτάσεις, γραφήματα και όλα τα συναφή. Αμέσως μετά μπήκε πανηγυρικά στην ομάδα, αναλαμβάνοντας τα σόσιαλ μίντια του Κυριάκου.

Ήταν μία ενδιαφέρουσα μετάβαση για τη γυναίκα που πάντα διατηρούσε ιδεολογικούς δεσμούς με τη ΝΔ, χωρίς, όμως, να έχει υπάρξει ενεργό μέλος της. Χωρίς καθυστέρηση, τα καθήκοντά της διπλασιάστηκαν. Ανέλαβε το μισό Γραφείο Τύπου και τα σόσιαλ μίντια. Αργότερα, έγινε αναπληρώτρια του Μακάριου Λαζαρίδη.

Η Κύρα Κάπη εγκατέλειψε σταδιακά τα σόσιαλ μίντια και επικεντρώθηκε στην δημόσια εικόνα του Κυριάκου και δη την ανθρώπινη. Ήταν, άλλωστε, και τα θέματα που την ενδιέφεραν περισσότερο. Όταν δε –σύμφωνα με συνεργάτες της– συνειδητοποίησε ότι και ο Κυριάκος δεν ταίριαζε με το αποστειρωμένο μοντέλο που είχαν οι περισσότεροι στο μυαλό τους, το έβαλε πείσμα να προωθήσει στη δημόσια σφαίρα αυτό που και η ίδια έβλεπε σ’ αυτόν.

Οι δυό τους επέλεξαν κάποιες δράσεις που τον εξέφραζαν. Εξάλλου, είχαν εξαρχής συμφωνήσει ότι θα κάνουν πράγματα, τα οποία μπορεί να υπερασπιστεί, ώστε να είναι αυθεντικός. Η Κύρα είχε την αποκλειστική ευθύνη της οργάνωσης όλων αυτών των κινήσεων, την προβολή τους και την κάλυψή τους.

Μία ιδέα ήταν να συναντήσει ο Μητσοτάκης άτομα σε απεξάρτηση από τα ναρκωτικά. Έτσι, ένα βράδυ των Χριστουγέννων βρέθηκαν με άτομα που ακολουθούν ή έχουν ολοκληρώσει πρόγραμμα απεξάρτησης. Η Κύρα το σκέφτηκε και αυτή ήταν που κατέγραφε τον τότε πρόεδρο της ΝΔ να έχει μαζί τους μια ειλικρινή και ουσιαστική συζήτηση σε ένα καφενείο στην Πλατεία Βάθης.

Ακόμα και όταν κάποιοι συνεργάτες του, λίγο πιο διστακτικοί, του εξέφραζαν την ανησυχία τους γι’ αυτές τις αντισυμβατικές κινήσεις, η Κύρα επέμενε. Το βασικό της επιχείρημα ήταν ότι εφόσον και ο ίδιος πιστεύει τον σκοπό και δεν προσποιείται δεν υπάρχει περίπτωση να τον βλάψει τίποτα από αυτά. «Αρκεί να είσαι πάντα αληθινός» του έλεγε πάντα.

Η Κύρα ήταν που εμπνεύστηκε και τη διαφορετική συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκπομπή του Γρηγόρη Αρναούτογλου στη βραδινή ψυχαγωγική εκπομπή “The 2night show”. Εκεί, όπου ο πρόεδρος της ΝΔ μίλησε σε χαλαρό ύφος για την προσωπική του ζωή, για τα χόμπι του, για τη σχέση του με τα παιδιά και τη γυναίκα του. Όλες αυτές οι κινήσεις αποφασίζονταν πάντα με την έγκρισή του σε μία ειδική σύσκεψη.

Όταν ρωτάται από φίλους και συνεργάτες πώς είναι η μέχρι τώρα συνεργασία της με τον σημερινό πρωθυπουργό, η Κύρα απαντά ότι είναι ανοιχτός σε όλες τις προτάσεις, αρκεί κανείς να έχει ολοκληρωμένο σχέδιο και επιχειρήματα. Ακολουθεί το ένστικτό του, ακόμα και αν πολλοί τον συμβουλεύουν να μην προβεί σε κάποιο αμφιλεγόμενο βήμα, ενώ εμπιστεύεται ιδιαίτερα τις γυναίκες.

Η Κύρα, άλλωστε, δεν είναι η μόνη που ήταν δίπλα του. Μέχρι τις εκλογές εργάστηκε στενά με την εκπρόσωπο του κόμματος Σοφία Ζαχαράκη, σήμερα υφυπουργό Παιδείας. Οι δύο γυναίκες, μάλιστα, έγιναν γρήγορα σε στενές φίλες,λειτουργώντας ως ομάδα. Και αυτό, παρ’ ότι δεν ήταν λίγοι εκείνοι που ανέμεναν να υπάρξει υποβόσκουσα ένταση, ή ακόμα και σύγκρουση. Ομως, Κύρα και Σοφία συνέπλευσαν μάλλον αρμονικά στην προεκλογική εκστρατεία, ενώ σήμερα η πρώτη δηλώνει ότι δεν θα μπορούσε να είναι πιο ευτυχισμένη για την αναβάθμιση της φίλης της.

Κάτι άλλο που φαίνεται να ξεχωρίζει ο Κυριάκος στη συνεργάτιδά του είναι ότι είναι μία κανονική εργαζόμενη νέα γυναίκα, που συναναστρέφεται απλό κόσμο εκτός κομματικού μηχανισμού και η οποία επιδιώκει να βλέπει τα πράγματα πάντα από μία απόσταση. Θεωρεί ότι έτσι μπορεί να μεταφέρει τον παλμό της κοινωνίας και να είναι χρήσιμη.

Όσοι την γνωρίζουν κάνουν λόγο για ένα άτομο με χιούμορ, διάθεση για δουλειά και μοντέρνες αντιλήψεις, όπως οι περισσότεροι συνομίληκοί της. Δηλώνει παιδί του κέντρου, συχνάζει στο Παγκράτι, στην πλατεία Προσκόπων, αλλά για το καλοκαίρι αγαπάει την Πάτμο, την οποία επιλέγει συχνά για τις διακοπές της. Φέτος, όμως, μάλλον δεν θα έχει την πολυτέλεια να χαλαρώσει εκεί, καθώς οι ευθύνες και τα καθήκοντά της έχουν πολλαπλασιαστεί.

Είναι υπέρμαχος της τοποθέτησης γυναικών σε καίριες θέσεις και μαχητική αντικαπνίστρια. Αν την αναζητήσει κανείς στο τηλέφωνο ακόμα και μετά τις μεταμεσονύκτιες ώρες, έστω κι αν βρίσκεται στην “ουρά” μίας κουραστικής ημέρας, κατά πάσα πιθανότητα θα το σηκώσει

Μετά την αλλαγή κυβέρνησης, η Κύρα όχι μόνο παραμένει στο επιτελείο του, αλλά αναβαθμίζεται σε κομβικό μέλος της επικοινωνιακής ομάδας. Κανείς δεν αιφνιδιάστηκε από την πληροφορία αυτή, καθώς Κύρα και Κυριάκος έχουν μία ιδιαίτερη σχέση, η οποία χαρακτηρίζεται από ωμή ειλικρίνεια. Έτσι τουλάχιστον ισχυρίζονται άνθρωποι που τους έχουν δει να συνεργάζονται. Χωρίς προσωπικές πολιτικές φιλοδοξίες, η επικοινωνιολόγος «λέει τα πράγματα με το όνομά τους», όπως σχολίασε κοινός συνεργάτης, συμπληρώνοντας: «Κάτι ιδιαίτερα πολύτιμο για έναν πολιτικό αρχηγό, πόσο μάλλον για έναν πρωθυπουργό που βρίσκει τον εαυτό του συχνά πυκνά περιστοιχισμένο από “γιες μεν”».

Πηγή:slpress.gr

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.