Mini ταύρος, κουρασμένη αρκούδα ή ένας ταύρος που τρέχει σε μια αγορά αρκούδων;- Καμία αυταπάτη είμαστε σε bear market

Mini ταύρος, κουρασμένη αρκούδα ή ένας ταύρος που τρέχει σε μια αγορά αρκούδων;- Καμία αυταπάτη είμαστε σε bear market

Η Yardeni Research, εκτιμάει ότι ενώ υπάρχει γενική πεποίθηση ότι οι χρηματιστηριακές αγορές είναι σε bear market, ράλι 20% που σημειώθηκε στην Wall δεν σηματοδοτεί την έναρξη μιας bull market. Η πρόσφατη μεγάλη άνοδος των χρηματιστηρίων διεθνώς και στην Wall επαναφέρει  στο προσκήνιο το εξής ερώτημα.

Mini ταύρος, κουρασμένη αρκούδα ή ένας ταύρος που τρέχει σε μια αγορά αρκούδων;

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Στην επενδυτική ορολογία bull market – συμβολίζεται με τον ταύρο – είναι η αγορά όπου η δυναμική της ανόδου είναι καθολική και bear market – συμβολίζεται με την αρκούδα – είναι η αγορά όπου η δυναμική της πτωτικής αγοράς είναι επίσης καθολική.

Η άνοδος του Dow Jones Industrial Average πάνω από 20% από το πρόσφατο χαμηλό επίπεδο που προκάλεσε το σοκ του κορωνοιού, μπορεί να θεωρηθεί αγορά ταύρων ή bull market.

To πακέτο στήριξης των 2 τρισεκ. που ψηφίστηκε επιτρέπει αισιοδοξία ότι υπάρχει η ρευστότητα για να στηριχθεί η αμερικανική οικονομία και να αντιμετωπιστεί ο οικονομικός αντίκτυπος της εντεινόμενης πανδημίας.

Ωστόσο, ο ορισμός περί bull market πρέπει να αντιμετωπίζεται με μεγάλη προσοχή. Ο ίδιος ο ορισμός της αγοράς ταύρων ή bull market είναι αμφισβητήσιμος.

H ισχυρή άνοδος μετά από επιθετικό sell off είναι γνώρισμα της bear market συνήθως η ανοδική αντίδραση είναι 20% και αυτό έχει επαναληφθεί πολλές φορές στο παρελθόν.

Στο παρελθόν μια αγορά μικρού ταύρου small bull market έχει συμβεί πολλές φορές  κατά τη διάρκεια μιας αγοράς αρκούδων – παρέχοντας λανθασμένες εκτιμήσεις για την πορεία της αγοράς.

Ο Ed Yardeni, πρόεδρος και επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της Yardeni Research, δήλωσε ότι ενώ υπάρχει γενική πεποίθηση ότι οι χρηματιστηριακές αγορές είναι σε bear market, ράλι 20% που σημειώθηκε στην Wall δεν σηματοδοτεί την έναρξη μιας bull market.

Πολλές φορές ισχυρές ανοδικές κινήσεις σημειώνονται στα χρηματιστήρια εν μέσω bear market.

Υπάρχουν κάποια στοιχεία στις αγορές που χρήζουν προσοχής.
Παράγοντες όπως η ταχύτητα της ανόδου ή της πτώσης της αγοράς, ο μέσος όρος της κίνησης των μετοχών και πολλά άλλα δείχνουν ότι διεθνώς βρισκόμαστε σε bear market.

Ο Howard Silverblatt, αναλυτής του δείκτη S & P και Dow Jones Indices στη Νέα Υόρκη, δήλωσε ότι εξακολουθεί να θεωρεί ότι ο  Dow βρίσκεται σε bear market.
Μόνο εάν ο Dow διασπάσει ανοδικά τις 29.551,42, το υψηλό στις  12 Φεβρουαρίου, θα υπάρξει μετατόπιση των αγορών από bear market σε bull market.

Αν συνεχίσουμε να ανεβαίνουμε, τελικά θα μπορούσαμε να έχουμε έναν ταύρο, αλλά μέχρι να χτυπήσει το ρεκόρ, θα είναι ένας ταύρος που τρέχει σε μια αγορά αρκούδων, είπε ο Silverblatt.

Reuters Graphic

www.bankingnews.gr

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.