Χάος λόγω κορονοϊού: Σε 4 επίπεδα «κόβουν» την Ελλάδα – Τι μέτρα θα παίρνονται ανάλογα με την περιοχή

Νίκος Χαρδαλιάς

Χάος προβλέπεται να προκληθεί με τον περιβόητο «χάρτη υγειονομική ασφάλεια και προστασία», ο οποίος θα ενημερώνει τους πολίτες για τα μέτρα που ισχύουν σε κάθε περιοχή!

Αυτή η εφαρμογή θα δοθεί ήδη ως «εργαλείο» προκειμένου οι πολίτες να είναι σε θέση να ενημερώνονται άμεσα για τα περιοριστικά μέτρα που ανακοινώνονται διαρκώς σε διάφορες περιοχές και πόλεις της χώρας. Το θέμα είναι πως, καθώς αυτός θα μεταλλάσσεται, είναι πιθανόν οι πολίτες, αλλά και οι επαγγελματίες, να πάθουν «πατατράκ», καθώς άλλα θα ισχύουν σε μια δεδομένη στιγμή και άλλα σε άλλη!

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Στη χθεσινή ενημέρωση για τον κορονοϊό, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο καθηγητής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης και ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης πλαισιώνονται από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη, που θα παρουσιάσει τον χάρτη και την εφαρμογή που θα φιλοξενεί η ιστοσελίδα covid19.gov.gr.

Ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τον κορονοϊό θα περιλαμβάνει τέσσερα επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων για κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας:

Επίπεδο 1 ετοιμότητας.

Επίπεδο 2 επιτήρησης.

Επίπεδο 3 αυξημένης επιτήρησης.

Επίπεδο 4 αυξημένου κινδύνου.

Ο καθορισμός του επιπέδου κινδύνου σε κάθε περιοχή εξαρτάται από την αυξανόμενη ή μειούμενη τάση επιδημιολογικών μεγεθών, όπως ο αριθμός κρουσμάτων ανά 10.000 κατοίκους, των δεικτών πληρότητας του Συστήματος Υγείας, π.χ. τις χρησιμοποιούμενες απλές κλίνες ή ΜΕΘ, και των ποιοτικών χαρακτηριστικών της επιδημιολογικής κατάστασης, όπως αυτά αποτυπώνονται από τα δεδομένα της ινχηλάτησης και της συσχέτισης κρουσμάτων και των επαφών τους.

Η εφαρμογή των μέτρων θα πραγματοποιείται σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας, εκτός αν προκύψουν έκτακτες περιστάσεις που να δικαιολογούν εξαιρέσεις εντός της Περιφερειακής Ενότητας, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα.

Ο Χάρτης θα επικαιροποιείται κάθε 15 ημέρες, με βάση τις εισηγήσεις της ειδικής επιτροπής λοιμωξιολόγων – ή και συχνότερα, όταν αυτό επιβάλλεται από τους επιδημιολογικούς δείκτες.

Η Αττική

Η Αττική καταγράφει καθημερινά σχεδόν το 50% των νέων κρουσμάτων, αυξάνοντας την ανησυχία των λοιμωξιολόγων που παρακολουθεί στενά την επιδημιολογική πορεία της πρωτεύουσας. Μάλιστα, περιοχές όπως ο Δήμος Αθηναίων, ο Δήμος Πειραιά, ο Δήμος Ιλίου, ο Δήμος Αχαρνών και ο Δήμος Περιστερίου, παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη διασπορά.

Επιπλέον, ο κ. Πέτσας έκανε λόγο για «πίεση» στην Αττική μετά την ραγδαία αύξηση κρουσμάτων τους τελευταίους μήνες όμως βεβαίωσε ότι οι ΜΕΘ αυξάνονται. Τέλος, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για διεύρυνση ωραρίου στον πολύπαθη εστίαση: «Μπορεί να εξεταστεί η διεύρυνση του ωραρίου καταστημάτων της εστίασης μέχρι τη 1 π.μ.».

Άλλες Περιφέρειες

Η κατάσταση στην Αττική διατηρεί σε «κόκκινο συναγερμό» τους λοιμωξιολόγους αλλά και την Πολιτική Προστασία, ενώ και άλλες Περιφέρειες της χώρας, όπως η Θεσσαλονίκη δείχνουν να έχουν ανοδικές τάσεις κάτι που φέρνει πιο κοντά στην απόφαση για γενικευμένη χρήση της μάσκας και αυστηροποίηση των μέτρων αλλά και των προστίμων.

Καθοριστικό χαρακτηρίζεται και αυτό το Σαββατοκύριακο αλλά ανησυχία υπάρχει και για το τι θα αντιμετωπίσει ειδικά η Αθήνα μετά τις συγκεντρώσεις των τελευταίων ημερών στο κέντρο της Αθήνας λόγω της δίκης για την Χρυσή Αυγή στη διάρκεια των οποίων δεν τηρήθηκε κανένα μέτρο ασφαλείας και ήταν αδύνατος ο έλεγχος από τις Αρχές.

-crashonline.gr

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.