Πρωτοφανές – Ο φόβος του Σκούμα αναβάλλει την τελετή παράδοσης – παραλαβής στην Κατεχάκη – Στα άκρα η τοξικότητα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Ξορκίζουν «συνύπαρξη» Θεοδωρικάκου – απερχόμενου Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ.

Ήταν πρωί της 14ης Απριλίου του 2022, όταν λάμβανε χώρα η τελετή παράδοσης-παραλαβής της αρχηγίας της Ελληνικής Αστυνομίας στην πρώην σχολή αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. στις Αχαρνές. Στην πρώτη γραμμή στην εξέδρα των επισήμων βρισκόταν (εκ δεξιών) ο απερχόμενος τότε αρχηγός κ. Μιχάλης Καραμαλάκης, εξ αριστερών ο αρχηγός που αναλάμβανε τότε τα νέα του καθήκοντα, Κωνσταντίνος Σκούμας, και στη μέση ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Γύρω τους υπήρχε πλήθος καλεσμένων: Πολιτικοί, στρατηγοί, απόστρατοι και εν ενεργεία αστυνομικοί, συγγενείς των πρώην και νυν αρχηγών. Ο κ. Θεοδωρικάκος είχε δηλώσει τότε για τον κ. Σκούμα: «Ο νέος αρχηγός το 2020 βρέθηκε στην πρώτη γραμμή στην ασύμμετρη απειλή σε βάρος της χώρα μας. Είμαι σίγουρος ότι ο στρατηγός θα πετύχει την αποστολή του».

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Από την ημέρα της παραπάνω τελετής έχει περάσει ένας χρόνος αλλά είναι σαν να έχουν περάσει… αιώνες. Ο κ. Σκούμας έχει ήδη «καρατομηθεί», ενώ δημοσίευσε μάλιστα επιστολή με πρωτοφανείς αιχμές κατά του κ. Θεοδωρικάκου. Αυτήν την εβδομάδα θα έπρεπε -υπό «φυσιολογικές συνθήκες»- να γίνει η τελετή παράδοσης-παραλαβής με απερχόμενο αρχηγό αυτή τη φορά τον κ. Σκούμα και «παραλαμβάνοντα» τον νέο αρχηγό κ. Λάζαρο Μαυρόπουλο.

skoumas karamanlakis
Στιγμιότυπο από την τελετή παράδοσης – παραλαβής της αρχηγίας στην ΕΛ.ΑΣ. Καραμαλάκη – Σκούμα

Η πραγματοποίηση της τελετής είναι αυτονόητη για τους πάντες στο μέγαρο της λεωφόρου Κατεχάκη, καθώς αποτελεί την ύψιστη -σε επίπεδο συμβολισμού- εκδήλωση του Σώματος. Παρά ταύτα φαίνεται -σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του iEidiseis– ότι αναβάλλεται επ’ αόριστον λόγω του τοξικού κλίματος που έχει δημιουργηθεί στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Στην Κατεχάκη αποφάσισαν να μη γίνει ποτέ η τελετή, υπό το φόβο ο τέως αρχηγός Κωνσταντίνος Σκούμας να ανοίξει το στόμα του και να κάνει δηλώσεις που κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος με το περιεχόμενο της επιστολής του. Ένα άλλο θέμα ήταν το πως θα «κυλούσε» η έστω και ολιγόωρη «συνύπαρξή» του με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Η πιθανότητα η τελετή παράδοσης-παραλαβής να εξελιχθεί σε επεισόδιο με βαριές «κουβέντες» και καταγγελίες, είχε ως αποτέλεσμα να αποφασιστεί η… επ’ αόριστον αναβολή της. Ο κόσμος μπορεί να μην το παρατηρήσει, το ίδιο ωστόσο δεν ισχύει για τους ανθρώπους της Αστυνομίας οι οποίοι ακόμα… περιμένουν να μάθουν την ημερομηνία της εκδήλωσης. Η ακύρωση της τελετής αποτελεί, σύμφωνα με τους γνωρίζοντες, απόδειξη του πόσο τοξικό έχει γίνει το περιβάλλον στο συγκεκριμένο υπουργείο.

Οι καταγγελίες

Με μία ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε λίγο μετά την «καρατόμησή» του και βρίθει «βολών» κατά της πολιτικής ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ., ο τέως αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Κωνσταντίνος Σκούμας, διατείνεται ότι αιτία για την «καρατόμησή» του αποτέλεσαν οι τελευταίες τακτικές κρίσεις αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. και οι αντιρρήσεις του για συγκεκριμένα πρόσωπα.

«Στις τελευταίες κρίσεις αγνοήθηκαν οι, υπηρεσιακά τεκμηριωμένες, αντιρρήσεις μου για πρόσωπα σε μια πρωτοφανή απαξίωση του θεσμικού ρόλου του Αρχηγού και επομένως δεν θα αναλάβω ευθύνες του πολιτικού μου προϊσταμένου ούτε θα γίνω το εξιλαστήριο θύμα κανενός», έγραφε.

Στη συνέχεια, γίνεται ακόμα πιο αιχμηρός σημειώνοντας ότι «τελευταία, όπως εκ του αποτελέσματος διαφαίνεται, οι αποφάσεις μου να δρω όπως το Σύνταγμα ορίζει και η Κοινωνία απαιτεί, δηλαδή με απόλυτη διαφάνεια και αξιοκρατία δεν έτυχαν της αναμενόμενης αποδοχής. Για την ακρίβεια, αυτές οι Αρχές μου είναι που προκάλεσαν έντονη δυσαρέσκεια σε συγκεκριμένα κέντρα εξουσίας, τα οποία, ως εκ του αποτελέσματος προκύπτει, οδήγησαν στη βίαιη διακοπή της θητείας μου. Μιας θητείας, η οποία ανανεώθηκε μόλις πριν από έναν περίπου μήνα».

Οι σοβαρές καταγγελίες του τέως αρχηγού είχαν προκαλέσει την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ που ζήτησε την άμεση κλήση του τέως αρχηγού στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Ο «πόλεμος» της 16ης Μαρτίου

Όπως είχε γράψει το iEidiseis, οι εντολές που δόθηκαν από το επιχειρησιακό κέντρο του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. για την περιφρούρηση των διαδηλώσεων, που έλαβαν χώρα 16η Μαρτίου στην Αθήνα, πυροδότησαν εσωτερικές συγκρούσεις στη λεωφόρο Κατεχάκη.

Όπως έγραψε σε προηγούμενα ρεπορτάζ του το iEidiseis, η κυβέρνηση είχε αποφασίσει να αποπέμψει τον κ. Σκούμα από τον περασμένο Ιανουάριο, κάτι που δεν έγινε γιατί συνυπολογίστηκε το πολιτικό κόστος μίας τέτοιας απόφασης. Ο κ. Σκούμας θεωρείτο ότι ανήκει στην ίδια «δεξαμενή» αξιωματικών για τους οποίους υπήρχε «ειλημμένη απόφαση» για αποστρατεία από το Μέγαρο Μαξίμου.

Τον Ιανουάριο αποστρατεύτηκαν οι εν λόγω αξιωματικοί όχι όμως και ο κ. Σκούμας. Ωστόσο, ο υπόγειος «πόλεμος» και οι εσωτερικές συγκρούσεις που ακολούθησαν, έφεραν το ΚΥΣΕΑ που «ξήλωσε» τον αρχηγό.

Καλά πληροφορημένες πηγές της λεωφόρου Κατεχάκη σημειώνουν ότι την 16η Μαρτίου το κλίμα στο επιχειρησιακό κέντρο ήταν «τοξικό». Άλλες ήταν οι εντολές που έδινε ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Κωνσταντίνος Σκούμας, και άλλες αυτές που έδινε ο Γαδάρχης, ο οποίος ταυτιζόταν στον τρόπο διαχείρισης των διαδηλώσεων με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο.

Η εσωτερική σύγκρουση έφτασε μέχρι το Μέγαρο. Το αποτέλεσμα ήταν να συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ και να αποστρατεύσει τον κ. Σκούμα. Πηγές της λεωφόρου Κατεχάκη σημειώνουν ότι ήταν η πρώτη φορά στις 16 Μαρτίου που ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. είχε τέτοια «διάσταση», όσον αφορά στις εντολές προς τις αστυνομικές δυνάμεις, με τον Γαδάρχη, ο οποίος ανέκαθεν είναι ο αξιωματικός που αναλαμβάνει να φέρει σε πέρας την περιφρούρηση των διαδηλώσεων. Η «εικόνα» που δόθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ότι ο κ. Σκούμας υπονομεύει με τις κινήσεις του τον υπουργό και κατ’ επέκταση την κυβέρνηση. Αυτό που δεν έχει απαντηθεί ακόμα, εντούτοις, είναι τι άλλαξε από πέρυσι το Μάρτιο όταν η ίδια κυβέρνηση έκρινε τον κ. Σκούμα ως τον καταλληλότερο για να αναλάβει τα ηνία της Αστυνομίας.

-πηγή ieidiseis.gr

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.