Γιατί όλοι οι ξένοι επενδυτές αγοράζουν σπίτια στον Πειραιά

Εκτοξεύεται η ζήτηση για αγορά ακινήτων στον Πειραιά τόσο από Έλληνες όσο και από ξένους επενδυτές λόγω της golden visa, ενώ σημειώνεται αύξηση και στις τιμές των κατοικιών στην περιοχή.  

Στην εκτόξευση της ζήτησης αλλά και των τιμών στις κατοικίες που βρίσκονται στην περιοχή του Πειραιά οδήγησε το τελευταίο διάστημα η διατήρηση του κατώτατου ορίου για την απόκτηση της golden visa, στις 250.000 ευρώ. 

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Είναι χαρακτηριστικό επίσης το γεγονός ότι και κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2024 στον Πειραιά παρουσιάστηκε η μεγαλύτερη αύξηση τιμών πώλησης κατά 28,9% σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2023, όπως προκύπτει από πρόσφατα στοιχεία της πλατφόρμας Spitogatos. Πιο συγκεκριμένα, η μέση τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο στον Πειραιά κατά το δεύτερο τρίμηνο της φετινής χρονιάς έφτασε στα 2.471 ευρώ έναντι 1.917 ευρώ που ήταν η αντίστοιχη τιμή στο δεύτερο τρίμηνο του 2023. Αντίστοιχη εικόνα παρουσιάζεται και στην περίπτωση των προαστίων του Πειραιά όπου η μέση τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο ενισχύθηκε στο δεύτερο τρίμηνο του 2024 κατά 23,6%, στα 1.931 ευρώ από 1.563 ευρώ ανά τετραγωνικό στο δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Προηγήθηκε έντονη αύξηση τιμών και στο πρώτο τρίμηνο του 2024

Είχε προηγηθεί και το πρώτο τρίμηνο του 2024 όπου και σε αυτή την περίπτωση η μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές πώλησης καταγράφηκε και πάλι στον Πειραιά σε σχέση με το προηγούμενο έτος, με ποσοστό 27,30%. Στον αντίποδα τα νότια και τα βόρεια προάστια, παρουσίασαν τάσεις υποχώρησης στο ποσοστό ανόδου των τιμών – αν και συνεχίστηκαν – έναντι του πρώτου τριμήνου του 2023, ενώ αντίθετα στις φθηνότερες περιοχές, σαν τον Πειραιά και τα δυτικά προάστια, αυξήθηκε, καθώς καταγράφεται αυξημένη ζήτηση τόσο από Έλληνες όσο και από ξένους επενδυτές λόγω της golden visa. Είναι προφανές ότι η αύξηση του ορίου της golden visa σε περιοχές των νοτίων προαστίων, έστρεψε πολλούς ενδιαφερόμενους στον Πειραιά όπου το όριο διατηρήθηκε σταθερό, στο αρχικό όριο των 250.000 ευρώ. 

H κινητικότητα σε περιοχές όπως είναι ο Πειραιάς και τα προάστιά του (αλλά και τα δυτικά προάστια), παρουσιάζουν αυξημένο ενδιαφέρον από αγοραστές και ιδιοκτήτες, οι οποίοι κινούνται με ταχείς ρυθμούς για να προλάβουν την 1η Σεπτεμβρίου, όταν και αναπροσαρμόζονται τα ελάχιστα όρια απόκτησης ακινήτων μέσω της «χρυσής βίζας» και δεδομένου ότι οι τιμές σε Πειραιά, δυτικά και ανατολικά προάστια έχουν παραμείνει έως τώρα στις 250.000 ευρώ. Συγκεκριμένα από τον Σεπτέμβριο στην Περιφέρεια Αττικής, τις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Μυκόνου και Σαντορίνης και στα νησιά με πληθυσμό πάνω από 3.100 κατοίκους, η αξία της ακίνητης περιουσίας που αγοράζει κάποιος δεν μπορεί να είναι μικρότερη από τις 800.000 ευρώ. Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας η αξία της ακίνητης περιουσίας διαμορφώνεται στις 400.000 ευρώ.

Από την άλλη πλευρά οι περιορισμοί που τέθηκαν πέρυσι από το κράτος με την αύξηση του κατώτατου ορίου στις 500.000 ευρώ σε πολλές περιοχές, δημιούργησαν πρόβλημα στην αγορά. Σκοπός του συγκεκριμένου μέτρου ήταν να αντιμετωπιστεί το στεγαστικό πρόβλημα και η αύξηση των τιμών που σύμφωνα με την κυβέρνηση προήλθε από την αυξημένη ζήτηση που έφερε το όριο της golden visa στις 250.000 ευρώ, όπως ίσχυε πριν τις σχετικές αλλαγές. 

Η περίπτωση του Piraeus Gate της DKG Development

Ο Πειραιάς είναι ιδιαίτερα δημοφιλής για όσους αποκτούν την golden visa και για τις διάφορες επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει. Στην περιοχή υφίσταται ένας αρκετά μεγάλος αριθμός ακινήτων που διατίθενται προς πώληση. Συν τοις άλλοις στον τουριστικό τομέα υφίστανται ευκαιρίες για επενδύσεις σε ξενοδοχεία, εστιατόρια και άλλες επιχειρήσεις που σχετίζονται με τον τουρισμό. Και στον επιχειρηματικό τομέα, οι δυνητικοί επενδυτές μπορούν να διερευνήσουν τρόπους για να επενδύσουν σε υφιστάμενες επιχειρήσεις ή να ξεκινήσουν νέα εγχειρήματα.

Γεγονός είναι πάντως ότι ο Πειραιάς που διαθέτει σε γενικές γραμμές πεπαλαιωμένο κτιριακό απόθεμα και αποτελεί μία πυκνοκατοικημένη περιοχή, προσφέρει την ευκαιρία για επενδύσεις που στοχεύουν στην ανανέωση των ακινήτων. Δεν είναι τυχαίο το παράδειγμα της εταιρείας DKG Development, το οποίο δείχνει το επενδυτικό εύρος και τις ευκαιρίες που παρουσιάζει το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας. H εν λόγω εταιρεία έχει εκπονήσει και υλοποιεί σχέδιο αστικής ανάπλασης στον Πειραιά, μέσω της ανάπτυξης κτιριακών συγκροτημάτων για κατοικίες με τη μορφή των serviced apartments. To Piraeus Gate εκτείνεται σε πέντε οικοδομικά τετράγωνα και θα έχει συνολική δομημένη επιφάνεια 81.000 τετραγωνικών μέτρων. Μάλιστα, εκτός από τα οργανωμένα και διαχειριζόμενα διαμερίσματα (serviced apartments), που θα καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο όγκο της δομημένης επιφάνειας, θα περιλαμβάνει ξενοδοχειακή μονάδα αλλά και εμπορικά καταστήματα και χώρους γραφείων.

Στελέχη της αγοράς εκτιμούν πάντως ότι μετά την αλλαγή του ορίου στην golden visa από την 1η Σεπτεμβρίου, θα υπάρξουν αρκετές μεταβολές στο τοπίο αγοραπωλησιών ακινήτων τόσο στον Πειραιά, όσο και σε άλλες περιοχές της Αθήνας. Τα όρια θα είναι τέτοια που αναμένεται ότι θα λειτουργήσουν ανασταλτικά για αρκετούς ενδιαφερόμενους, καθότι η απόσταση από τις 250.000 που είναι σήμερα στις 800.000 ευρώ που θα είναι από τις αρχές του προσεχούς φθινοπώρου είναι μεγάλη. 

-noupou.gr

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.