Χαλκιδική: Αναστάτωση μετά τα… κουμπούρια στο beach bar της Χανιώτης – Συνάντηση με Χρυσοχοΐδη ζητούν οι φορείς

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στις τάξεις των επαγγελματιών του τουριστικού κλάδου στη Χαλκιδική και δη των ξενοδόχων μετά το σοβαρό περιστατικό της άγριας συμπλοκής τα μεσάνυχτα της περασμένης Παρασκευής κατά τη διάρκειας της οποίας έπεσαν και πυροβολισμοί μεταξύ Βούλγαρων σε πασίγνωστο beach bar της Χανιώτης

Το εν λόγω κατάστημα εξαγοράστηκε φέτος από έναν υπήκοο Βουλγαρίας, ο οποίος κατέβαλε υψηλό αντίτιμο στους αρκετούς ημεδαπούς μετόχους και ξεκίνησε να λειτουργεί με το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς στις αρχές του καλοκαιριού.

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Ντόπιοι που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις αναφέρουν στη Voria.gr πως η συγκεκριμένη εξαγορά δεν είναι η μοναδική καθώς υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα δύο beach bar στα Νέα Μουδανιά, που πέρασαν σε χέρια Βαλκάνιων ιδιοκτητών. 

Οι άνθρωποι που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην περιοχή, κάνοντας λόγο για«αθρόα και ανεξέλεγκτη έλευση κεφαλαίων» από τις γειτονικές χώρες που κατευθύνονται σε καταστήματα διασκέδασης.

«Προφανώς όλοι θέλουμε υγιείς επενδύσεις από το εξωτερικό αλλά αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση η Χαλκιδική θα κινδυνεύσει να μετατραπεί σε… Κολομβία όπου τον πρώτο λόγο έχουν οι μαφιόζοι και τα ξεκαθαρίσματα λογαριασμών μεταξύ φατριών με τα όπλα»αναφέρουν οι ίδιες πηγές. 

Το πρώτο ανησυχητικό δείγμα εμφανίστηκε στις 15 Ιουλίου του 2023 όταν δύο ένοπλοι κουκουλοφόροι εισέβαλαν σε βίλα στη Χανιώτη όπου διέμεναν άτομα από τη Βόρεια Μακεδονία και άδειασαν επάνω τους σχεδόν δυο ντουζίνες σφαίρες. Αποτέλεσμα της φονικής επίθεσης ήταν ένας νεκρός και ένας σοβαρά τραυματίας

Όπως αποδείχθηκε από την εξιχνίαση της υπόθεσης από την Ελληνική Αστυνομία, το κίνητρο των δραστών σχετιζόταν με την αντιπαλότητα δύο εγκληματικών ομάδων, που δραστηριοποιούνται στη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, σε προστασίες και εκβιασμούς στη Βόρεια Μακεδονία

Τουριστική αστυνομία ζητούν οι φορείς

Τον κώδωνα του κινδύνου προς την πολιτεία κρούει ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος. 

Μιλώντας στην Voria.gr, ο κ. Τάσιος επισημαίνει ότι ήδη οι ξενοδόχοι έχουν ζητήσει ραντεβού με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, προκειμένου να τον ενημερώσουν και να του θέσουν μια σειρά από αιτήματα για να μπει ένα φρένο στην αύξηση των κρουσμάτων εγκληματικότητας που δυσφημούν το στολίδι της Βόρειας Ελλάδας και πλήττουν την υγιή επιχειρηματικότητα. 

Ο Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, αναφέρει πως τα τελευταία χρόνια λόγω της ραγδαίας αύξησης των Βαλκάνιων επισκεπτών έχουν αναπτυχθεί  διάφορα συμφέροντα και αναφέρει χαρακτηριστικά ότι δεν χρειάζεται η Χαλκιδική να ακολουθήσει τα χνάρια άλλων γνωστών προορισμών.  

«Το τελευταίο περιστατικό στη Χανιώτη δεν είναι απλό, εμείς που ζούμε χρόνια στον νομό τα βλέπουμε και τα επισημαίνουμε, αλλά τώρα το ποτήρι ξεχείλισε. Έχουμε αναλάβει την πρωτοβουλία ως Ένωση Ξενοδόχων Χαλκιδικής να ζητήσουμε συνάντηση με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη για να του θέσουμε τους προβληματισμούς μας. Χρειάζεται μεγαλύτερη ενίσχυση στον τομέα της ασφάλειας, είτε λέγεται αστυνομία, είτε πυροσβεστικό, είτε λιμενικό σώμα».

Ο κ. Τάσιος σημειώνει ότι δεν είναι δυνατόν να φεύγουν αστυνομικοί από έναν μεγάλο τουριστικό προορισμό όπως η Χαλκιδική για να ενισχύσουν έναν άλλο ή να έχει δημιουργηθεί Υποδιεύθυνση Αστυνόμευσης στο Άγιον Όρος και να μην διαθέτει αντίστοιχη η υπόλοιπη Χαλκιδική. 

«Θα επαναφέρουμε το αίτημα της λειτουργίας τμήματος Τουριστικής Αστυνομίας που δυστυχώς καταργήθηκε τα προηγούμενα χρόνια. Η εμπειρία έδειξε πως όταν λειτουργούσε με εξειδικευμένους αστυνομικούς, οι οποίοι γνώριζαν την νομοθεσία και έκαναν στοχευόμενους ελέγχους υπήρχαν καλύτερα αποτελέσματα», τονίζει ο ίδιος.

Αναφορικά με τον κλάδο του real estate και την εισροή κεφαλαίων από τις χώρες των Βαλκανίων ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων είναι σαφής: «Ο προβληματισμός υπάρχει αλλά το real estate είναι ελεύθερο, ιδιαίτερα όταν γίνεται ανάμεσα σε Ευρωπαϊκές χώρες. Είναι θέμα της πολιτείας να ελέγξει ευρύτερα όλη τη διαδικασία. Ένα ακόμη ζητούμενο είναι ο τρόπος που αδειοδοτούνται ως μη κέντρα διασκέδασης καταστήματα για να μπορούν να λειτουργούν. Έχουμε στοιχεία τα οποία θα παρουσιάσουμε στον κ. Χρυσοχοΐδη καθώς αυτή τη στιγμή επικρατεί μια άναρχη κατάσταση. Εμείς θέλουμε τις επενδύσεις αλλά θέλουμε να είναι νόμιμες οι διαδικασίες και απόλυτα ελεγχόμενες από την πολιτεία», προσθέτει.

Ο κ. Τάσιος συμπληρώνει ακόμη πως πρέπει να αντιμετωπιστούν και μια σειρά από άλλα ζητήματα όπως αυτά της ηχορύπανσης, αλλά και οι κλήσεις στους οδικούς τουρίστες από το εξωτερικό καθώς, όπως λέει, ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας θα πρέπει σαφώς να εφαρμόζεται αλλά να υπάρχει μια άλλη προσέγγιση για παράδειγμα στο θέμα της επιστροφής των πινακίδων και των αδειών οδήγησης όταν πρόκειται ο επισκέπτης – παραβάτης να επιστρέψει στη χώρα του. 

«Τι νόημα έχει να αφαιρούνται πινακίδες όταν δεν μπορεί ο παραβάτης από το εξωτερικό να πληρώσει το πρόστιμο;» αναρωτιέται. 

«Αυτά του είδους τα φαινόμενα της εγκληματικότητας είναι αποτρεπτικά για την άφιξη μεγάλων επενδύσεων και πρέπει να σταματήσουν», υπογραμμίζει ο πρόεδρος των ξενοδόχων της Χαλκιδικής.

-voria.gr

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.