Δεύτερο κύμα Covid-19 στις ΗΠΑ

Δεύτερο κύμα Covid-19 στις ΗΠΑ

Πάνω από 38.000 νέα κρούσματα επιβεβαιώθηκαν την Τετάρτη 24 Ιουνίου στις ΗΠΑ. Ο αριθμός αυτός ξεπερνά το ρεκόρ που σημειώθηκε σε αυτή τη χώρα κατά την κορύφωση της πανδημίας τον μήνα Απρίλιο. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι Πολιτείες που κατάργησαν τους περιορισμούς και τα μέτρα εγκλεισμού των πολιτών στα σπίτια τους και οι οποίες διοικούνται από ρεπουμπλικανική πλειοψηφία είναι υποχρεωμένες τώρα να αναγνωρίσουν πως αντιμετωπίζουν εκ νέου ένα δεύτερο και καθόλα ισοδύναμο κύμα πανδημίας, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να επαναφέρουν περιοριστικά μέτρα για να αντιμετωπίσουν την εξάπλωση του Covid-19.

Η επανάκαμψη του νέου κορωνοϊού γνώρισε μια θεαματική επιτάχυνση τα τελευταία 24ωρα στις ΗΠΑ, οι οποίες μετρούν πάνω από 38.000 νέα κρούσματα καθημερινά.

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Ο μέσος αριθμός θανάτων ανά 24ωρο αγγίζει τους 700 και ο συνολικός αριθμός νεκρών από Covid-19 στις ΗΠΑ ανήλθε την Τετάρτη 25 Ιουνίου σε 22.000. Είκοσι Πολιτείες βρίσκονται σε καθεστώς νέας επέλασης του Covid-19 και σε πέντε Πολιτείες σημειώθηκε κορύφωση στον αριθμό ασθενών που κατέφυγαν στα νοσοκομεία για θεραπεία, θυμίζοντας καταστάσεις που γνώρισαν οι ΗΠΑ στις αρχές της πανδημίας.

Η κατάσταση αυτή έχει βεβαίως επιπτώσεις στο πολιτικό σκηνικό. Μόλις το 37% των Αμερικανών πολιτών κρίνουν πλέον πως ο Ντόναλντ Τραμπ διαχειρίστηκε σωστά την κρίση. Το ποσοστό αυτό είναι το χαμηλότερο για τον πρόεδρο των ΗΠΑ από τον περασμένο Μάρτιο, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Ipsos και το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, η οποία δημοσιεύτηκε την Τετάρτη.

Σημειώνεται ότι στην εντυπωσιακά αποτυχημένη προεκλογική φιέστα του Ντόναλντ Τραμπ στην Τάλσα στην Οκλαχόμα, όπου συγκεντρώθηκαν μόλις 6.200 άτομα, ενώ αναμένονταν τουλάχιστον τα τριπλάσια, ο Ντόναλντ Τραμπ αποκάλυψε πως ζήτησε από τους συμβούλους του να μειωθούν δραστικά τα τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού στον πληθυσμό, ώστε να μειωθούν και οι αριθμοί των κρουσμάτων στις επίσημες ανακοινώσεις.

Πρόκειται για μια κυνική αποκάλυψη από το στόμα του προέδρου, που μάλιστα επιβεβαιώθηκε με ανάρτηση στο Twitter από τον ίδιο, η οποία άφησε αποσβολωμένη την κοινή γνώμη στην Αμερική, αλλά και την παγκόσμια κοινότητα. 

Ο δήμαρχος του Χιούστον στο Τέξας, όπου το σύστημα υγείας και κυρίως οι υφιστάμενες ΜΕΘ βρίσκονται στο χείλος της απόλυτης ασφυξίας, δήλωσε: «Έχω την εντύπωση πως πηγαίνουμε προς τη λάθος κατεύθυνση και μάλιστα με μεγάλη ταχύτητα». Αυτά όσον αφορά τον δημοκρατικό δήμαρχο Σιλβέστερ Τέρνετ. Ο ρεπουμπλικανός κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ ζήτησε από τους πολίτες να μένουν στα σπίτια τους για καλό και για κακό. 

Τα νέα είναι άσχημα και για την Καλιφόρνια, η οποία ήταν η πρώτη Πολιτεία που έλαβε αυστηρά περιοριστικά μέτρα απαγορεύοντας τις μετακινήσεις, ενώ είχε επιβάλει τον εγκλεισμό των πολιτών στα σπίτια τους. Για τρίτη συνεχή ημέρα η Καλιφόρνια, δηλαδή η 5η οικονομία του κόσμου, μετρά 7.100 νέα κρούσματα ανά 24ωρο. «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο» επισήμανε ο δημοκρατικός κυβερνήτης Γκάβιν Νιούσομ.

Την Τετάρτη 25 Ιουνίου, η Πολιτεία της Νέας Υόρκης, η οποία και ακύρωσε τον ετήσιο μαραθώνιο του Νοεμβρίου, καθώς και το Νιου Τζέρσεϊ και το Κονέκτικατ επέβαλαν καραντίνα σε όλους τους ταξιδιώτες που προέρχονται από την Πολιτεία της Ουάσινγκτον, καθώς και από άλλες 8 Πολιτείες του αμερικανικού Νότου, και βεβαίως τη Φλόριντα, όπου παρατηρείται εκθετική αύξηση των κρουσμάτων Covid-19.

Με λίγα λόγια η Αμερική κόβεται στα δύο.

Ο ΠΟΥ με τη σειρά του προειδοποίησε πως, με δεδομένη την αδυναμία να τεθεί υπό έλεγχο η επιδημία στις ΗΠΑ και τη Νότια Αμερική, είναι προφανές πως νέα περιοριστικά μέτρα και απαγόρευση μετακινήσεων με εντολή εγκλεισμού των πολιτών στα σπίτια τους είναι προ των πυλών και ενδεχομένως να ληφθούν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

-zougla.gr

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.