Η νύχτα τελειώνει

Η νύχτα τελειώνει

Η νύχτα τελειώνει ως την ξέραμε και ακόμα δεν το έχουν πάρει χαμπάρι όσοι ασχολούνται, επειδή τα ξέρουν -νομίζουν-όλα. Η κρίση δεν ήταν κρίση οικονομική, άλλα πολιτισμική και νοοτροπίας. Και φυσικά έχει διάρκεια και είναι μπροστά μας. Οι μαγαζάτορες κλαίγονται, γιατί με γεμάτα μαγαζιά δεν κάνουν ούτε το 1/3 του παλιού τζίρου. Για ποια νύχτα μιλάμε όμως;

Τα μπουζούκια, που είναι η ναυαρχίδα, έγιναν λίγο απ όλα. Λίγο μπουζούκια, λίγο πιστά,λίγο ντι τζει, λίγο λιμνούλες, λίγο χορευτικά. Θέατρο. Γιατί να χαλάσει κάποιος λεφτά; Και σε τιμές 2000 με μισθούς 2020. Μαύρο χρήμα τέλος και αν υπάρχει δεν θέλει να φαίνεται. Λουλουδια τέλος, γιατί προκαλείς και δεν έχει νόημα. Όσοι έχουν λεφτά πλέον έχουν απαιτήσεις. Το εύκολο χρήμα εύκολα χαλιέται. Αυτό που το δουλεύεις όχι. Πας σε πιστά για ένα τραγουδιστή, όταν παλιά είχες μαρκίζα 3 και 4 ονόματα. Συνεπώς, καθότι η Αθηνά είναι 5εκ με διήμερα για 3 μίνες θα είσαι φίσκα το ΠΣ ή το ΣΚ. Όμως με 40 ευρώ το κεφάλι. Χωρίς λουλούδια, δεύτερα μπουκάλια και τρίλιτρες δεν υπάρχει σοβαρό κέρδος, ειδικά όσο οι καλλιτέχνες δεν ρίχνουν το κασέ. Ακόμα και αν έχεις λεφτά δεν υπάρχει διασκέδαση πραγματικά.

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Πως να υπάρχει πραγματική διασκέδαση όταν οι σημερινοί 40-50ρηδες μεγάλωσαν με τις φίρμες να τραγουδάνε 3-4 ώρες και το κάλο πρόγραμμα να είναι το δευτερο στις 03.30. Και τώρα 4.30 αδειάζουν όλα. Πως να διασκεδάσεις, όταν τα μαγαζιά για να γλιτώσουν βαρύ μεροκάματο κάνουν αλχημείες με παρατρεχάμενους και να κλείσουμε την ώρα με 100 ευρώ. Πως να διασκεδάσεις όταν πάνε να σου λανσάρουν πρώτο όνομα τα τριτοτέταρτα; Πως να πάει να χαλάσει κάποιος λεφτά όταν δεν υπάρχουν γκόμενες! Οι ωραίες είναι τρεις κατηγορίες. Αυτές που δουλεύουν και δεν ακουμπάει ο πελάτης…(το πήρε χαμπάρι πια). Οι λίγες καλές που βγαίνουν κοριτσάκια και της περιμένει μετά ο γαμπροαθλητής ,ο μπάρμαν κτλ. Και οι περισσότερες είναι χορηγημένες και δεν βγαίνουν . Για ένα επιχειρηματία πιο λίγο του κοστίζει να τα έχει όλα πληρωμένα σε μια γκόμενα πάρα να βγαίνει έξω μαζί της ή για να βρει. Παλιά έβγαινες να βρεις γκόμενα και έπρεπε να χαλάσεις. Τώρα έχεις τα σόσιαλ μίντια και κάνεις την δουλειά σου αθόρυβα όταν είσαι φορτωμένος. Άρα έξω σε ένα μαγαζί μιας και είναι και πολλά πλέον δεν θα δεις πάνω από 3-4 ωραίες γκόμενες στα 1000 άτομα!

Το κόστος στην νύχτα είναι επίσης για ένα ζευγάρι μεγάλο. 100 ευρώ για να είσαι στην αφάνεια. Πας και τρως μένουν ρέστα έχεις φάει και πας και σπίτι νωρίς.

Πάμε στα μπαράκια. Τα μισά και βάλε μπόμπα πότε και 4 πότε (από 2 ο καθένας σε ένα ζευγάρι) συν δυο σφηνάκια,θες 60 ευρώ ορθάδα σπρώξιμο μανούρα. Πας για φαγητό και καθαρίζεις.

Στα μπαράκια όσοι δεν θα έμπαιναν πότε σε κάλο μαγαζί είναι πρώτη μούρη πλέον. Πουλάνε κανένα κοκορέτσι ,παίρνουν 3 μπελβεντέρε η μια κεραστική και με έκπτωση πας στα 200 ευρώ και κάνεις τον κονιόρδο. Τίποτα κλεμμένα, τίποτα του μπαμπά, κάνεις μόστρα. Μονό που αυτοί δεν θα έμπαιναν πότε σε μαγαζί σοβαρό, όποτε ο σοβαρός και καλός πελάτης σου λέει άντε γεια. Οι 2-3 ωραίες γκόμενες είναι των “μελών”, καθώς ένα κλαμπάκι έχει 10 μετόχους από 10 χιλιάρικα για να βρουν γκόμενα, γιατί λεφτά δεν μένουν. Όποτε βάζουν την έτσι να δουλεύει και ο πελάτης που θα χάλαγε για την γκόμενα δεν βρίσκει όποτε δεν πατάει.

Όλοι μαζί μπουζούκια και κλάμπ περιμένουν τις επιστροφές και μερικοί πάνε σε άλλα κόλπα για το μεροκάματο όμως. Μουσική χάλια, πότε μπόμπες, γκόμενες τίποτα, ποιος να χαλάσει λεφτά;

Επίσης, τελειώνει το παραμυθάκι του PR. Πάει το έργο “έχω 300, άρα μαγαζί με 30 ΡRkia βάσκα γκόμενες και με προμήθεια”. Μάλιστα, σε πολλά μαγαζάκια νόμιζες ότι είσαι στην Ρωσία και έσκαγαν κάτι καημενούλες διπλά στην μάχη να ανοίξεις καμιά μοέτ να πάρουν το 30αρι. Τα μαγαζιά που το έκαναν αυτό ήταν γεμάτα και στο τέλος έμεινε βενζίνη και ένας καφές κέρδος.

Τεράστιο πρόβλημα για τα μαγαζιά όλων των ειδών οι φοιτητές. Ακόμα και επαρχία κλάμα, καθώς το 20αρικο έγινε 10αρικο και άρα 3 όλοι σπίτι. Στην Αθηνά τα ίδια, με τα ακριβά ενοίκια. Και πολλές φοιτήτριες καβατζώνονται με ένα πολύ μεγαλύτερο και την βγάζουν λάδι, όποτε τις ξεχνάς από τα μαγαζάκια που έβγαιναν για να βρουν και γκόμενο.

Τέλος, το ωράριο είναι άλλο θέμα. Οι σοβαροί έχοντας να χαλάσουν και μαθημένοι και από εξωτερικό δεν μπορούν να περιμένουν να πάει 2 για να βγουν έξω και να κοιμηθούν στις 8 ! Κάπουα μαγαζιά πολύ έξυπνα πήγαν νωρίς και στις 12 είναι φουλ σαν παλιές 3 και με κάλο πρόγραμμα. Έπιασαν το νόημα. Η νύχτα τελειώνει και σαν ωράριο. Θα μετατοπιστεί 9-3 και 1-2 αφτεράδικα και τίλος.

Τέλος, λίγοι επιχειρηματίες, ελάχιστοι, πιάνουν τα νοήματα και δουλεύουν σωστά και τίμια. Οι περισσότεροι τα ξέρουν όλα, επειδή βάζουν λεφτά, επειδή κάποτε κάτι ήταν ή επειδή τους έκατσε το φύλλο από άλλα κόλπα. Οι δε πιτσιρικάδες, που έγιναν μαγαζάτορες, νόμισαν ότι σε ένα μηνά έγιναν Τσιληχρήστοι και ψάχνουν να δουν τι κάνεις όταν καίνε οι επιταγές.

-Από το Facebook του Σωτήρη Γεωργίου

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.