Γ. Μαρλαφέκας (Λουξ) για τη διαμάχη με την Coca – Cola: «Δεν μας ικανοποιεί η απάντηση του υπουργείου Πολιτισμού – Προχωράμε με ποινικά και αστικά μέτρα»

Γιάννης Μαρλαφέκας

Κλιμακώνεται η ένταση στη διαμάχη που ξέσπασε με αφορμή την χρήση του Παρθενώνα και άλλων εθνικών συμβόλων από την Coca – Cola για διαφημιστικούς λόγους.

Ο Γιάννης Μαρλαφέκας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Λουξ, μιλώντας στο mononews.gr λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού στο εξώδικο που απέστειλαν από κοινού οι εταιρείες Βίκος, ΕΨΑ και Λουξ, δηλώνει πως η απάντηση της κας Λίνας Μενδώνη εγείρει σαφή ερωτήματα και το κυριότερο δεν απαντά στο γιατί το υπουργείο Πολιτισμού αποφεύγει να εισπράξει τέλη από τη σαφή εμπορευματοποίηση των εθνικών μνημείων της χώρας, η οποία εξακολουθεί να υφίσταται μέχρι και σήμερα.

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Λέει μάλιστα πως έχει στην κατοχή του αποδεικτικό υλικό που δείχνει πως μέχρι και χθες, το συλλεκτικό μπουκάλι της Coca Cola με τον Παρθενώνα ήταν διαθέσιμο στην αγορά ενώ υπάρχει και διαφήμιση σε κεντρικά πλατεία της πρωτεύουσας, παρά την απόφαση του Συμβουλίου Ελέγχου Επικοινωνίας που κάλεσε την πολυεθνική να αποσύρει εντός 30 ημερών την επίμαχη καμπάνια.

«Για την εμπορευματοποίηση των μνημείων δεν λέει κάτι συγκεκριμένο. Για αυτό και εγείρει σαφή ερωτήματα η αποφυγή είσπραξης τελών στη συγκεκριμένη περίπτωση, τα οποία ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ», σημειώνει χαρακτηριστικά ενώ απορρίπτει τους ισχυρισμούς πως η απεικόνιση των μνημείων πρόκειται για ελεύθερο σχέδιο.

Όσον αφορά στις αναφορές της κας Μενδώνη για την έλλειψη θεσμικού πλαισίου για την είσπραξη των τελών, ο κ. Μαρλαφέκας υπογραμμίζει πως υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο ήδη από το 1977, -εκτός από το τελευταίο που θεσπίστηκε το 2019-, το οποίο αναφέρει ρητά και κατηγορηματικά πως απαγορεύεται η εμπορευματοποίηση εθνικών συμβόλων και όταν γίνεται εισπράττεται τέλος. Χαρακτηρίζει δε παιχνίδια εντυπωσιασμού και όχι ουσίας, την προσπάθεια της κας Μενδώνη να επιρρίψει ευθύνες στην προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και συγκεκριμένα στην κα. Μυρσίνη Ζορμπά, η οποία όπως λέει «έκανε και με το παραπάνω το χρέος της».

Καμία πρόθεση είσπραξης αποζημίωσης

Ο κ. Μαρλαφέκας μιλώντας εκ μέρους και των άλλων δυο εταιρειών ξεκαθαρίζει πως δεν πρόκειται να περιμένουν το καινούριο πλαίσιο που προανήγγειλε η κα. Μενδώνη, αλλά σχεδιάζουν να κλιμακώσουν τις ενέργειες τους με ποινικού και αστικού χαρακτήρα μέτρα, τόσο εναντίον της Coca Cola όσο και του υπουργείου Πολιτισμού, «εάν το υπουργείο δεν εφαρμόσει τον Νόμο».

Κλείνοντας, διευκρινίζει πως πρόθεση των τριών ελληνικών εταιρειών να προσφύγουν στην Δικαιοσύνη δεν είναι η είσπραξη κάποιας αποζημίωσης, αλλά να βάλουν φρένο σε παράνομες πρακτικές εμπορευματοποίησης των εθνικών μας συμβόλων, και παράλληλα να σταματήσουν τα φαινόμενα του αθέμιτου ανταγωνισμού που υπάρχουν σήμερα στην ελληνική αγορά.

από mononews.gr

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.