Ενοίκιο 200€, γεύμα 2 ατόμων 20€, jean 35€: Στην πιο φθηνή χώρα της Ευρώπης περνάς βασιλικό ΣΚ με 100€

Εκεί ψωνίζεις ό,τι θέλεις στη μισή τιμή!

Πολλοί νέοι έχουν αναζητήσει ή αναζητούν καλύτερες εργασιακές συνθήκες στο εξωτερικό. Πάνω από δέκα χρόνια, η Ελλάδα είναι από τις χώρες που έχουν σταθερά σημαντικές απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό λόγω μετανάστευσης, καθώς οι μισθοί είναι συρρικνωμένοι, την ώρα που ο πληθωρισμός ξεπερνάει το 9%.

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Βέβαια, το να μεταναστεύσει κάποιος σε μία χώρα της κεντρικής ή της βόρειας Ευρώπης δεν συνεπάγεται ότι θα ζει και σαν βασιλιάς. Για παράδειγμα, οι τρεις χώρες με το μεγαλύτερο ετήσιο εισόδημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το Λουξεμβούργο, η Δανία και η Ιρλανδία, ωστόσο και στις τρεις περιπτώσεις, το κόστος ζωής εκεί, είναι σαφώς πιο υψηλό σε σύγκριση με την Ελλάδα και γενικά με τον ευρωπαϊκό νότο.

Το ιδανικό που μπορεί να πετύχει κάποιος είναι να εργάζεται με τηλεργασία, ώστε να πληρώνεται με μισθούς εξωτερικού και να ζει σε μία άλλη χώρα με χαμηλότερο κόστος διαβίωσης.

Πού θα μπορούσε όμως ένας Έλληνας με έναν μέσο ελληνικό μισθό να ζήσει σαν βασιλιάς;

Η αλήθεια είναι πως ψάχνοντας τις πλατφόρμες, που συγκρίνουν το κόστος ζωής, οι προορισμοί δεν είναι ιδιαίτερα ελκυστικοί, αφού με τα λεφτά που βγάζουμε στην Ελλάδα, θα περνούσαμε άνετα τον μήνα σε χώρες όπως για παράδειγμα το Κόσοβο.

Ενοίκιο 200€, γεύμα 2 ατόμων 20€, jean 35€: Στην πιο φθηνή χώρα της Ευρώπης περνάς βασιλικό ΣΚ με 100€

Το Κόσοβο ανακήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία τον Φεβρουάριο του 2008. Έχει έκταση 10.905 τετραγωνικά χιλιόμετρα και συνορεύει με το Μαυροβούνιο, την Αλβανία τη Σερβία και με τη Βόρεια Μακεδονία. Ο πληθυσμός του είναι περίπου 1.7 εκατομμύρια κάτοικοι και η πλειονότητά τους είναι Αλβανοί.

Μπορεί κανείς Έλληνας να μην έχει σκεφτεί ποτέ να μετακομίσει στο Κόσοβο, παρόλα αυτά θα πρέπει να έχουμε υπόψιν μας ότι θεωρείται η πιο φθηνή χώρα της Ευρώπης, επομένως όποιος περάσει από εκεί, για οποιονδήποτε λόγο, θα έχει τουλάχιστον την ευκαιρία να κάνει… shopping therapy. 100 ευρώ στην τσέπη αρκούν για ένα πραγματικά βασιλικό σαββατοκύριακο.

Κόσοβο: ένα low budget ταξίδι στην Πρίστινα στην καρδιά του χειμώνα |  Ταξίδια

Σύμφωνα με την πλατφόρμα expatistan.com, στην Πρίστινα, την πρωτεύουσα του Κοσόβου, το φαγητό και το ενοίκιο είναι 55% φθηνότερα απ’ ότι στην Αθήνα. Το κόστος των ρούχων 32% πιο χαμηλό. Το κόστος των μετακινήσεων σχεδόν 40% πιο κάτω και συνολικά το κόστος διαβίωσης είναι πιο φθηνό κατά 51% συγκριτικά με την Αθήνα.

Πρίστινα: τι πρέπει να δείτε στη νεότερη πρωτεύουσα της Ευρώπης |  clickatlife

Μια ματιά στις επί μέρους τιμές θα σας πείσει. Ένα γεύμα στην Αθήνα, για δύο άτομα, σε νορμάλ εστιατόριο, με τουλάχιστον τρία πιάτα, αγγίζει πλέον τα 50 ευρώ. Αντίστοιχα, στην Πρίστινα δύο άτομα μπορούν να γευματίσουν με 20 ευρώ.

Το κόστος στην Ελλάδα για ρεύμα, θέρμανση, νερό και ίντερνετ μηνιαίως μπορεί να ξεπεράσει τα 240 ευρώ, ενώ στο Κόσοβο με τα βίας φτάνει τα 85. Επίσης, τα ενοίκια στην Πρίστινα είναι πολύ πιο χαμηλά. Στην Αθήνα, ένα αξιοπρεπές διαμέρισμα με ένα υπνοδωμάτιο δεν πέφτει κάτω από τα 450 ευρώ, ενώ στην πρωτεύουσα του Κοσόβου κυμαίνεται από 200 έως 315 ευρώ, ανάλογα με την εγγύτητά του στο κέντρο της πόλης.

Εξάλλου, η αγορά ενός οικογενειακού αυτοκίνητου 1.400 κυβικών στην Ελλάδα ξεκινάει στην καλύτερη από 22.000 ευρώ, ενώ στο Κόσοβο από 15.000! Πιο φθηνό είναι το κόστος και στον ρουχισμό. Μία γνωστή μάρκα τζιν, στην Αθήνα έχει πάνω από 70 ευρώ, ενώ στην Πρίστινα μπορείς να την αγοράσεις κυριολεκτικά στη μισή τιμή.

Βέβαια, οι τιμές στο Κόσοβο είναι τόσο χαμηλές, γιατί εξίσου χαμηλά είναι και τα εισοδήματα. Ένας μέσος εργαζόμενος στην Πρίστινα δεν αμείβεται με πάνω από 440 ευρώ το μήνα. Επομένως, αυτά που εμείς βλέπουμε φθηνά στη γειτονική μας χώρα, για τους Κοσοβάρους μπορεί να είναι πολύ ακριβά…

Οδηγός: Pristina - Πληροφορίες για ταξίδια, εκδρομές και αξιοθέατα για το  2023 από το Tripadvisor
Οδηγός: Pristina - Πληροφορίες για ταξίδια, εκδρομές και αξιοθέατα για το  2023 από το Tripadvisor
Κόσοβο: ένα low budget ταξίδι στην Πρίστινα στην καρδιά του χειμώνα |  Ταξίδια
Κέντρο πόλεων, Pristina, Κόσοβο Εκδοτική εικόνα - εικόνα από alasteir:  47347605
Περπατώντας στο άγνωστο Πρίζρεν. - Travel-Inspiration.gr
ΠΡΙΣΤΙΝΑ, ΚΟΣΟΒΟ ΕΙΚΟΝΕΣ - ΤΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΤΗΣ ΠΡΙΣΤΙΝΑΣ. STEFANOS CITY PHOTOS  - YouTube
Οι 10 καλύτερες επιλογές για ψώνια - Pristina - Tripadvisor

-menshouse.gr

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.