Η άγνωστη ζωή του Κίλιαν Μέρφι, του πιο κουλ γκάνγκστερ της τηλεόρασης

Η συμμετοχή σε ροκ μπάντα, η μέρα που παραλίγο να ντυθεί Μπάτμαν, ο γάμος, τα παιδιά, η ζωή στην Ιρλανδία και η έμπνευσή του πίσω απ’ τον διάσημο Ιρλανδό γκάνγκστερ των Peaky Blinders.

Καθώς η τελευταία σεζόν του Peaky Blinders ξεκινά σήμερα στο Netflix, το ενδιαφέρον γύρω απ’ τον Κίλιαν Μέρφι, τον ηθοποιό-άλφα και ωμέγα της σειράς ίσως να αγγίζει και το ιστορικό του υψηλό. Κανείς δεν ξέρει το μετά, κανείς δεν ξέρει αν ο Ιρλανδός ηθοποιός θα πιάσει ξανά τα υψηλά στάνταρ της σειράς που τον έκανε το συνώνυμο του κουλ γκάνγκστερ και του κουλ κουρέματος.

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Όμως υπάρχουν πολλά περισσότερα από τον “Τόμας Σέλμπι” που προκαλούν αυτό το γενικό ενδιαφέρον γύρω απ’ τον 45χρονο ηθοποιό.

Πατέρας και σύζυγος, πρώην φοιτητής νομικής και κάπως μοναχικός, μα πάνω απ’ όλα ένας απλός “κανονικός” άνθρωπος. Και αυτήν την κανονικότητα δεν σταματά ποτέ να την ψάχνει μακριά απ’ τις κάμερες και τα φώτα.

“Ιδανικά θα ήθελα να κάνω μία δουλειά το χρόνο και να ξοδεύω όλους τους υπόλοιπους μήνες ως ‘πολίτης’”, παραδέχτηκε κάποτε σε συνέντευξή του. “Στην πραγματικότητα έχω μία πολύ βαρετή ζωή, η οποία όμως είναι απίστευτα συναρπαστική”.

Αυτή η διττής σημασία δήλωση, αυτή η ίντριγκα που αφήνει να πλανάται γύρω απ’ τη ζωή του, τον έχει μετατρέψει στα μάτια των θαυμαστών και μη, σε ένα μεγάλο άλυτο μυστήριο. Εδώ, θα προσπαθήσουμε να βάλουμε στη σειρά τα κομμάτια που δημιουργούν τον “άντρα”, τον “ηθοποιό” και τον “μύθο” -κομμάτια που υποθέτουμε ότι ο εσωστρεφής Μέρφι έχει αφήσει πολύ προσεκτικά να έρθουν κατά καιρούς στο φως.

Actor Cillian Murphy poses for photographers upon arrival at the premiere of the film 'Free Fire', which is the London Film Festival closing gala screening in London, Sunday, Oct. 16, 2016. (Photo by Vianney Le Caer/Invision/AP)

Ο ΤΟΜΑΣ ΣΕΛΜΠΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΙΟ ΣΚΛΗΡΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΑΙΞΕΙ ΠΟΤΕ

Είναι πολύ πιθανό ακόμη και εκείνοι που μπορεί να μην γνωρίζουν πώς λέγεται αυτός ο ηθοποιός που βλέπουν τώρα εδώ στις φωτογραφίες, να γνωρίζουν το διάσημο όνομα που χρησιμοποιεί στη μικρή οθόνη: αυτό του “Τόμας Σέλμπι”. Ο πρωταγωνιστικός χαρακτήρας του “Peaky Blinders” έχει εξελιχθεί σε μια φιγούρα που σχεδόν λατρεύεται από τους φανς, από την πρώτη μέρα που το διάσημο crime drama έκανε πρεμιέρα στο BBC το 2013.

Παρότι μπορεί να βρει κανείς τον Κίλιαν Μέρφι στα credits σχεδόν πενήντα ταινιών -γεγονός που αν μη τι άλλο μαρτυρά εμπειρία-, ο “Σέλμπι” δεν ήταν και ο πιο εύκολος χαρακτήρας για να φέρει στη ζωή.

“Δεν είμαι καθόλου σκληρός τύπος, οπότε είναι μακράν ο πιο σκληρός χαρακτήρας που έχω υποδυθεί ποτέ”, είπε στο BBC. “Για χάρη του ρόλου που είχε πολλές μάχες, πολλά stunts, αναγκάστηκα να πάω στο γυμναστήριο περισσότερες φορές από όσες έχω πάει σε όλη μου τη ζωή!”.

Σε συνέντευξή του στο Vulture, ο 45χρονος άφησε να εννοηθεί ότι “δανείστηκε” το τσιγάρο του χαρακτήρα του από τον Έλιοτ Γκουλντ στο “The Long Goodbye”, και ότι “παρόλο που έχει αυτό το κουλ στιλ, φαίνεται ξεκάθαρα ότι το τσιγάρο υποδηλώνει και κάποιο βαθύτερο επίπεδο άγχους”.

Όσο για το χαρακτηριστικό κούρεμα του Σέλμπι, ο Μέρφι αποκαλύπτει ότι “με την πάροδο του χρόνου, το “ανέχεται” όλο και πιο εύκολα και πώς γενικά όλοι οι ηθοποιοί είχαν μία δυσκολία να το αποδεχτούν.

Παράλληλα, διάβασε πολύ για τον Ά Παγκόσμιο Πόλεμο και τις μάχες στα χαρακώματα της Γαλλίας, το μετατραυματικό σοκ και την ιστορία της Βρετανίας του Μεσοπολέμου, καθώς ο χαρακτήρας του “ορίζεται από το ψυχολογικό τραύμα που βίωσε στον πόλεμο”.

ΤΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΒΑΡΕΤΟΣ

“Όσο πιο βαρετός είσαι στην πραγματική ζωή, τόσο λιγότερο οι άνθρωποι ενδιαφέρονται για σένα”. Υπάρχει μία σοφία και μια αλήθεια πίσω από αυτήν την ατάκα που ξεστόμισε κατά τη διάρκεια μιας εμφάνισής του στο “The Late Late Show” το 2016.

Πράγματι, ο ίδιος είναι αρκετά βαρετός -ή τουλάχιστον έτσι του αρέσει να πιστεύει. Δήλωσε κάποτε στο Men’s Health:

“Η ζωή μου είναι πολύ απλή. Διαβάζω πολλά βιβλία. Βλέπω πολλές ταινίες. Ακούω πολλή μουσική. Βγάζω βόλτα τον σκύλο. Μαγειρεύω. Περνάω χρόνο με την οικογένειά μου”..

Η Έμιλι Μπλαντ, η συμπρωταγωνίστρια του στο “A Quiet Place Part II”, επιβεβαίωσε αυτές τις “ευαισθησίες” του. “Είναι τόσο ευγενικός και ντροπαλός”, είπε στο “The Jonathan Ross Show”. “Τον βγάζαμε έξω για βόλτα με το ζόρι. Του αρέσει τόσο πολύ να γυρνάει στο σπίτι του, απλά να κάνει ένα μπάνιο και να πέφτει για ύπνο. Όπως του αρέσει να λέει για τον εαυτό του ότι είναι ένας πολύ βαρετός τύπος”.

Ο εσωστρεφής ηθοποιός, ο οποίος προτιμά να μένει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, φαίνεται ότι έχει μια καλή εξήγηση για την συμπεριφορά του.

“Βλέπω τον εαυτό μου ως ηθοποιό… Και η δουλειά μου είναι να απεικονίζω άλλους ανθρώπους. Όσο λιγότερα γνωρίζουν οι άνθρωποι για μένα, τόσο καλύτερα μπορώ να απεικονίσω άλλους ανθρώπους. Αυτό μου φαίνεται απίστευτα προφανές και λογικό”, έχει πει στους Irish Times.

Actor Cillian Murphy poses for photographers upon arrival at the World premiere of the film 'Dunkirk' in London, Thursday, July 13th, 2017. (Photo by Joel Ryan/Invision/AP)

ΑΡΧΙΚΑ ΣΠΟΥΔΑΖΕ ΣΤΗ ΝΟΜΙΚΗ

Ο κόσμος μπορεί να μην είχε δει ποτέ την ιδιοφυΐα του Κίλιαν Μέρφι στην οθόνη, αν ο ηθοποιός επέμενε να ακολουθήσει τη δικηγορική καριέρα για την οποία προοριζόταν. Ο γέννημα θρέμμα Ιρλανδός σπούδαζε αρχικά Νομική στο University College Cork, προτού η ηθοποιία του χτυπήσει την πόρτα.

“Ήμουν 20 ετών. Εντελώς ανόητα επιδίωκα να αποκτήσω πτυχίο νομικής”, είπε στους Irish Times. Αλλά η δικηγορία ήταν περισσότερο ένα όνειρο που ανήκε στους γονείς του (και οι δύο πρώην δάσκαλοι) παρά σε εκείνον. Σύμφωνα με την περιγραφή του ίδιου του Μέρφι, είχε την “αρκετά συνηθισμένη ανατροφή ενός ανθρώπου της μεσαίας τάξης”, με τους γονείς του να ανησυχούν περισσότερο από όλα για το αν τα πάει καλά στο σχολείο και αν θα περάσει μια μέρα την πύλη του κολλεγίου.

Το ενδιαφέρον του για την υποκριτική ξύπνησε όταν παρακολούθησε ως φοιτητής μία θεατρική διασκευή του αριστουργήματος του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, “Κουρδιστό πορτοκάλι”.

Η ζωή του θα αλλάξει το 1996, στα 20 του χρόνια. Σύμφωνα με το Esquire, μετά την αποτυχία του στην εξεταστική του πρώτου έτους, θα αποφασίσει να εγκαταλείψει τη Νομική και να στραφεί προς τον κινηματογράφο, με τους δασκάλους γονείς του που ήθελαν να παραμείνει στο επιστημονικό μονοπάτι να είναι “σοκαρισμένοι”.

Όπως είπε ο Μέρφι στην Evening Standard: “Είμαι σίγουρος ότι ανησυχούσαν για την έλλειψη σταθερότητας -ποτέ κανείς απ’ την οικογένεια μας δεν ασχολήθηκε με τις τέχνες”.

Με τα χρόνια, οι γονείς του φαίνεται να είναι πια ενθουσιασμένοι με τη δουλειά του, με τον Μέρφι να λέει χαρακτηριστικά ότι είναι πλέον “πολύ κουλ με αυτό που κάνω”.

ΟΙ ΟΝΤΙΣΙΟΝ ΤΟΝ ΑΓΧΩΝΟΥΝ (ΑΚΟΜΑ)

Προφανώς και δεν φτάνει αυτό ως εμάς, το αποτέλεσμα της υποκριτικής του τον έχει αποθεώσει στην ποπ κουλτούρα, αλλά ο Μέρφι έχει μεγάλο άγχος στην οντισιόν ενός ρόλου -και γενικότερα:

“Δεν είμαι καλός στις οντισιόν. Νομίζω ότι αν θέλεις πραγματικά να είσαι εξαιρετικός στην υποκριτική πρέπει να περάσεις από μια μεγάλη διαδικασία, να έρθεις σε επαφή με τον χαρακτήρα που υποδύεσαι, να αναγνωρίσεις τι συμβαίνει και να ασχοληθείς με αυτό που πρόκειται να δημιουργήσεις. Οι ακροάσεις δεν προσφέρουν την ελευθερία του χρόνου. Με αγχώνουν”, είπε.

Σίγουρα, το να μπεις κάτω απ’ το δέρμα ενός σκληραγωγημένου στρατιώτη όπως του Τόμας Σέλμπι -αναμφισβήτητα του πιο διάσημου ρόλου του- είναι μια ολόκληρη διαδικασία, οποία περιλαμβάνει ακόμη και “ακύρωση της πραγματικότητας για λίγο”, όπως έχει πει ο ίδιος.

Cillian Murphy participates in the BUILD Speaker Series to discuss the television show

ΕΧΕΙ ΜΙΛΗΣΕΙ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
Ο Κίλιαν Μέρφι μπορεί να μην αγαπά τη δημοσιότητα αλλά όταν πρέπει να μιλήσει δημόσια για σημαντικά κοινωνικά θέματα ξέρει πολύ καλά πως να το κάνει.

Το 2016, παρέλασε μαζί με ένα πλήθος 25.000 ατόμων προκειμένου να πιέσει για περισσότερα δικαιώματα υπέρ των αμβλώσεων στην Ιρλανδία, ενώ έναν χρόνο αργότερα, όταν οι καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση κατά του παραγωγού Χάρβεϊ Γουάινστιν ξέσπασαν στο Χόλιγουντ, ο Μέρφι μίλησε αμέσως εναντίον του δράστη, παρά το γεγονός ότι η παραγωγή της σειράς του συνδεόταν με εταιρεία του Γουάινστιν.

Μιλώντας στην Evening Standard, ο Μέρφι είχε πει:

“Δεν έχω αρκετά λόγια για να καταδικάσω αυτό που έκανε. Δεν θα ήταν ανεκτό σε καμία βιομηχανία αυτό, γιατί να είναι ανεκτό στη βιομηχανία της ψυχαγωγίας; Θαυμάζω αυτές τις γυναίκες που βγήκαν μπροστά και μίλησαν”. Πρόσθεσε επίσης ότι είναι “εκ φύσεως σωστό” το ότι οι γυναίκες και οι άνδρες πρέπει να αντιμετωπίζονται ισότιμα.

Παράλληλα, όταν ο Λουκ Μπεσόν, σκηνοθέτης του στην ταινία “Anna”, κατηγορήθηκε επίσης για σεξουαλική παρενόχληση το 2018, ο Μέρφι αντέδρασε στην είδηση λέγοντας ότι “οφείλει κάποιος να είναι “100% υποστηρικτής των γυναικών και οποιουδήποτε βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση”.

Και μέσα σ’ όλα τα άλλα, είναι και ανάμεσα σε αυτούς που έχουν υποστηρίξει ότι επόμενος Τζέιμς Μποντ πρέπει να είναι γυναίκα.

ΑΠΟΦΕΥΓΕΙ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΕ ΘΑΥΜΑΣΤΕΣ
Ο Κίλιαν Μέρφι είναι ένας σταρ που αποφεύγει την προσοχή σε βαθμό που δεν ποζάρει για φωτογραφίες όταν τον συναντούν οι θαυμαστές. Σε μια συνέντευξη του στο GQ, σημείωσε πώς απορρίπτει κατηγορηματικά τις φωτογραφίες των θαυμαστών του και αντ’ αυτού θα προτιμούσε να ανταλλάξουν μια χειραψία. Επιπροσθέτως, είχε πει στον Guardian ότι “χαίρεται να συνομιλεί” με θαυμαστές, αλλά δεν του αρέσει που “οι άνθρωποι τον βγάζουν κρυφά φωτογραφίες…

“Είναι τόσο περίεργο. Έχω καθίσει στο μετρό και άνθρωποι έχουν αρχίσει να με τραβούν βίντεο”.

Σαν την πανούκλα αποφεύγει και τα social media γι’ αυτό άλλωστε δεν έχει και κανέναν λογαριασμό πουθενά. Το 2017, όταν ρωτήθηκε σχετικά, απάντησε με μια δόση χιούμορ και ειρωνείας: “Απλώς είμαι πολύ μεγάλος για αυτό”.

ΕΧΕΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΡΙΣΤΟΦΕΡ ΝΟΛΑΝ ΣΕ ΕΞΙ ΤΑΙΝΙΕΣ

“Θα είμαι πάντα εκεί για τον Κρις, ανεξάρτητα από το μέγεθος του ρόλου”, δήλωσε στον Guardian, αναφερόμενος στη στενή σχέση που μοιράζεται με τον σπουδαίο σκηνοθέτη Κρίστοφερ Νόλαν. “Νομίζω ότι κρατάει ψηλά τη σημαία”

Οι δυο τους έχουν ήδη συνεργαστεί σε πέντε ταινίες, ενώ αναμένουμε την επερχόμενη κυκλοφορία του “Oppenheimer” το 2023, όπου ο Μέρφι ενσαρκώνει τον διάσημο καθηγητή φυσικής, διαβόητου για το έργο του πάνω στην ατομική βόμβα, επίσης σε σκηνοθεσία του Νόλαν.

“Όταν δουλεύεις με έναν από τους σπουδαιότερους εν ζωή σκηνοθέτες, είσαι σε ασφαλή χέρια”, θα σχολιάσει σε ερώτηση σχετική με την πολυαναμενόμενη ταινία.

Η επιτυχημένη συνεργασία τους ξεκίνησε το 2005 με το “Batman Begins”, την πρώτη από τις τρεις ταινίες του franchise “The Dark Night Trilogy”, όπου και στις τρεις ταινίες υποδυόταν το “Σκιάχτρο”. Ακολούθησαν τα “Inception” και “Dunkirk” το 2010 και 2017 αντίστοιχα.

“Είναι ένας από τους σπουδαιότερους ηθοποιούς της γενιάς του τόσο στο θέατρο όσο και στον κινηματογράφο” θα πει ο ίδιος ο σκηνοθέτης, συνεχίζοντας ότι η συνεργασία μαζί του είναι μια “εμπειρία που γίνεται όλο και πιο ικανοποιητική”.

ΓΝΩΡΙΣΕ ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΟΣΟ ΕΠΑΙΖΕ ΣΕ ΡΟΚ ΜΠΑΝΤΑ

Λίγο πριν ασχοληθεί με την ηθοποιία, ο Μέρφι είχε βουτήξει στη ροκ μουσική από έφηβος ακόμα, περνώντας από διάφορες μπάντες, όπως τους Sarahdaze και τους Sons of Mr Green Genes.

Ήταν σε μια τέτοια συναυλία όπου έπαιζε με το συγκρότημά του το 1996 όταν γνώρισε την Ιβόν ΜακΓκίνες, μια Ιρλανδή εικαστικό καλλιτέχνη. Οι δυο τους θα είχαν σχέση για πολλά χρόνια μέχρι να παντρευτούν στη Προβηγκία της Γαλλίας το 2004. Αν και γενικά μιλάει σπάνια για τη σύζυγό του, σε μία συνέντευξή του είχε παραδεχτεί ότι είναι “δύσκολο πράγμα να ζεις με έναν ηθοποιό”.

Όσο για τη μουσική, συνεχίζει να έχει τεράστια επίδραση πάνω του. “Από όλες τις τέχνες, η μουσική εξακολουθεί να είναι αυτή που με επηρεάζει στο βαθύτερο επίπεδο”, είχε πει κάποια στιγμή στο Port. Μάλιστα, στον Guardian είχε παραδεχτεί ότι γράφει ακόμα μουσική αλλά ότι ποτέ δεν πρόκειται να τη βγάλει “για δημόσια κατανάλωση”.

From left, actors Zen McGrath, Cillian Murphy, Melanie Laurent and Winta McGraph pose for photographers on the red carpet for the film Aloft during the International Film Festival Berlinale in Berlin, Wednesday, Feb. 12, 2014. (AP Photo/Axel Schmidt)

ΤΟΝ ΕΙΧΑΝ ΣΚΕΦΤΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΜΠΑΤΜΑΝ

Είπαμε και προηγουμένως για τη συνεργασία Μέρφι-Νόλαν και την αλληλοεκτίμηση τους, αλλά παραλείψαμε να αναφέρουμε κάτι -μάλλον- σημαντικό. Σύμφωνα με το GQ, ο Νόλαν ήθελε να δοκιμάσει τον Μέρφι για τον ρόλο του Μπάτμαν (ο οποίος τελικά πήγε στον Κρίστιαν Μπέιλ).

Ο Μέρφι δοκίμασε τη στολή του Σκοτεινού Ιππότη, η οποία όπως θυμάται “ήταν πολύ ευρύχωρη” για εκείνον.

Γενικά, δεν ψηνόταν και πολύ να παίξει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο “Batman Begins”. “Δεν νομίζω ότι είμαι το κατάλληλο ‘φυσικό δείγμα’ για τον Μπάτμαν”, είχε σχολιάσει. “Αλλά ήταν διασκεδαστικό. Είναι υπέροχη ιστορία για να λες στα παιδιά σου”.

Η ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΗ ΣΤΗΝ ΙΡΛΑΝΔΙΑ ΗΤΑΝ “Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΟΥ ΠΗΡΕ”

Σε αντίθεση με την πλειοψηφία των ηθοποιών, ο 45χρονος Ιρλανδός επέλεξε να εγκατασταθεί πολύ, πολύ μακριά από τον λαμπερό κόσμο του κινηματογράφου σε μια ήσυχη γωνιά της πατρίδας του, την Ιρλανδία. Αφού πέρασε πάνω από μια δεκαετία στο Λονδίνο, ο Μέρφι μετακόμισε στο Δουβλίνο με την οικογένειά του το 2015.

“Δεν μου λείπει το Λονδίνο… Απλώς είναι καλύτερο για την ηρεμία σου να έχει λιγότερους ανθρώπους γύρω σου”.

Ο Μέρφι και η σύζυγός του έχουν δύο γιους -τον Μάλαχι και τον Άραν. Ο ηθοποιός στο podcast Armchair Expert αστειεύτηκε λέγοντας ότι το γεγονός που ώθησε την οικογένεια να μετατοπίσει τη βάση της στην Ιρλανδία ήταν ότι τα αγόρια του ανέπτυξαν “πολύ κομψές αγγλικές προφορές”.

“Είναι μια πολύ συνηθισμένη ιρλανδική ιστορία το να φύγεις, να κάνεις αυτό που θες και μετά να επιστρέψεις στο σπίτι σου (…) Πιστεύω ότι γενικά οι Ιρλανδοί είναι πραγματικά αξιοπρεπείς”, θα πει αργότερα στους Irish Times. “Αν ξέρουν τι είδους άτομο είσαι, το σέβονται αυτό. Μετακομίσαμε πριν από περίπου πέντε ή έξι χρόνια και ήταν ό,τι καλύτερο κάναμε”.

Το ακίνητο στο προάστιο του Μονκστάουν, όπου ζει ο ηθοποιός και η οικογένειά του, φέρεται να αξίζει 1,7 εκατομμύρια ευρώ.

-news247

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.