Επιτέλους και μία καλή είδηση! Από τον Αύγουστο, ο κορωνοϊός δεν θα κυκλοφορεί πια στη Βρετανία

Από τον Αύγουστο του 2021, Πιτσιρίκο, ο κορωνοϊός δεν θα κυκλοφορεί πια στη Βρετανία, μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο δήλωση του απερχόμενου επικεφαλής της ομάδας δράσης για τους εμβολιασμούς Clive Dix στην Daily Telegraph.

“Κάποια στιγμή τον Αύγουστο, δεν θα έχουμε πλέον κυκλοφορία του ιού στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ η διαδικασία των εμβολιασμών θα αρχίσει και πάλι τους πρώτους μήνες του 2022” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Dix.

…διά χειρός Hλία Τσίπα

H κυβέρνηση θα αξιολογήσει επίσης μέχρι το τέλος του 2021 ποια εμβόλια είναι τα καλύτερα για τις ευάλωτες ομάδες.

Ο Dix εξέφρασε και την ελπίδα να έχουν εμβολιαστεί έστω με μία δόση όλοι οι κάτοικοι στο Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι και τον Ιούλιο του 2021, όταν και θεωρεί ότι θα έχει επιτευχθεί η προστασία του πληθυσμού και από όλες τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού.

Μέχρι στιγμής, έχουν χορηγηθεί 51 εκ. δόσεις και έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον οι μισοί ενήλικες στη Βρετανία.

Όσοι είναι, εξάλλου, κάτω των 40 ετών, θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν ένα άλλο εμβόλιο και όχι αυτό της AstraZeneca, καθώς υπάρχει μία πολύ μικρή πιθανότητα να προκαλέσει θρόμβωση.

Ωστόσο, αυτό γίνεται και επειδή υπάρχει πλέον η δυνατότητα να κάνουν οι Βρετανοί κι άλλα εμβόλια, καθώς έχουν προμηθευτεί μεγάλους αριθμούς από την Pfizer και τη Moderna.

Επιτέλους και μία καλή είδηση, όπως θετικό είναι επίσης ότι ο κορωνοϊός δεν κυκλοφορεί σχεδόν καθόλου στη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία, παρά το γεγονός ότι πλησιάζει ο χειμώνας στο νότιο ημισφαίριο.

Απλά, οι δύο νησιωτικές χώρες είναι και ιδιαίτερες περιπτώσεις, μιας και μπορούν εύκολα να ελέγξουν τη διασπορά του ιού, κλείνοντας τα σύνορα.

Για παράδειγμα, στην Αργεντινή, που βρίσκεται επίσης στο νότιο ημισφαίριο, αναβλήθηκαν για πέντε εβδομάδες οι προκριματικές εκλογές, λόγω της πανδημίας και μετά από συμφωνία κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, όπως μεταδίδει το Reuters.

Οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι η κυβέρνηση θα έχανε έδρες στις εκλογές, αλλά όχι και την πλειοψηφία που διαθέτει στη Γερουσία.

Σε κάθε περίπτωση, οι προγραμματισμένες για τις 8 Αυγούστου προκριματικές εκλογές δεν θα διεξαχθούν τουλάχιστον ως τις 12 Σεπτεμβρίου, ενώ οι μεσοπρόθεσμες που ήταν να γίνουν στις 24 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθούν στις 14 Νοεμβρίου.

To διακύβευμα είναι 127 έδρες -επί συνόλου 257- στην Κάτω Βουλή των Αντιπροσώπων και άλλες 24 έδρες από τις 72 συνολικά στη Γερουσία.

Αυτή το διάστημα στην Αργεντινή καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα κορωνοϊού από την αρχή της πανδημίας, ενώ μία δόση εμβολίου έχει χορηγηθεί σε σχεδόν 9 εκ. ανθρώπους και πλήρως εμβολιασμένοι είναι 1,31 εκ.

Μιας και ο λόγος για εμβολιασμούς, η ΕΕ προτείνει στις ΗΠΑ να εξάγουν κι εκείνες εμβόλια κατά του κορωνοϊού σε φτωχές χώρες, αντί να γίνει απελευθέρωση της πατέντας, όπως μεταδίδει το Reuters.

Συγκεκριμένα, η πρόεδρος της Κομισιόν Ursula Von Der Leyen υποστήριξε ότι η άρση της πατέντας δεν θα εξασφαλίσει ούτε μία δόση εμβολίου βραχυπρόθεσμα και ότι η ΕΕ είναι η μοναδική δημοκρατική περιοχή σε όλο τον πλανήτη που κάνει εξαγωγές εμβολίων πολύ μεγάλης κλίμακας.

Διευκρινίζοντας ότι το 50% των εμβολίων που παρασκευάζονται σε ευρωπαϊκό έδαφος, εξάγονται σε συνολικά 90 χώρες του κόσμου.

Και παροτρύνοντας όσους έχουν ανοίξει τη συζήτηση για απελευθέρωση της πατέντας, να δεσμευτούν ότι θα κάνουν και εξαγωγές για να τελειώσει όσο το δυνατόν συντομότερα η πανδημία.

Κάτι που θα επιτευχθεί μόνο αν αυξηθεί η παραγωγή και αρθούν οι περιορισμοί στις εξαγωγές, κατέληξε η Γερμανίδα πρόεδρος της Κομισιόν, υπενθυμίζοντας ότι από την πρώτη κιόλας στιγμή η ΕΕ διέθεσε 615 χιλιάδες δόσεις στα δυτικά Βαλκάνια.

Η Σερβία, πάντως, όπου η σχετική διαδικασία πάει τόσο καλά, με αποτέλεσμα να σπεύδουν και κάτοικοι γειτονικών χωρών να εμβολιαστούν εκεί, τα κατάφερε επειδή προμηθεύτηκε εμβόλια κυρίως από τη Ρωσία και την Κίνα και όχι από την ΕΕ.

Επίσης, αφού η ΕΕ εξάγει τόσα εμβόλια, γιατί στις φτωχές χώρες έχει εμβολιαστεί μόνο το 0,3% του πληθυσμού;

Και τα εξάγει αφιλοκερδώς; Γιατί το πρόβλημα είναι ότι κάποιες χώρες δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν εμβόλια και για αυτό άνοιξε η συζήτηση για την άρση της πατέντας, έτσι ώστε να τα παρασκευάζουν μόνες τους.

Τέλος, η ΕΕ δεν έχει εξασφαλίσει αρκετά εμβόλια για τις ανάγκες των κρατών μελών της και θέλει να μας πει ότι εξάγει και αφειδώς;

Δυστυχώς, ακόμα και αυτή η διαδικασία των εμβολιασμών κατέδειξε πόσο άχρηστη είναι αυτή η ΕΕ, ένας γραφειοκρατικός μηχανισμός που έχει αποτύχει σε όλες τις δυσκολίες (οικονομική, προσφυγική και υγειονομική κρίση), που κλήθηκε να αντιμετωπίσει.

Ευτυχώς, που υπάρχουν η Κίνα, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, η Ωκεανία και η Αφρική και βλέπουμε πως αυτή η πανδημία μπορεί να τελειώσει κάποια στιγμή.

Αν και η ΕΕ κάνει φιλότιμες προσπάθειες για να ξεπεράσει σε διάρκεια και εκείνη του 1918-20, όταν ο ιός της γρίπης λογικά θα εξαπλωνόταν πιο αργά, επειδή ήθελαν και περισσότερο χρόνο οι άνθρωποι της εποχής για να μετακινηθούν από ένα μέρος του πλανήτη σε άλλο, καθώς δεν υπήρχαν αεροπλάνα, δεν υπήρχαν τόσες πυκνοκατοικημένες περιοχές κ.λ.π.

Γιατί η ΕΕ εκτός από ανίκανη, είναι και πολύ βαθιά διεφθαρμένη.

pitsirikos.net

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.