Η δολοφονία του Χρήστου Γιαλιά: Τι φοβόταν και είχε μετατρέψει την πολυτελή αλλά ερημική βίλα του σε φρούριο, γιατί κυκλοφορούσε πάντα με σωματοφύλακες και πώς οι δράστες ήξεραν ότι ήταν μόνος του το μοιραίο βράδυ της Τετάρτης

Τον κύκλο των επιχειρηματικών – οικονομικών δραστηριοτήτων αλλά και των προσωπικών διασυνδέσεων του Χρήστου Γιαλιά επιχειρούν να καταγράψουν οι αστυνομικοί προκειμένου να φτάσουν στο κίνητρο της δολοφονίας του και ακολούθως στους δράστες – φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς.

Ο πρώτος κύκλος των ερευνών δεν έχει δώσει σαφή στοιχεία που θα μπορούσαν να κατευθύνουν τις έρευνες. Το προφίλ του θύματος «χτίζεται» ώστε να αρχίσουν να τοποθετούνται γύρω του πρόσωπα που θα είχαν λόγο να οργανώσουν μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια τη δολοφονία του, όπως αυτή έλαβε χώρα το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, την ώρα που ο Χρήστος Γιαλιάς επέστρεφε στο σπίτι του.

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Μέχρι τώρα οι έρευνες κινούνται διά του αποκλεισμού. Ο Γιαλιάς, πολυπράγμων επιχειρηματίας με δραστηριότητες από τον χώρο της επεξεργασίας, τυποποίησης και εμπορίας κρεάτων μέχρι συνεργεία καθαρισμού, μάλιστα το 2004 είχε αναλάβει τον καθαρισμό των εγκαταστάσεων στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά και το ποδόσφαιρο, θα μπορούσε να έχει εχθρούς μέσα από τους επαγγελματικούς χώρους στους οποίους κινούνταν και ήταν γνωστοί, ενώ η Αστυνομία ερευνά και το ενδεχόμενο να είχε επεκταθεί και σε νέες δραστηριότητες. Σε αυτό το πλαίσιο, ελέγχθηκαν διάφορες αναφορές που ωστόσο δεν επιβεβαιώθηκαν. Ενα από τα σενάρια ήταν εμπλοκή του σε λαθρεμπόριο τσιγάρων, που έχει αναχθεί σε δημοφιλές πεδίο δράσης, με δεδομένο ότι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, πάνω από το 20% των διακινούμενων τσιγάρων στην Ελλάδα είναι παράνομα.

gialias_in__5_
Παρόλο που οι Αρχές δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα εκτιμούν ότι οι δράστες, γνωρίζοντας πως ο επιχειρηματίας ήταν μόνος του εκείνο το βράδυ, επέλεξαν να στήσουν ενέδρα σε σημείο που δεν είχε κάμερες προκειμένου να είναι δυσκολότερος ο εντοπισμός τους

Για τον Γιαλιά, όμως, δεν έχει προκύψει καμία παράνομη δραστηριότητα, ενώ είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν μόνο για παράνομη οπλοκατοχή. Οπλα βρέθηκαν και στο σπίτι του -συνολικά πέντε πιστόλια και περίστροφα- τα οποία δεν είχαν δηλωθεί στην Αστυνομία, η οποία εκτιμά ότι τα είχε για την προσωπική του ασφάλεια. Οι Αρχές αναζήτησαν από τις πρώτες ώρες μετά τη δολοφονία πιθανά κοινά στοιχεία ή οποιαδήποτε σύνδεση με την Greek Mafia και τον κύκλο του αίματος που έχει ανοίξει τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, δεν προέκυψε απολύτως κανένα στοιχείο που να συνδέει τον 59χρονο επιχειρηματία με αυτή την υπόθεση. Ετσι, η Αστυνομία κινείται πλέον στην κατεύθυνση το κίνητρο εκείνου που οργάνωσε τη δολοφονία να είναι πιο προσωπικό και να αφορά είτε οικονομική συναλλαγή είτε προσωπική σχέση.

Προσχεδιασμένο έγκλημα

Ο Γιαλιάς, όπως έχει γίνει μέχρι τώρα γνωστό, έπαιρνε μέτρα για την προσωπική του ασφάλεια, ενώ το σπίτι του, μέσα σε ένα τεράστιο κτήμα στις πλαγιές της Κιάφας, θυμίζει μεν φρούριο, ωστόσο, η διαδρομή προς αυτό αποδείχθηκε η αχίλλειος πτέρνα στα μέτρα που ελάμβανε, όχι απαραίτητα γιατί είχε κάποιον συγκεκριμένο λόγο να φοβάται, αλλά λόγω της οικονομικής του επιφάνειας και με δεδομένο ότι η πρώην σύζυγός του είχε δολοφονηθεί το 2018 στη διάρκεια ληστείας.

Οι αστυνομικοί θεωρούν δεδομένο ότι οι δολοφόνοι γνώριζαν ότι την περασμένη Τετάρτη δεν τον συνόδευαν άτομα της προσωπικής του ασφάλειας και βρήκαν την ευκαιρία να δράσουν στήνοντας ενέδρα σε ένα ερημικό σημείο της διαδρομής προς το σπίτι του, όπου δεν υπάρχουν κάμερες. Αστυνομικές πηγές με γνώση της υπόθεσης κρίνουν πως το χτύπημα ήταν μεν προσχεδιασμένο, αλλά εύκολα υλοποιήσιμο: η ενέδρα στήθηκε μακριά από την πόλη και τα αδιάκριτα βλέμματα των πολιτών που θα μπορούσαν να γίνουν πολύτιμοι μάρτυρες για την αστυνομική έρευνα, ενώ είναι δύσκολο να χαρτογραφηθούν οι κινήσεις των δραστών προς το σημείο που σκότωσαν τον επιχειρηματία, αλλά και το δρομολόγιο διαφυγής τους αμέσως μετά.

gialias_in__1_
Μέσα σε τριάντα δευτερόλεπτα οι δράστες πυροβόλησαν και σκότωσαν τον επιχειρηματία, έβαλαν φωτιά και πέταξαν το καλάσνικοφ μέσα στο φλεγόμενο αυτοκίνητο του θύματος, καίγοντας μαζί κάθε πιθανό στοιχείο που θα μπορούσε να οδηγήσει στον εντοπισμό τους

-πηγή : protothema.gr

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.