Ασύλληπτος ο ”Άπιαστος”… ελικοπτεράκιας ληστής

Είναι μέσα στη λίστα της Ίντερπολ, στους πλέον επικίνδυνους και πιο καταζητούμενους κακοποιούς. Επικηρυγμένος με 1.000.000 ευρώ, ποσό πολύ μεγαλύτερο από κάθε άλλον καταζητούμενο, ακόμα και απ’ αυτούς που κατηγορούνται για δολοφονίες. Ο λόγος για τον ”μικρό” Παλαιοκώστα, τον αδελφό του Νίκου, ίσως το κορυφαίο όνομα στην παρανομία την μεταπολεμική περίοδο. Ο Νίκος Παλαιοκώστας, γεννημένος το 1960, αποφυλακίστηκε για λόγους υγείας Οκτώβριο του 2021. 

Ο Βασίλης Παλαιοκώστας από το Μοσχόφυτο Τρικάλων συνελήφθη τον Απρίλιο του 1990, όταν αποπειράθηκε να βγάλει τον αδερφό του, Νίκο, από τη φυλακή. Τον πιάσανε, τον βάλανε στις φυλακές της Χαλκίδας και δραπέτευσε τον Ιανουάριο του 1991 με σκοινί από δεμένα σεντόνια.

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Το Δεκέμβριο του 1995 ο Νίκος Παλαιοκώστας με την ”ομάδα του” απήγαγε τον βιομήχανο Αλέξανδρο Χαΐτογλου.  Τρία χρόνια την έβγαζε στα βουνά της ιδιαίτερης πατρίδας τους, στα ορεινά της Πύλης Τρικάλων, χωρίς να καταφέρει να τον μπουζουριάσει η αστυνομία που συνεχώς τον είχε στο σημάδι. Τελικά, και μετά από αυτοκινητιστικό ατύχημα συνελήφθη και έφαγε 25 χρόνια. 

Στις φυλακές της Κέρκυρας το 2003 βρήκαν στο κελί του σχέδιο απόδρασης του μέχρι λεπτομέρειας και τον μεταφέρουν στον Κορυδαλλό. Εκεί τακίμιασε με τον Αλβανό εγκληματία Αλκέτ Ριζάι. Οι δυο τους Ιούνιο του 2006 το ‘σκασαν από τον Κορυδαλλό με… ελικόπτερο! Παρέα Τρικαλινός και Αλβανός Ιούνιο του 2008 απήγαγαν τον βιομήχανο Γιώργο Μυλωνά και πήραν λύτρα 1, 2 εκ. ευρώ.  

Συλλαμβάνεται για μια φορά ακόμα ο Νίκος Παλαιοκώστας και η δίκη του ορίζεται στις 23 Φεβρουαρίου, σα σήμερα το 2009. Την προηγουμένη, 22 Φεβρουαρίου, το πουλάκι πέταξε! Ένα ελικόπετρο (!!!) πάλι τους πήρε από τις φυλακές του Κορυδαλλού και τζάμπα αμολύθηκαν στον αέρα οι δεκάδες πυροβολισμοί από τους αδέξιους φύλακες. Το ελικόπτερο τράβηξε για Καπανδρίτι μεριά.

Το BBC το 2014 είχε αφιέρωμα στο «BBC News Magazine profile», για τον Βασίλη Παλαιοκώστα με τίτλο «The Uncatchable» («Ο άπιαστος»). 

Πράγματι, από το 2009 ο μικρός Παλαιοκώστας παραμένει ασύλληπτος. Εμφανίστηκε μόνο ως… συγγραφέας με σκοπό να εξιστορήσει τα πράγματα από τη δική του πλευρά. Αναφέρεται σε στημένα κατηγορητήρια, στην απόδρασή του από τις φυλακές Κορυδαλλού, στην απαγωγή του επιχειρηματία Χαΐτογλου κ.α. Τίτλος του βιβλίου, το οποίο μάλιστα ήταν προσφορά από μεγάλη εφημερίδα είναι «Μια φυσιολογική ζωή- Δράσεις και αποδράσεις ενός επικηρυγμένου». 

Λέγεται πως ο Παλαιοκώστας έχει δώσει πολλά χρήματα σε φτωχούς, όχι αδικαιολόγητα λοιπόν το προσωνύμιο «ο Ρομπέν των Φτωχών» από τα ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ. Αρνείται τις κατηγορίες για ληστείες που του έχουν χρεώσει, εκτός απ’ εκείνες στις τράπεζες.

-apodytiriakias.gr

Τα Tsipas Blog παρασκήνια είναι δια χειρός Ηλία Τσίπα... είναι πάντα ενυπόγραφα!
Όσα άρθρα δε φέρουν το σκίτσο με την υπογραφή μου, αναρτώνται από την δημοσιογραφική ομάδα του blog ή υπογράφονται από τον συντάκτη τους.