Ώρα να σκεφτούν «όλοι για έναν και ένας για όλους»

Ώρα να σκεφτούν «όλοι για έναν και ένας για όλους»

Πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν πως, όταν κλείσει ο κύκλος της πανδημίας, όποτε και αν συμβεί αυτό, ο κόσμος δεν θα είναι πια ο ίδιος. Θα είναι νέος, αλλά δεν θα είναι ούτε ωραίος, ούτε γενναίος.

Πολλά από τα μοντέλα που ίσχυαν μέχρι χθες, δεν θα ισχύουν μεθαύριο. Το καμπανάκι, μάλλον όλα τα καμπανάκια μαζί, έχουν χτυπήσει απ’ άκρου σ’ άκρο του πλανήτη, χωρίς καμία διάκριση. Για πρώτη φορά, ακόμη και αν ανήκεις στους διάσημους, στους ζάμπλουτος και στους ελέγχοντας το άτυπο σύστημα, δεν έχει καμία σημασία.

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Υπάρχουν, λοιπόν, λύσεις ή τα προβλήματα της επόμενης ημέρας θα είναι τόσο μεγάλα που θα μας υποτάξουν ;

Λύσεις θα υπάρξουν αν τα βρούμε με τον εαυτό μας. Αν βάλουμε το εμείς πάνω από το εγώ. Αν πάψουμε να χαιρόμαστε με την δυστυχία του διπλανού μας, επειδή εικονικά μας δείχνει δυνατότερους με ανίερο τρόπο. Αν φέρουμε στο μυαλό το motto των Τριών Σωματοφυλάκων του Αλεξάνδρου Δουμά: «όλοι για έναν και ένας για όλους». Αν εμείς οι ίδιοι αλλάξουμε τους κανόνες που μας έμαθαν να «παίζουμε»

Κάποιοι από αυτούς, που ανήκουν στο star system και γενικότερα στο system, δείχνουν να συνετίζονται μέσα στη σκοτεινιά. Έστω και τώρα, έστω και για τα μάτια του κόσμου, αλλάζουν ρότα. Περιορίζομαι στα παραδείγματα. Στα βεβαιωμένα στοιχεία. Έχουμε και λέμε, λοιπόν.

Στο εξωτερικό, διάβασα πως ο προπονητής της Μάντσεστερ Σίτι, Πεπ Γκουαρντιόλα, έκανε δωρεά ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ στο ίδρυμα «Angel Soler Daniel», που βρίσκεται υπό την αιγίδα του Κολεγίου Γιατρών της Βαρκελώνης.

Άλλο παράδειγμα. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο και ο ατζέντης του, Ζόρζε Μέντες, προσέφεραν περισσότερα από 1.000.000 ευρώ για τη δημιουργία τριών νέων Μονάδων Εντατικής Θεραπείας σε νοσοκομεία της Λισαβώνας και του Πόρτο για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Συνεχίζω. Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και ιδιοκτήτης της Μίλαν, δωρίζει δέκα εκατομμύριο ευρώ, που θα διατεθούν στην ιατρική για να τα χρησιμοποιήσει όπως θέλει κατά της νόσου.

Και συνεχίζω. Η ομάδα της Ρόμα, για την καταπολέμηση του Covid-19, προσέφερε τρεις αναπνευστήρες πνευμόνων για εντατική φροντίδα και οκτώ νέα κρεβάτια που προορίζονται για την ίδια θεραπεία.

Aναρωτιέμαι μήπως άργησαν. Σίγουρα. Άργησαν. Αλλά είναι μια αρχή.

Δυστυχώς, όμως, τα όποια αυτονόητα είναι και τα πιο δύσκολα να εφαρμοστούν από μια άλλη μερίδα αθλητών και celebrity Κάποιοι εξακολουθούν να είναι κατώτεροι των περιστάσεων, ανίκανοι να αντιληφθούν το macro – περιβάλλον, -τη μεγάλη εικόνα- και να προτάξουν το υπερεθνικό «εμείς», πάνω από το κοντόφθαλμο εθνικό «εγώ». Αδύναμοι και άτολμοι να προσαρμόσουν τις συμπεριφορές τους ανάλογα με την κρισιμότητα του αόρατου Μαύρου Κύκνου που τινάζει στον αέρα τα πιόνια της -κατά Μπρεζίνσκι- «Παγκόσμιας Σκακιέρας».

Ένα τέτοιο -εκ των πραγμάτων κακό- παράδειγμα είναι οι ποδοσφαιριστές της Μπαρτσελόνα. Οι οποίοι αρνήθηκαν την πρόταση για κούρεμα των μισθών τους, παρότι είναι δεδομένο πως ο σύλλογος έχει πληγεί οικονομικά, λόγω της εμφάνισης και εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Αυτό που δεν έκαναν αυτοί, πρέπει να το κάνουν οι “δικοί” μας εδώ. Οι ντόπιοι, οι εγχώριοι. Να παίξουν μα ανοικτά χαρτιά. Όχι με ζαβολιές και πονηράδες. Ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων, τραγουδιστές, πρόεδροι ομάδων, ποδοσφαιριστές, μπασκετμπολίστες, βαρώνοι των ΜΜΕ, δημοσιογράφοι πρωτοκλασσάτοι, οπωσδήποτε εφοπλιστές-πλοιοκτήτες κ.α , οφείλουν να μπουν μπροστά. Να σκεφτούν ότι δωρίζοντας ένα δικό τους μηνιάτικο, που σε κάποιους φτάνει στο θεό, μπορούν να σωθούν χιλιάδες ζωές.

Διαβάστε επίσης : Κι όμως, έρχεται «δυνατός» χειμώνας στη νύχτα

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.