Ας ευχηθούμε… στην επόμενη ημερίδα, το 2023, το χειροκρότημα να το κερδίσει… Η ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ – ΤΟ ΕΡΓΟ !

Στην Αχαΐα πριν λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε ημερίδα για τον τουρισμό.

Ο υπότιλτος του άρθρου αναφέρει: Έντονος, πλην όμως γόνιμος, προβληματισμός, κατάθεση προτάσεων και ιδεών, όπως και παράπονα για κακώς κείμενα, ακούστηκαν στην ημερίδα της Ενωσης Ξενοδόχων Αχαΐας, της εφημερίδας «Πελοπόννησος», του Δήμου και της ΔΗΚΕΠΑ, για την Αιγιάλεια ως τουριστικό προορισμό.

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Κάθε χρόνο σύμφωνα με όσα ”παρακολουθώ”, πραγματοποιείται μια ημερίδα για τον τουρισμό στην Αχαΐα – τη Δυτική Ελλάδα.

Πέρυσι, είχα τη τιμή για πρώτη φορά … να με καλέσουν οι διοργανωτές και να συμμετέχω ως ομιλητής στην ημερίδα (31/5/2021) με θέμα: ”Η Επιστροφή του Τουρισμού” στη Δ. Ελλάδα ” – Οι επιπτώσεις της πανδημίας, το σχέδιο δράσης και η επόμενη μέρα στη Δ. Ελλάδα.

Όταν το σύνολο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, αναφέρουν ότι : Χρονιά – ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό το 2022, Εκτίμηση για +10% στα έσοδα έναντι του 2019 με +3 μονάδες στο ΑΕΠ.

Η Δυτική Ελλάδα… απλά δεν «συμμετέχει» !

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η αναδυόμενη τουριστικά Δυτική Ελλάδα (Αχαΐα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία), με ακτογραμμή άνω των 80χιλιομέτρων και φυσική ποικιλομορφία, που μπορεί να αποτελέσει επενδυτικά το «Μήλον της Έριδος», παραμείνει και το πρώτο φετινό εξάμηνο του 2022, ο «κοιμώμενος αναπτυξιακός γίγαντας» !

Τα ταξιδιωτικά έσοδα από τον πλέον έγκυρο οικονομικό φορέα, την Τράπεζα της Ελλάδος, ανήλθαν στα 86,8 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 24,4% σε σχέση με το 2019 που ήταν 108 εκατ. ευρώ στη Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Σε αντίθεση, η Περιφέρεια Πελοποννήσου καταγράφει αύξηση της τάξεως του 11,6% και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας κατά 4,26% σε σχέση με τα προηγούμενα έσοδα – ρεκόρ του 2019.Σε άρθρο μου πριν την έναρξη της καλοκαιρινής σεζόν στο ειδησεογραφικό site “Ethnos.gr”, είχα αναφέρει ”Τουρισμός: Αχαΐα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία δεν «επιτρέπεται» να μην αδράξουν την ευκαιρία της φετινής σεζόν”.

Ας ελπίσουμε, η ημερίδα του 2023 για τον τουρισμό…. να μην έχει πάλι … ”Έντονο, πλην όμως γόνιμο, προβληματισμό, κατάθεση προτάσεων και ιδεών, όπως και παράπονα για κακώς κείμενα”… αλλά, ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ !

Θεωρώ ότι την Αχαΐα όλα αυτά τα χρόνια … την “ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ”, ο έντονος – πλην όμως γόνιμος προβληματισμός, η κατάθεση προτάσεων και ιδεών, τα παράπονα για κακώς κείμενα… αλλά, ΟΧΙ Η ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ !!!

Ωραία λόγια… που κερδίζουν το χειροκρότημα, και την επόμενη μέρα …τι ?

Δεν χρειάζεται να γράψω κάτι περισσότερο… όσοι ζουν στη Πάτρα γνωρίζουν την πραγματικότητα της καθημερινότητας, όσοι δεν ζουν … μπορούν εύκολα, με μια γρήγορη μελέτη των εκθέσεων της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat, να ενημερωθούν για τις πρωτιές:

– στην ανεργία,

– στη μείωση των επενδύσεων,

– στην αύξηση του κόστους στέγασης.

Ενώ σύμφωνα με τις εξαγγελίες στη ΔΕΘ, έχουμε :

– τον αποκλεισμό της Αχαΐας από τον σχεδιασμό για την ανέγερση νέων θέσεων σύγχρονων φοιτητικών εστιών

– τον επενδυτικό “αποκλεισμό” μετά την καθολική αύξηση της golden visa από 250.000 ευρώ στις 500.000 ευρώ…

και άλλα πολλά !

Ας ευχηθούμε… στην επόμενη ημερίδα, το 2023, το χειροκρότημα να το κερδίσει… Η ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ – ΤΟ ΕΡΓΟ ! Ας ελπίσουμε ο «κοιμώμενος αναπτυξιακός γίγαντας»… να «ξυπνήσει»!

Μπορείτε να διαβάσετε το σύνολο του άρθρου και τις τοποθετήσεις των ομιλητών ( Πολιτικοί, Αιρετοί κλπ. )στο παρακάτω link : https://pelop.gr/achaia-touristikos-proorismos-allazei…/

-το κείμενο είναι του Θεμιστοκλή Μπάκα, το είδαμε από το Facebook (21.10.2022)

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.