Goldman Sachs: Ευκαιρία να αγοράσετε χρυσό

Goldman Sachs: Ευκαιρία να αγοράσετε χρυσό

Ο χρυσός την εποχή του κορωνοϊού διατηρεί και ανεβάζει την αξία του. Για τον λόγο αυτό, η Goldman Sachs παρότρυνε χθες τους πελάτες της να καταφύγουν στην ασφάλεια του πολύτιμου μετάλλου.

Παρά το πλήγμα που δεχόταν έως τις αρχές Μαρτίου, ο χρυσός τη Δευτέρα κατέγραψε αύξηση 4% μετά τις ανακοινώσεις ότι η FED θα αγοράσει απεριόριστες ποσότητες ομολόγου – που επέφεραν την πτώση του δολαρίου.

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Το ράλι συνεχίστηκε, μεταδίδουν οι FT και την Τρίτη, μετά την εν λόγω προτροπή της Goldman Sachs και την εκτίμηση ότι μπορεί να φτάσει τα 1.800 δολάρια η ουγγιά το επόμενο 12μηνο, οπότε και η τιμή του χρυσού κατάγραψε άνοδο 4%.

«Έχουμε εδώ και καιρό υποστηρίξει ότι ο χρυσός είναι το ‘νόμισμα τελευταίας καταφυγής’, λειτουργώντας ως αντιστάθμισμα (hedge) σε νομισματικές υποτιμήσεις όταν οι πολιτικοί δρουν για να αντιμετωπίσουν σοκ, όπως αυτό που βιώνουμε σήμερα», είπε ο Jeffrey Currie, επικεφαλής αγοράς εμπορευμάτων της Goldman Sachs.

Σύμφωνα με τους traders , ο χρυσός παίρνει ώθηση από το πιο αδύναμο δολάριο και τα μέτρα της FED, ειδικά το άνοιγμα γραμμών swap με άλλες κεντρικές τράπεζες για να τονωθεί η διαθεσιμότητα δολαρίων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

«Το άνοιγμα των γραμμών swap, που μπορεί (ή όχι) να ανατρέψει το ράλι του δολαρίου, έκανε τουλάχιστον το αμερικανικό νόμισμα περισσότερο διαθέσιμο», ανέφερε ο James Steel αναλυτής πολύτιμων μετάλλων στην HSBC.

«Ενώ τα επιτόκια πιθανότατα θα παραμείνουν κοντά στο μηδέν, οι κυβερνήσεις χρησιμοποιούν δημοσιονομικά μέτρα για να «οδηγήσουν τον πληθωρισμό προς τους στόχους», εκτίμησε ο Jim Luke, fund manager στην Schroders. Θεωρεί την άνοδο του τιμάριθμου θετική για το χρυσό. «Η δημοσιονομική πολιτική μπορεί να πάρει διάφορες μορφές και δεν αποκλείουμε τις παρεμβάσεις με ‘χρήματα από το ελικόπτερο’. Ετσι δεν μπορούμε να φανταστούμε καλύτερο περιβάλλον για τις τιμές του χρυσού», συμπλήρωσε.

Ωστόσο ο Nicky Shiels, αναλυτής της Scotiabank, τόνισε ότι οι επενδυτές πρέπει να είναι ανήσυχοι γιατί η ζήτηση για «φυσικό προϊόν» πιθανότατα θα παραμείνει υποτονική με την Ινδία να βρίσκεται σε lockdown. «Επιπλέον, οι κεντρικές τράπεζες αναδυόμενων χωρών που είναι ευάλωτες στο πετρέλαιο πιθανότατα θα μειώσουν τις αγορές χρυσού».

-banks.com.gr

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.