Η φορολογική αφαίμαξη της κυβέρνησης της ΝΔ

Του Θέμη Μπάκα*

Η Νέα Δημοκρατία ανέλαβε το 2019 την διακυβέρνηση της χώρας, με κύρια δέσμευση, μεταξύ άλλων, τη μείωση των φόρων και προβάλλοντας ως η πολιτική δύναμη που θα προασπίζεται τη μεσαία τάξη.

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Πέντε χρόνια μετά, και μετά από μερικές ανεπαίσθητες μειώσεις λίγων φόρων, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει προβεί σε μια άνευ προηγουμένου φορολογική αφαίμαξη, στοχεύοντας πρωτίστως στους ελεύθερους επαγγελματίες και διατηρώντας τον ΦΠΑ, κυρίως στα τρόφιμα, σε υψηλά επίπεδα.

Η φορολογική αυτή αφαίμαξη αποτυπώνεται στην εντυπωσιακή αύξηση των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού. Την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2024 αυτά ανήλθαν σε 22,538 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 2,340 εκατ. ευρώ ή 11,6% έναντι του στόχου που είχε τεθεί για το αντίστοιχο διάστημα στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού για το 2024.

Και αυτό, παρότι στη στοχοθεσία της εισηγητικής έκθεσης είχε συμπεριληφθεί η είσπραξη τον μήνα Μάρτιο ποσού ύψους 1,797 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο στο μεγαλύτερο μέρος του, ήτοι ποσό 1,687 δισ. ευρώ, είχε εισπραχθεί τον Δεκέμβριο του 2023 και επιπλέον ποσό 159 εκατ. ευρώ εισπράχθηκε τον Ιανουάριο του 2024.

Εξαιρουμένου του ανωτέρω ποσού, τα καθαρά έσοδα παρουσιάζουν αύξηση κατά 3,978 δισ. ευρώ ή +21,6% έναντι του στόχου. Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως:

*Στα αυξημένα καθαρά φορολογικά έσοδα κατά 2,031 δισ. ευρώ μετά την αφαίρεση των επιστροφών(αυξήθηκε κατά 716.000.000 ευρώ ο φόρος εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών, οι οποίοι φορολογούνται οριζοντίως, και μάλιστα με «τεκμαρτό εισόδημα»).

*Στα αυξημένα έσοδα ΠΔΕ κατά 1,151 δισ. ευρώ.

Ως εκ τούτου, τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού στο τετράμηνο ανήλθαν σε 24,686 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 2,388 δισ. ευρώ ή +10,7% έναντι του στόχου. Σημειώνεται ότι:

*Τα έσοδα από ΦΠΑ ανήλθαν σε 8,170 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 215 εκατ. ευρώ.

*Τα έσοδα των ΕΦΚ ανήλθαν σε 2,115 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου, κατά 75 εκατ. ευρώ.

*Τα έσοδα των φόρων ακίνητης περιουσίας ανήλθαν σε 1.165 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 841 εκατ. ευρώ, εξαιτίας της είσπραξης της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ.

*Τα έσοδα των φόρων εισοδήματος ανήλθαν σε 6,246 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 803 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων ο Φόρος Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων είναι αυξημένος κατά 233 εκατ. ευρώ και ο Φόρος Εισοδήματος Νομικών Προσώπων αυξημένος κατά 478 εκατ. ευρώ, έναντι του στόχου.

*Τα έσοδα της κατηγορίας «Κοινωνικές Εισφορές» ανήλθαν σε 20 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τον στόχο.

Στείλε Λουλούδια Θεσσαλονίκη
Louloudia-Online.gr
To γαστρονομικό event επιστρέφει.
Mastercard

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Στον αντίποδα, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει καταθέσει συγκεκριμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις για ένα νέο φορολογικό μοντέλο, το οποίο με πρόσημο κοινωνικής δικαιοσύνης στοχεύει στην προστασία των αδυνάμων, σε συνδυασμό με την ενίσχυση της ρευστότητας των ελεύθερων επαγγελματιών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Οι προτάσεις μας, εκτός από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τη νέα κλίμακα φορολόγησης, η οποία ουσιαστικά είναι δικαιότερη και αποτελεσματικότερη, δεν τιμωρεί όσους καταφέρνουν να «κερδίζουν» από την εργασία τους είναι:

*Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για επιτηδευματίες και ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα.

*Κατάργηση της τεκμαρτής φορολόγησης ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων.

*Αφορολόγητο όριο έως 10.000 για φυσικά πρόσωπα μονοπρόσωπων νοικοκυριών και για τα φυσικά πρόσωπα που έχουν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα (αυτοαπασχολούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και επιστήμονες).

Πρόκειται για πάγια και διαχρονικά αιτήματα των ελεύθερων επαγγελματιών. Αποτελούν αναπτυξιακά μέτρα ρευστότητας, μέτρα ανάσας για τους μικρούς και μικρομεσαίους επαγγελματίες.

Παράλληλα, είναι εξίσου σημαντικό ότι προτείνουμε ένα νέο εισαγωγικό συντελεστή αυτοτελούς φορολόγησης εισοδήματος από ακίνητα (μισθώματα), μειωμένο κατά 10% από τον ισχύοντα (από 15% σε 5%), για τα εισοδήματα έως 12.000 ευρώ.

Η μείωση της φορολόγησης των εισοδημάτων από μισθώματα αποτελεί ένα επιπλέον πάγιο αίτημα των ιδιοκτητών ακινήτων, η οποία μπορεί να οδηγήσει σταδιακά στη ρύθμιση των τιμών ενοικίασης, καθώς πάγιο αίτημα τους είναι η μείωση της φορολογίας.

Ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εκφράζουμε την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Δεν εκφράζουμε τα «τζάκια»» και την ελίτ. Δεν είμαστε με όλους, είμαστε με τους πολλούς. Πορευόμαστε με περηφάνια, όχι έπαρση, και με τη βεβαιότητα ότι έχουμε μία και μόνη υποχρέωση, να εμπνεύσουμε και να σχεδιάσουμε μία νέα εποχή για την χώρα.

ΣΣ: Ο Θέμης Μπάκας είναι πολιτευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.