Άρχισαν τα σκάνδαλα στην Αργεντινή του Milei – Αύξησε 48% το μισθό του, αλλά απέλυσε τον Υπ. Εργασίας γιατί έκανε… λάθος

Πιθανή πτώση της δημοτικότητας θα ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνη για έναν πρόεδρο που έχει λίγους συμμάχους στο Κογκρέσο ή μεταξύ των κυβερνητών επαρχιών..

Ο Υπουργός Εργασίας φαίνεται ότι πήρε επάνω του το… κρίμα της αύξησης κατά 48% του μισθού του προέδρου της Αργεντινής Javier Milei.
Ο Omar Yasín απολύθηκε επειδή επέβλεψε την αύξηση των προεδρικών αποδοχών κατά 48% τον περασμένο μήνα, εν μέσω κυβερνητικής προσπάθειας λιτότητας.
Ήταν το πρώτο σκάνδαλο που έπληξε τη διοίκηση του προέδρου με το «αλυσοπρίονο».
Ο ακαθάριστος μηνιαίος μισθός του Milei αυξήθηκε από λίγο πάνω από 4 εκατομμύρια πέσος (4.700 δολάρια) τον Ιανουάριο σε κάτι περισσότερο από 6 εκατομμύρια πέσος τον Φεβρουάριο.
Και αυτή η αύξηση έγινε με ένα διάταγμα που φέρει την υπογραφή του προέδρου.
Ο Milei όμως διέταξε την απόλυση του Υπουργού Εργασίας Omar Yasín για «ένα λάθος που δεν έπρεπε να συμβεί» και αντέστρεψε τις αυξήσεις των μισθών του για τον ίδιο και το υπουργικό του συμβούλιο.

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Ο πρόεδρος είπε ότι οι αυξήσεις ενεργοποιήθηκαν αυτόματα σύμφωνα με τους κανόνες που είχαν θέσει οι προηγούμενες περονιστικές κυβερνήσεις όταν οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων αυξάνονται λόγω πληθωρισμού — επί του παρόντος ξεπερνά το 250% ετησίως.
Οι αναλυτές είπαν ότι το επεισόδιο θα μπορούσε να αποδειχθεί επιζήμιο για τον Milei, ο οποίος εξελέγη τον Νοέμβριο με διπλή δέσμευση να επιλύσει τη χειρότερη οικονομική κρίση της Αργεντινής εδώ και δύο δεκαετίες και να καταργήσει προνόμια για την πολιτική ελίτ που κατηγορεί ότι την προκάλεσε.

Οι «κορώνες» του Milei

Ο πρόεδρος Milei, ο οποίος έχει μια μικρή μειοψηφία στο Κογκρέσο, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι θα βασιστεί στη δημοτικότητά του για να ασκήσει πίεση στους νομοθέτες να υποστηρίξουν δραστικές περικοπές δαπανών και σαρωτική απορρύθμιση.
«Η κυβέρνηση δεν έχει σχεδόν κανένα περιθώριο για αυτό το είδος λάθους, που υπονομεύει την αφήγησή της για τη λιτότητα», δήλωσε ο Cristian Buttié, διευθυντής της δημοσκόπησης CB Consultora, σημειώνοντας ότι η έρευνα το Σαββατοκύριακο έδειξε μια ελαφρά πτώση στη θετική εικόνα του Milei σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο.
«Πιθανή πτώση της δημοτικότητας θα ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνη για έναν πρόεδρο που έχει λίγους συμμάχους στο Κογκρέσο ή μεταξύ των κυβερνητών επαρχιών».
Την περασμένη εβδομάδα, η αντιπρόεδρος του Milei και ηγέτης της Γερουσίας Victoria Villarruel και ο αρχηγός της Κάτω Βουλής Martín Menem ενέκριναν αύξηση μισθών 30% για τους νομοθέτες.
Ο Milei είπε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης την Πέμπτη ότι τους ζήτησε να αντιστρέψουν τις αυξήσεις.
Ο Lucas Romero, διευθυντής της Synopsis, μιας εταιρείας πολιτικών συμβούλων στο Μπουένος Άιρες, είπε ότι η «ταχεία αντίδραση» του προέδρου και στα δύο επεισόδια μπορεί να βοηθήσει να αναχαιτιστεί η πολιτική επίπτωση, αν και σημείωσε ότι δεν είναι σαφές εάν ο Yasín ήταν υπεύθυνος για την επίβλεψη της προεδρικής αύξησης των αποδοχών.
Η αντίδραση του κοινού στο πρώτο σκάνδαλο του Milei ήταν πιθανό να καθοριστεί από το πόσο γρήγορα μπόρεσε να δείξει πρόοδο στην οικονομία, είπε ο Romero.
Οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι τα επίσημα στοιχεία για τον πληθωρισμό που θα ανακοινωθούν την Τρίτη θα δείξουν ότι οι τιμές αυξήθηκαν περίπου 15% κατά μέσο όρο τον Φεβρουάριο.
Αν και βελτιώθηκε από το 20,6% του Ιανουαρίου, αυτό θα εξακολουθούσε να είναι μεταξύ των υψηλότερων μηνιαίων ποσοστών στον κόσμο.
«Αν οι άνθρωποι πιστεύουν ότι τα πράγματα δεν χειροτερεύουν τόσο γρήγορα όσο πριν, αυτά τα επεισόδια μπορούν να ελαχιστοποιηθούν», είπε ο Romero.
«Αλλά αν η κυβέρνηση δεν μπορεί να δείξει αποτελέσματα, τότε είναι που ο κόσμος αρχίζει να θυμώνει».

www.bankingnews.gr

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.