Μήπως να ξεκινήσετε το κάπνισμα;

Ενώ τα μέτρα για την απαγόρευση του καπνίσματος επεκτείνονται διαρκώς και οι καπνιστές μειώνονται, διάφορες άλλες εξαρτήσεις, όπως τα ναρκωτικά, τα χάπια, το αλκοόλ, το φαγητό, ο τζόγος, τα κινητά και το Διαδίκτυο, έχουν εκτοξευτεί. Και μάλιστα, όχι μόνο σε ενήλικους.

Η αύξηση της χρήσης κοκαΐνης είναι εντυπωσιακή και στους νέους. Το χασίς είναι πια …φάρμακο. Φρούτο.

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Για τα χάπια, μόνο και μόνο η είδηση πως κάθε μήνα καταναλώνονται στην Ελλάδα 10 εκατομμύρια XANAX, τα λέει όλα. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που είναι εξαρτημένοι από τα ΧΑΝΑΧ και τα άλλα αγχολυτικά αλλά κανείς δεν λέει πως αυτά τα χάπια είναι νόμιμα ναρκωτικά. Μάλλον επειδή έχουν τη σφραγίδα της Pfizer.

Υπολογίζεται ότι το 8% του πληθυσμού της Ελλάδας έχει εξάρτηση από το αλκοόλ.

Παγκοσμίως, μόνο το 10% των αλκοολικών ζητά θεραπεία. Το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα. Θεωρείται η πρώτη αιτία θανάτου σε σχέση με άλλες ουσίες και αντιστοιχεί στο 3,2% όλων των θανάτων (σ.σ. Τα στοιχεία από το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής).

Για την εξάρτηση από το φαγητό ρίξτε μια ματιά γύρω σας -ή σταματήστε να σαβουρώνετε όλη μέρα- και θυμηθείτε την είδηση πως πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι είναι σήμερα παχύσαρκοι. Και η παχυσαρκία είναι ασθένεια, δεν είναι …δικαίωμα. Μάλιστα, η παχυσαρκία έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας. Για πρώτη φορά στην Ιστορία της ανθρωπότητας, οι παχύσαρκοι είναι περισσότεροι από αυτούς που πεινάνε. Αλλά, για την ώρα, κανείς δεν έχει τολμήσει να γράψει πάνω στις συσκευασίες διάφορων τροφίμων το κακό που προκαλούν στην υγεία αυτές οι τροφές, όπως γίνεται με τα τσιγάρα. Μάλλον επειδή στο φαΐ και στο γαμήσι, ο Θεός δεν κάνει κρίση.

Ο τζόγος -και μάλιστα ο διαδικτυακός τζόγος- είναι πια …έθιμο. Παράδοση. Αν δεν τζογάρεις σήμερα, θεωρείσαι εκκεντρικός και αποσυνάγωγος. Χωρίς να βλέπω τηλεόραση -δεν έχω τηλεόραση- βλέπω παντού διαφημίσεις τυχερών παιχνιδιών. Τυχερά παιχνίδια για άτυχους.

Η εξάρτηση από το κινητό δεν θεωρείται καν εξάρτηση από όσους γεννήθηκαν στην εποχή των κινητών -θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε πόσοι άνθρωποι σκοτώνονται κάθε χρόνο εξαιτίας της εξάρτησης από το κινητό-, ενώ το ΚΕΘΕΑ έχει δημιουργήσει προγράμματα εφήβων και νεαρών ενηλίκων που προσφέρουν υποστήριξη για τον εθισμό στο διαδίκτυο και τα video games. Όσοι έχουν παιδιά, ξέρουν πόσο δύσκολο είναι να αποσπάσεις το κινητό από ένα εξάχρονο, χωρίς να του δημιουργήσεις …τραύμα.

Προφανώς, οι εθισμοί και οι εξαρτήσεις έχουν να κάνουν με κοινωνικά, ψυχολογικά και βιολογικά αίτια. Οι άνθρωποι έχουμε πάθη. Τι είναι ένας άνθρωπος χωρίς τα πάθη του;

Και φυσικά, υπάρχει μια “βιομηχανία” απεξαρτήσεων από ουσίες, οινοπνεύματα, φαγητό και άλλα. Εκατομμύρια άνθρωποι θα έχαναν την δουλειά τους, αν δεν υπήρχαν όλες αυτές οι εξαρτήσεις. Χωρίς τις εξαρτήσεις, θα κατέρρεε η οικονομία.

Όλοι αυτοί οι άνθρωποι που παίρνουν χάπια και ναρκωτικά, για να μπορέσουν να είναι επαρκείς στην δουλειά τους, είναι καμένοι. Κατάθλιψη και burn out.

Οι άνθρωποι πάνε στον ψυχολόγο και κάνουν ασκήσεις αυτοβελτίωσης όχι για να είναι ισορροπημένοι στη ζωή τους αλλά για να είναι πιο αποδοτικοί στην δουλειά τους. Και το θεωρούν και λογικό αυτό.

Οπότε, είναι εξαρτημένοι και από την -μάλλον άχρηστη- δουλειά τους. Θα γελάνε οι άνθρωποι σε μερικά χρόνια με τους σημερινούς ανθρώπους που θεωρούν την δουλειά δικαίωμα και ελευθερία -όλα λάθος-, θα γελάνε με τους σημερινούς ανθρώπους που θέλουν να δουλεύουν και θα χτυπιούνται από τα γέλια με αυτούς που λένε σήμερα “έρχονται τα ρομπότ να μας πάρουν την δουλειά”. Καλά, κι εγώ γελάω μαζί μας κι ας μη ζω στο μέλλον.

Έχουμε λοιπόν τον Μήτσο που το έχει ρίξει στα XANAX και στην κοκαΐνη, πίνει σαν σφουγγάρι, τρώει το καταπέτασμα και είναι 200 κιλά, τζογάρει σαν τρελός, είναι κολλημένος όλη μέρα σε μια οθόνη, αλλά δεν καπνίζει.

Μήτσο, δεν ξεκινάς το κάπνισμα, μπας και απεξαρτηθείς από όλα τα άλλα;

από: pitsirikos.net

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.