Δημήτρης Μελισσανίδης (2011): «Η κρίση γεννά ευκαιρίες» – Η φράση που εξηγεί μια ολόκληρη διαδρομή

Υπάρχουν επιχειρηματίες που όταν βλέπουν καταιγίδα ψάχνουν καταφύγιο.

Και υπάρχουν κι εκείνοι που ανοίγουν τα πανιά τους.

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Ο Δημήτρης Μελισσανίδης ανήκει ξεκάθαρα στη δεύτερη κατηγορία.

Γυρίζοντας τον χρόνο πίσω, στον Φεβρουάριο του 2011, σε συνέντευξή του στο Έθνος, ο ισχυρός άνδρας της Aegean Marine Petroleum περιέγραφε με απόλυτη σαφήνεια τη φιλοσοφία που ακολούθησε μέσα στην πιο δύσκολη οικονομική συγκυρία των τελευταίων δεκαετιών.

Την ώρα που η Ελλάδα έμπαινε βαθιά στο τούνελ της κρίσης, εκείνος έβλεπε κάτι διαφορετικό.

Έβλεπε ευκαιρίες.

«Η κρίση γεννά ευκαιρίες», είχε δηλώσει τότε δημόσια, εξηγώντας πως αντί να παγώσει τα επενδυτικά του σχέδια, προχώρησε σε επέκταση σε νέες αγορές, απέκτησε νέους σταθμούς ανεφοδιασμού καυσίμων και παρέλαβε όλα τα νεότευκτα πλοία που είχε παραγγείλει, χωρίς να ακυρώσει ούτε μία επένδυση.

Και δεν έμεινε στα λόγια.

Εκείνη την περίοδο η Aegean προχωρούσε σε σημαντικές εξαγορές και επενδύσεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Από τη βελγική αγορά μέχρι τα Κανάρια Νησιά, από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μέχρι τον Παναμά, η ελληνική εταιρεία άπλωνε το αποτύπωμά της σε στρατηγικά σημεία της παγκόσμιας ναυτιλίας.

Σε μια εποχή που η λέξη «επένδυση» ακουγόταν σχεδόν απαγορευμένη στην Ελλάδα, ο Μελισσανίδης επέλεγε να κινηθεί επιθετικά.

Ίσως γιατί πίστευε ότι οι μεγάλες ευκαιρίες εμφανίζονται όταν οι περισσότεροι φοβούνται.

Ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει μια άλλη αποστροφή του λόγου του.

Όταν ρωτήθηκε για τη δική του πορεία, απάντησε:

«Ούτε στο πιο τρελό μου όνειρο δεν πίστευα ότι θα έφτανα εδώ σήμερα».

Μια φράση που αποτυπώνει τον άνθρωπο πίσω από τον επιχειρηματία.

Τον άνθρωπο που δεν μιλούσε για πλούτο ή για τίτλους, αλλά για δημιουργία, διάκριση και για την ανάγκη να κάνει περήφανο τον πατέρα του.

«Η επιτυχία της ζωής μου είναι η οικογένειά μου», έλεγε τότε.

Και ίσως εκεί να κρύβεται το μεγαλύτερο μυστικό όσων καταφέρνουν να παραμένουν στην κορυφή επί δεκαετίες.

Δεν βλέπουν τις κρίσεις όπως τις βλέπουν οι πολλοί.

Τις αντιμετωπίζουν σαν προκλήσεις.

Και πολλές φορές, μέσα από αυτές, χτίζουν το επόμενο κεφάλαιο της ιστορίας τους.

Δεκαπέντε χρόνια μετά, η συγκεκριμένη συνέντευξη δεν διαβάζεται απλώς ως μια επιχειρηματική τοποθέτηση.

Διαβάζεται ως μια φιλοσοφία ζωής.

Μια φιλοσοφία που συνοψίζεται σε επτά λέξεις:

«Η κρίση δεν καταστρέφει πάντα. Καμιά φορά δημιουργεί».

TSIPAS BLOB – ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ