7.000 ευρώ ο μισθός του Στουρνάρα

Γιάννης Στουρνάρας

Στο γραφείο του θα βρίσκεται από σήμερα ο Κεντρικός Τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος ολοκλήρωσε τις διακοπές του στην Σύρο και επέστρεψε με γεμάτες της μπαταρίες και με ψυχικά αποθέματα για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις μια ακόμη δύσκολης χρονιάς. Αντιλαμβάνομαι πως η Τράπεζα της Ελλάδος θα περιμένει τις ανακοινώσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για το ΑΕΠ του δευτέρου τριμήνου στις 4 Σεπτεμβρίου προκειμένου να αναθεωρήσει τις μακροοικονομικές της εκτιμήσεις για το 2020. Καταλαβαίνω ακόμη πως ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος δεν θα περιμένει έως το Δεκέμβριο και την Ενδιάμεση Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική για να προβεί στις σχετικές ανακοινώσεις. Ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας θα κάνει τις παρεμβάσεις που επιβάλει ο θεσμικός του ρόλος για να δώσει τις σχετικές κατευθύνσεις πολιτικής. Παράλληλα, η Τράπεζα της Ελλάδος θα συνεχίσει να επιδεικνύει το κοινωνικό της πρόσωπο παρέχοντας ενεργή στήριξη στους πληττόμενους από την πανδημία. Να υπενθυμίσω πως στο τέλος Μαρτίου ο Διοικητής της ΤτΕ είχε εκχωρήσει το μισό μισθό του για δύο μήνες στον ειδικό λογαριασμό για τον κορωνοϊό. Μην εκπλαγείτε εάν δείτε παρόμοιας φύσης ενέργειες από τη Διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας.

Ο μισθός του κεντρικού τραπεζίτη

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Οταν λέμε «μισός μισθός» κεντρικού τραπεζίτη, τι ακριβώς εννοούμε; Μαθαίνω λοιπόν ότι οι καθαρές μηνιαίες αποδοχές του κ. Στουρνάρα είναι εκεί γύρω στις 7.000 ευρώ. Συνεπώς μισός μισθός είναι 3.500 ευρώ. Επί δύο μήνες που πρόσφερε για το ταμείο του κορωνοϊού μας κάνει 7.000 ευρώ. Οι ονομαστικές του αποδοχές είναι ακριβώς οι διπλάσιες, δηλαδή 14.000 ευρώ. Αλλά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος έχει στον μισθό του κρατήσεις. Φορολογικές κρατήσεις, κάπου το 50% των ονομαστικών αποδοχών του. Παρά ταύτα, οι συνεργάτες του λένε ότι ο μισθός του κ. Στουρνάρα είναι ο μικρότερος απ΄όλους τους μισθούς των διοικητών κεντρικών τραπεζών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ως απόδειξη έχουν το πρακτορείο Bloomberg που δημοσιεύει μια φορά τον χρόνο τις αποδοχές των κεντρικών τραπεζιτών της ΕΚΤ. Αυτό, λένε οφείλεται, στο γεγονός ότι το 2015 (μετά το περιβόητο δημοψήφισμα που μας έφερε νέο μνημόνιο) ο κεντρικός τραπεζίτης έκανε μόνος του γενναίες περικοπές του μισθού του.

ΒΗΜΑτοδότης

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.