Ένας άλλος Πελέ της Βραζιλίας

Μασάντο Ντε Ασίς

Ποιος δεν έχει ακούσει το όνομα Πελέ. Και αν δεν γνωρίζει δύο – τρία πραγματάκια για τον Βραζιλιάνο βασιλιά της μπάλας, σίγουρα έχει διαβάσει. Έχει ακούσει και δεν θα σταματήσει να ακούει το όνομα του μέγιστου μπαλαδόρου. Κι αν δεν είναι αυτός ο μέγιστος όλων των εποχών, σημασία έχει πως έτσι πέρασε στην Ιστορία.

Βραζιλία για τον πολύ κόσμο σημαίνει τρία πράματα. Ποδόσφαιρο, καφές και σάμπα. Παραπέρα δεν πάει ο κόσμος. Δεν γνωρίζει, δεν ενδιαφέρεται για τον Νο 1 της βραζιλιάνικης λογοτεχνίας. ”Κάποιον” Μασάντο Ντε Ασίς, την αξία του οποίου αναγνωρίζουν ομότεχνοι του και κριτικοί.

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Αυτός είναι ο κόσμος! Ξοδεύει το χρόνο του χαζεύοντας στο διαδίκτυο, βάζει στο στόμα του την μάπα τραγούδι, βλέπει τη σάχλα εκπομπή στην τηλεόραση. Δεν διαβάζει ένα παγκόσμιο μυθιστόρημα, π.χ. ένα του Βραζιλιάνου Ντε Ασίς, να φτερουγίσει η σκέψη του, να κάνει την προσωπική του πνευματική ανάταση.

Φτωχαδάκι. Μιγάς. Γραφιάς πέρα για πέρα ρομαντικός ο Μασάντο. Σταλμένος λες από πού, από ποιόν να γράψει ποίηση και πεζό λόγο και να κάνει ανατομία της μεταποικιακής Βραζιλίας όταν ανεξαρτητοποιείται από την Πορτογαλία, τότε που παύει η δουλοκτησία κι αρχίζει η εκβιομηχάνιση της παραγωγής καφέ και ζαχαροκάλαμου.

Σύμφωνοι, έχουν λόγο οι ιστορικοί και οι ερευνητές, όμως αυτοί περνάνε σε δεύτερο πλάνο όταν μιλάει η πένα του προικισμένου συγγραφέα. Η γραφή, τούτο το μέγα όπλο.

Ο Joaquim Maria Machado de Assis γεννήθηκε Ιούνιο 1839 και πέθανε το 1908, σα σήμερα 29 Σεπτεμβρίου. Μπήκε στη ζωή ως πλανόδιος πωλητής ζαχαρωτών, έγινε ένας ουράνιος συγγραφέας. Τον διαβάζεις και δεν θέλεις να τελειώσει η ιστορία του. Ίσως να έχει να σου πει περισσότερα από έναν ποδοσφαιριστή.

-apodytiriakias.gr

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.