Franco Manca: Η διάσημη πίτσα φθάνει στην Ελλάδα με ισχυρούς μετόχους

Η βρετανική αλυσίδα πίτσας Franco Manca επέλεξε την Ελλάδα για να πραγματοποιήσει την πρώτη έξοδο της εκτός Ηνωμένου Βασιλείου. Η εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Λονδίνου The Fulham Shore PLC, η οποία αναπτύσσει το σήμα Franco Manca, ανακοίνωσε χθες ότι ήρθε σε συμφωνία με επενδυτές οι οποίοι θα αναλάβουν το master franchise της Franco Manca στην χώρα μας. Επικεφαλής του σχήματος είναι ο ελληνικής καταγωγής James Ravano ο οποίος έχει πίσω του 20 χρόνια εμπειρίας στον χώρο με προϋπηρεσία στην Pizza Express και στην αλυσίδα ιταλικών εστιατορίων Zizzi. Στην Ελλάδα επιχειρηματικά δραστηριοποιείται από πέρυσι μέσω της Ignite Restaurants η οποία έχει ως βασικό της σήμα τα Soho Burgers τα οποία έχουν ήδη 7 σημεία (σ.σ. το μενού τους επιμελείται ο Δημήτρης Σκαρμούτσος, επίσης μέτοχος στην Ignite Restaurants).

Τα πρώτα Franco Manca

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, στόχος είναι να ανοίξουν σε βάθος χρόνου τουλάχιστον 25 πιτσαρίες Franco Manca τόσο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη όσο και σε τουριστικά σημεία της χώρας και μεγάλες επαρχιακές πόλεις. Τα τρία πρώτα σημεία θα είναι στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο κέντρο, στο Περιστέρι και στην Νέα Φιλαδέλφεια. Στόχος είναι τα έξι πρώτα εστιατόρια να έχουν λειτουργήσει μέσα σε μία τριετία.

Πέρα από τον James Ravano, που κατέχει το 40% του μετοχικού κεφαλαίου της νεοσύστατης «Franco Manca GR ΙΚΕ», σημαντικό ποσοστό (20%) κατέχει και ο Nabil Mankarious. Πρόκειται για τον αιγυπτιακής καταγωγής Γενικό Διευθυντή της The Fulham Shore PLC και μεγαλύτερο μέτοχο με ποσοστό 18,4% στην μητρική της Franco Manca. Μεταξύ των άλλων – αρκετοί συμμετέχοντες στο Ignite Restaurants – μέτοχοι με ποσοστό που αγγίζει συνολικά το 20% είναι οι αδελφοί Βαγγέλης και Ιωάννης Λιάκος και η Θεοδώρα Κωνσταντοπούλου που ξεκίνησαν από το Base Grill και έχουν εμπλακεί – κυρίως ο Βαγγέλης – σε αρκετά επιτυχημένα σήματα στην εστίαση της Αθήνας (Travolta, Cookoovaya, Γκαστόνε, Hoocut).

Η συμμετοχή του Πάνου Ιωαννίδη

Μέτοχος με ποσοστό 5% είναι και ο γνωστός από το Master Chef, Πάνος Ιωαννίδης. Ο σεφ του Ovio και του Stellar δεν συμμετέχει με κεφάλαια αλλά θα παρέχει know how στην εταιρεία για χρονική περίοδο 12 ετών, εισφορά η οποία αποτιμήθηκε από τους υπόλοιπους εταίρους σε 95.000 ευρώ ποσό που αντιπροσωπεύει το 5% του αρχικού μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.

Η Fulham Shore PLC έχει αναπτύξει έως σήμερα 56 Franco Manca στην Βρετανία, ενώ η δεύτερη αλυσίδα της η Real Greek διαθέτει 20 σημεία. Μετά το πείραμα της Ελλάδας στόχος είναι να αναπτυχθούν και σε άλλες αγορές του εξωτερικού σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική παρέχοντας το master franchise. Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας είναι David Page o οποίος στο παρελθόν ήταν επικεφαλής για 20 χρόνια του μεγαλύτερου franchise της Pizza Express. Η Franco Manca άνοιξε το πρώτο της κατάστημα στο Brixton Market το 2008 και για τις πρώτες ύλες της συνεργάζεται με μικρούς παραγωγούς κυρίως από την Ιταλία και την Ισπανία. Είναι ιδιαίτερα διάσημη για την ζύμη της που γίνεται από ένα ειδικό αλεύρι και ωριμάζει για περισσότερες από 24 ώρες.

-powergame.gr

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.