Με χοντρό παραμύθι μπήκε μπροστά το 1821

Δεν έχει απλά υποτιμηθεί ο ρόλος της Φιλικής Εταιρείας για να ξεκινήσει, να ανάψει η Ελληνική Επανάσταση του 1821. Στην πραγματικότητα αγνοείται, και έχει περάσει στο σκοτάδι. Ούτε η Εκκλησία, ούτε οι κοτσαμπάσηδες, ακόμα και οι αρματωμένοι καπεταναίοι έχουν μερίδιο στο ξεκίνησαν του μεγάλου έργου. Οι ”φιλικοί”, τα μυημένα μέλη της Φιλικής Εταιρείας «σχεδίασαν» το εναρκτήριο λάκτισμα του αγώνα, διότι αυτοί περισσότερο ήθελαν το ξεσηκωμό του γένους. Αυτοί, συγκεκριμένα οι πρώτοι που μπήκαν στη συνωμοτική οργάνωση, κανόνισαν τα πάντα. Το πότε και πως και με ποιο μπίζνες πλαν θα δουλέψει η επανάσταση. Έχουμε και λέμε, λοιπόν:1. Να αναλάβει γενικό κουμάντο ο Υψηλάντης με το που θα φθάσει στο Μοριά, συγκεκριμένα στη Μάνη.

2. Να βαράνε τους Τούρκους σ’ όλη την Ελλάδα ταυτόχρονα, και το σύνθημα της έναρξης να δοθεί οπωσδήποτε μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου 1821.

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Είναι εποχή που ο Αλή Πασάς σηκώνει κεφάλι στον σουλτάνο και η ανταρσία του Αλβανού ευνοεί την ελληνική υπόθεση. Από την άλλη, τελικά, δεν βρέθηκε άκρη ώστε να πάρουν φωτιά συντονισμένα και τα αντιστασιακά κινήματα στις άλλες χώρες των Βαλκανίων.

Καταφθάνει στην Ελλάδα τέλος του 1820 ο εκπρόσωπος της Φιλικής Εταιρείας, ο αρχιμανδρίτης Γρηγόρης Δικαίος, ο γνωστός Παπαφλέσσας, με σκοπό να αλλάξει τα μυαλά των προύχοντων. Να παραμυθιάσει τους πάντες ότι όλα είναι έτοιμα, ότι τώρα είναι η καλύτερη ώρα, όλοι στον αγώνα και να μιλήσουν τα άρματα.

Σα σήμερα 6 Ιανουαρίου, το 1821, έρχεται στον Μοριά από την Ζάκυνθο, μιλημένος από τους ρομαντικούς και ερασιτέχνες επαναστάτες της Φιλικής Εταιρείας, ο Θόδωρος Κολοκοτρώνης. Επί τόπου πιάνει δουλειά. Στο μεταξύ την προηγούμενη, στις 5 Ιανουαρίου, από την Τρίπολη ξεκίνησε ο Χουρσήτ Πασάς με στρατό για να κτυπήσει τον Αλή Πασά στα Γιάννενα.

Ο Κολοκοτρώνης κάνει διαπραγματεύσεις με τα «όπλα». Με τους καπεταναίους, δηλαδή. Περιοδεύει στα χωριά και σε συγκεντρώσεις καταγράφει όσες «στρατιωτικές» δυνάμεις μπορεί να υπολογίζει. Πέφτει και το άλλο μπαλαμούτι της Φιλικής Εταιρείας, ότι με το που αρχίζουμε να κοπανάμε εμείς τον Τούρκο, θα μπουκάρει στην Ελλάδα ο ρωσικός στρατός να μας βοηθήσει.

-apodytiriakias.gr

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.