Άλλος για την… έδρας μας! Οι πλέον περιζήτητοι ψηφοφόροι οι Αχαιοί

Άλλος για την... έδρας μας! Οι πλέον περιζήτητοι ψηφοφόροι οι Αχαιοί

Δεν πρέπει να υπάρχει πιο αμήχανος ψηφοφόρος από τον Αχαιό. Ευρισκόμενος επί μακρόν στο περιθώριο της προσοχής, επί δεκαετίες ικέτης της δρομολόγησης μεγάλων έργων για την περιοχή που σε ό,τι αφορά τις υποδομές είναι εγκατεστημένη στην υστέρηση, βρέθηκε αίφνης στο επίκεντρο μιας εκλογικής αναμέτρησης που, όπως όλα δείχνουν, θα έχει το σασπένς ενός τοπικού θρίλερ, εξελισσόμενου εντός των συνόρων του νομού, με πανελλήνιες όμως προεκτάσεις.

Η αρχική «απόβαση» των υποψηφίων των δύο μεγάλων κομμάτων και ενός πρώην πρωθυπουργού, έλαβε εν τέλει τα χαρακτηριστικά ρεύματος πολιτικής αποκέντρωσης. Μετά την τριάδα των Τσίπρα- Μητσοτάκη- Παπανδρέου, τα διόδια πέρασαν άλλοι δύο πολιτικοί αρχηγοί. Ο Κυριάκος Βελλόπουλος της «Ελληνικής Λύσης» και η Ζωή Κωνσταντοπούλου της «Πλεύσης Ελευθερίας». Με τον αριθμό τρία στήνεται άνετα μάχη. Στους πέντε, η… σύρραξη γενικεύεται. Και οι απορίες πληθαίνουν.

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Το «γιατί  όλοι στην Αχαΐα;» είναι το ερωτηματικό των ημερών. Απάντηση δεν υπάρχει. Τουλάχιστον όχι απάντηση που να γενικεύει. Η εκτίμηση βάση της οποίας ο νομός προσφέρεται για … αλιεία από την κάποτε τεράστια δεξαμενή του ΠΑΣΟΚ, σε μια περίοδο κατά την οποία οι μετακινήσεις μοιάζουν – και ίσως να είναι- ευκολότερες, ίσως να βρίσκεται κοντά στην πραγματικότητα. Όπως και η εκτίμηση  ότι οι αναταράξεις στο χώρο του κέντρου, με τη διείσδυση Μητσοτάκη και την «απελευθέρωση» Βενιζέλου, μπορούν να απαντούν σε κάποιες από τις μετακινήσεις προς το νότο.

Η κίνηση Τσίπρα φαίνεται να είναι η πιο ευλογοφανής από όλες. Έχοντας διατηρήσει τις δυνάμεις του στις ευρωεκλογές σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για τον ΣΥΡΙΖΑ, το να θέσει υποψηφιότητα στην Αχαΐα φωτίζοντας την ανθεκτικότητα σε έναν κατά παράδοση προοδευτικό νομό, ήταν μια προφανής πολιτική κίνηση. Ο κ. Τσίπρας επιθυμεί να «μαρκάρει» το χώρο του και την κεντροαριστερή του αναφορά στην περιοχή όπου άλλοτε άκμαζε το ΠΑΣΟΚ. Η εδραίωσή του στο χώρο της κεντροαριστεράς με συγκράτηση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου ποσοστού που θα τον εγκαταστήσει με ασφάλεια στο χώρο του ενός εκ των δύο βασικών πολιτικών πόλων, μοιάζει στην παρούσα φάση να αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ περισσότερο από οτιδήποτε άλλο.

Για τον Γιώργο Παπανδρέου, η μετακίνηση στην Αχαΐα, ήταν επίσης αναμενόμενη. Ο πρώην πρωθυπουργός δίνει την εντύπωση ότι αισθάνεται ασφάλεια στην περιοχή (όπου ασφάλεια, η αίσθηση της σιγουριάς της έδρας, άρα και η είσοδός του στη Βουλή). Στην πατρίδα των Παπανδρέου, το επώνυμό του, μοιάζει να είναι αρκετό. Είναι; Το δικό του ρίσκο, είναι η απάντηση στο ερώτημα. Το τοπικό ΚΙΝ.ΑΛ. πάντως έχει δύο ειδών διαθέσεις. Οι μεν που αναμένουν να επιτύχει ανεβάζοντας ποσοστά και οι δε που περιμένουν να αποτύχει για να δρομολογηθούν εξελίξεις.

Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η μετακίνηση μοιάζει λίγο με κίνηση επίδειξης ισχύος μετά την πανηγυρική κατάκτηση της Περιφέρειας. Είναι μόνο αυτό; Ίσως οι μετακινήσεις στο χώρο του κέντρου, έτσι όπως αυτές εξελίχθηκαν μετά τη σύγκρουση στο χώρο του ΚΙΝ.ΑΛ., να απαντούν στην επιχείρηση πολιορκίας του κάστρου από τον πρόεδρο της Ν.Δ. Ίσως να διαφαίνονται στο βάθος του ορίζοντα προϋποθέσεις αν όχι ανατροπής του αποτελέσματος των ευρωεκλογών, τουλάχιστον κλεισίματος της ψαλίδας. Η δεξαμενή των δυσαρεστημένων Βενιζελικών αλλά και αυτών που πάνε με τον νικητή είναι μια προφανής «πηγή» άντλησης αισιοδοξίας.

Για Βελλόπουλο και Κωνσταντοπούλου, υπάρχουν δύο ερμηνείες. Η μια είναι ότι είδαν φλας και… μπήκαν. Η άλλη ότι εκτιμούν πως σε περίπτωση που καταφέρουν τα κόμματά τους να περάσουν την πόρτα της Βουλής, η Αχαΐα είναι από τις περιοχές που θα μπορούσαν, με βάση το νόμο, να τους …βγάλουν έδρα. Ο ένας «ψαρεύει» στα νερά μιας πολύ αποδυναμωμένης στην Αχαΐα Χρυσής Αυγής και η άλλη στα αριστερά της Αριστεράς που δυσαρεστήθηκε από τον Τσίπρα.

Άξιο απορίας το γεγονός ότι δεν επέλεξε Αχαΐα και ο Δημήτρης Κουτσούμπας προκειμένου να «καρπωθεί» κάτι από τον εκλογικό θρίαμβο Πελετίδη.

Σε κάθε περίπτωση, ο νομός θα είναι η περιζήτητος το βράδυ της 7ης Ιουλίου. Από εδώ θα ξεκινήσουν τα σχόλια των πολιτικών εκπομπών. Ίσως και οι εκπλήξεις.

Στις 4 Ιουλίου ο Τσίπρας

Οι εκλογές φέρνουν… πολυκοσμία. Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί στην Πάτρα στις 4 Ιουλίου και θα μιλήσει σε ανοικτή συγκέντρωση στην πλατεία Γεωργίου στις 8.30 το βράδυ.

Η Φώφη Γεννημάτα αναμένεται να επισκεφθεί την Πάτρα στις  28 Ιουνίου. Μια μέρα πριν, στις 27, έχει προγραμματιστεί η συγκέντρωση του ΚΚΕ με ομιλητή τον Γενικό Γραμματέα Δημήτρη Κουτσούμπα στις 7 το απόγευμα στον πεζόδρομο της Αγίου Νικολάου.

(της Γ. Κοντογεωργοπούλου, από την εφημερίδα 7 Μέρες Ενημέρωση)

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.