Σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για τη χώρα, όπου οι μεγάλοι παίκτες έχουν ήδη πάρει θέση, οι αποστάσεις έχουν μεγαλώσει και τα στρατόπεδα έχουν ξεκαθαρίσει, ο Γρηγόρης Δημητριάδης αποφάσισε να μιλήσει.
Γιατί πλέον δεν μιλάμε για απλές πολιτικές διαφωνίες ή για τις συνηθισμένες κόντρες εξουσίας.
Μιλάμε για κανονικό πόλεμο στα βαθιά παρασκήνια.
Έναν πόλεμο με ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα, πολιτικά κέντρα, προσωπικές συγκρούσεις, παλιούς λογαριασμούς και συμμαχίες που δοκιμάζονται καθημερινά.
Και μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η πρώτη μεγάλη συνέντευξη του πρώην γενικού γραμματέα του Πρωθυπουργού αποκτούσε εκ των πραγμάτων ξεχωριστή σημασία.
Ο ίδιος, μάλιστα, δεν επέλεξε ούτε την τηλεόραση ούτε το ραδιόφωνο.
Επέλεξε το YouTube και, πιο συγκεκριμένα, την εκπομπή «Portraits» του Θανάση Λάλα.
Μια επιλογή που, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν πέρασε απαρατήρητη.
Οι τοποθετήσεις του αναπαράχθηκαν μέσα σε λίγες ώρες σχεδόν παντού, καθώς ο Γρηγόρης Δημητριάδης άνοιξε όλα τα μεγάλα κεφάλαια που σημάδεψαν την παρουσία του στο Μέγαρο Μαξίμου και έστειλε καθαρά μηνύματα προς φίλους, αντιπάλους και όσους θεωρούν ότι η μάχη έχει ήδη τελειώσει.
Μίλησε για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Βαγγέλη Μαρινάκη, τον Αντώνη Σαμαρά, τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Ανδρουλάκη.
Αναφέρθηκε στις υποκλοπές, στην επίθεση που δέχθηκε στο Final Four, στη δημόσια ασφάλεια, αλλά και στο πολιτικό του μέλλον.
Και σε αρκετά σημεία δεν μάσησε τα λόγια του.
«Τα “όχι” στον Μαρινάκη ήταν του Μητσοτάκη»
Από τα πιο ηχηρά σημεία της συνέντευξης ήταν όσα είπε για τη σχέση του με τον Βαγγέλη Μαρινάκη.
Ο Γρηγόρης Δημητριάδης υποστήριξε ότι η αντιπαράθεση ξεκίνησε επειδή, κατά τη διάρκεια της θητείας του, απορρίφθηκαν αιτήματα που είχαν τεθεί προς την κυβέρνηση.
Ξεκαθάρισε, όμως, ότι οι τελικές αποφάσεις δεν ήταν προσωπικές του.
Ήταν αποφάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη.
«Τα “όχι” που ειπώθηκαν δεν ήταν δικά μου. Ήταν “όχι” του πρωθυπουργού. Τι βαράς; Το σαμάρι ή το γαϊδούρι; Εγώ εισηγήθηκα να πει “όχι”, αλλά αν ο πρωθυπουργός αποφάσιζε διαφορετικά, θα υπηρετούσα την απόφασή του», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Και το πήγε ακόμη παρακάτω.
«Θα τα ξανάλεγα τα ίδια “όχι”, γιατί αλίμονο αν η πολιτική εξουσία κάνει όλα τα κέφια στο επιχειρείν».
Μια φράση που μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί.
Ειδικά σε μια περίοδο κατά την οποία οι σχέσεις ανάμεσα στην πολιτική και την επιχειρηματική εξουσία βρίσκονται ξανά στο επίκεντρο.
«Δεν είμαι ο Χριστός να γυρίσω και το άλλο μάγουλο»
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν και όσα είπε για την επίθεση που δέχθηκε στον τελικό του Final Four.
Ο Γρηγόρης Δημητριάδης έκανε λόγο για οργανωμένο περιστατικό και ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει σε κανέναν να ασκήσει βία εις βάρος του ή της οικογένειάς του.
«Μεγαλώνω ένα παιδί και του εξήγησα ότι δεν χρησιμοποιούμε βία. Του είπα όμως και κάτι ακόμη: δεν θα επιτρέπεις ποτέ σε κανέναν να σε δείρει».
Και συνέχισε ακόμη πιο σκληρά:
«Εγώ δεν είμαι ο Ιησούς Χριστός να γυρίσω και το άλλο μάγουλο. Δεν δέχομαι κανείς να με χτυπήσει. Με το κακό δεν συνομιλείς. Το ξεριζώνεις».
Όπως υποστήριξε, το επεισόδιο ήταν οργανωμένο και είχε στηθεί για να συμβεί.
«Δεν το περίμενα, αλλά δεν υπήρχε περίπτωση να μην υπερασπιστώ τον εαυτό μου και τη γυναίκα μου. Και για να το ξεκαθαρίζουμε, εγώ δεν σκύβω», είπε.
Μια τοποθέτηση που δεν άφησε κανένα περιθώριο παρερμηνείας.
Τι είπε για τον Κυριάκο Μητσοτάκη
Ο πρώην γενικός γραμματέας του Πρωθυπουργού περιέγραψε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως έναν ιδιαίτερα προετοιμασμένο, πειθαρχημένο και τελειομανή πολιτικό.
Όπως ανέφερε, από τη συνεργασία τους έμαθε ότι η σωστή προετοιμασία αποτελεί βασική προϋπόθεση για κάθε πολιτική απόφαση.
Μάλιστα, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι μπροστά στον Κυριάκο Μητσοτάκη «δεν τολμάς να πας απροετοίμαστος».
Η αναφορά αυτή έδειξε ότι, παρά όσα μεσολάβησαν μετά την αποχώρησή του από το Μέγαρο Μαξίμου, ο Γρηγόρης Δημητριάδης εξακολουθεί να μιλά με σεβασμό για τον πρωθυπουργό και για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί.
Η αναφορά στον Αντώνη Σαμαρά
Για τον Αντώνη Σαμαρά δήλωσε ότι τους συνδέει προσωπική φιλία.
Παράλληλα, αναγνώρισε δημόσια ότι η στήριξή του προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις εσωκομματικές εκλογές της Νέας Δημοκρατίας υπήρξε καθοριστική.
Τόνισε, επίσης, ότι σέβεται απόλυτα την απόφαση του πρώην πρωθυπουργού να προσφύγει στον Άρειο Πάγο για την υπόθεση των υποκλοπών.
Και αυτή η αναφορά έχει τη δική της σημασία, σε μια περίοδο κατά την οποία οι σχέσεις του Αντώνη Σαμαρά με το Μέγαρο Μαξίμου έχουν περάσει από πολλές και διαφορετικές φάσεις.
Σκληρή κριτική σε Τσίπρα και Ανδρουλάκη
Ο Γρηγόρης Δημητριάδης χαρακτήρισε τον Αλέξη Τσίπρα «κακό πρωθυπουργό», εκτιμώντας, ωστόσο, ότι πλέον κινείται με πιο οργανωμένη πολιτική στρατηγική.
Ακόμη πιο αιχμηρός εμφανίστηκε απέναντι στον Νίκο Ανδρουλάκη.
Υποστήριξε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει προσωπική εμμονή μαζί του και αμφισβήτησε ευθέως τις πολιτικές του δυνατότητες.
Ήταν μία από τις στιγμές της συνέντευξης όπου οι πολιτικές αιχμές έγιναν καθαρά προσωπικές.
Και αυτό επίσης λέει πολλά για τις σχέσεις που έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια.
Η θέση του για τις υποκλοπές
Αναφερόμενος στην υπόθεση των υποκλοπών, ο Γρηγόρης Δημητριάδης επανέλαβε ότι ανέλαβε την πολιτική ευθύνη όταν χρειάστηκε, χωρίς όμως να θελήσει να επεκταθεί περισσότερο.
Υπενθύμισε ότι έχει ήδη καταθέσει τόσο στη Βουλή όσο και στον Άρειο Πάγο ως μάρτυρας.
Όπως είπε, θεωρεί υποχρέωσή του να προστατεύει τους θεσμούς, την κυβέρνηση και την παράταξή του.
Δεν άνοιξε περισσότερο τα χαρτιά του.
Δεν έδωσε νέες λεπτομέρειες.
Αλλά και η επιλογή του να κρατήσει συγκεκριμένα πράγματα κλειστά έχει τη δική της πολιτική ανάγνωση.
Έβρος, γκαζάκια και δημόσια ασφάλεια
Ο Γρηγόρης Δημητριάδης χαρακτήρισε τα γεγονότα στον Έβρο μορφή υβριδικού πολέμου.
Παράλληλα, αποκάλυψε ότι είχε εισηγηθεί τα γκαζάκια να αντιμετωπίζονται ως ιδιώνυμο αδίκημα ή ακόμη και ως τρομοκρατική ενέργεια, ώστε να υπάρχει αυστηρότερο πλαίσιο απέναντι σε τέτοιου είδους επιθέσεις.
Η τοποθέτησή του έδειξε μια ιδιαίτερα σκληρή προσέγγιση στα ζητήματα δημόσιας τάξης και ασφάλειας.
Μια προσέγγιση που, όπως φάνηκε, αποτελεί σταθερό κομμάτι της πολιτικής του σκέψης.
Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο Ολυμπιακός και τα βιβλία
Σε πιο προσωπικό τόνο, μίλησε για τον παππού του, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, λέγοντας ότι τον δίδαξε να αντιμετωπίζει αποφασιστικά τα δύσκολα προβλήματα.
Παράλληλα, δήλωσε πως είναι «Νέα Δημοκρατία όπως είναι και Ολυμπιακός», χαρακτηρίζοντας και τα δύο αναπόσπαστα στοιχεία της ταυτότητάς του.
Αποκάλυψε ακόμη ότι διαβάζει βιβλία καθημερινά, θεωρώντας το διάβασμα απαραίτητη πνευματική άσκηση.
Ήταν η πιο προσωπική πλευρά μιας συνέντευξης που, στο μεγαλύτερο μέρος της, είχε έντονο πολιτικό και συγκρουσιακό χαρακτήρα.
«Δεν θα πολιτευτώ το 2027»
Κλείνοντας τη συνέντευξη, ο Γρηγόρης Δημητριάδης ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να είναι υποψήφιος στις εθνικές εκλογές του 2027.
Όπως ανέφερε, δεν έχει προσωπική πολιτική ατζέντα.
Στόχος του είναι να συνεχίσει να εξελίσσεται, να διευρύνει τις γνώσεις και τις εμπειρίες του και, εφόσον χρειαστεί, να προσφέρει από οποιαδήποτε θέση στην ενίσχυση της Νέας Δημοκρατίας.
Το βέβαιο είναι ότι με αυτή τη συνέντευξη επέστρεψε δυναμικά στη δημόσια συζήτηση.
Σε μια περίοδο που όλα κινούνται, τα στρατόπεδα οργανώνονται και οι πραγματικές μάχες δίνονται μακριά από τις κάμερες, ο Γρηγόρης Δημητριάδης επέλεξε να στείλει το δικό του μήνυμα.
Και το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο.
Δεν σκοπεύει ούτε να σιωπά ούτε να σκύβει.
Ολόκληρη η συνέντευξη στο βίντεο που ακολουθεί :

